Οι φλούδες μπανάνας αποτελούν «φυσικό Botox»;

Τι απαντούν οι ειδικοί

Μία νέα μέθοδος που έχει σαρώσει το TikTok και έχει γίνει η νέα τάση στην ομορφιά είναι οι φλούδες μπανάνας! Η νέα μέθοδος υπόσχεται ένα λαμπερό δέρμα, χωρίς μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ήδη εκατοντάδες βίντεο που διαφημίζουν τα οφέλη της περιποίησης του δέρματος από την τοποθέτηση φλούδας μπανάνας κάτω από τα μάτια. Η εφαρμογή τροφίμων στο πρόσωπο δεν είναι και τόσο τρομακτική ιδέα, αν σκεφτείτε ότι άλλες βάζουν ακόμη και βδέλλες για να δουν κάποια αποτελέσματα.

Τελικά πρόκειται για ένα φυσικό Botox; Η φλούδα μπανάνας μπορεί να τονώσει και να φωτίσει το πρόσωπό σας; Ή είναι ακόμη μία μόδα που θα ξεχαστεί σύντομα; Τι απαντούν οι ειδικοί.

Αν το δέρμα κάτω από τα μάτια σας είναι μια προβληματική περιοχή για εσάς, ανήκετε στο 80% των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρήξιμο ή σακούλες κάτω από τα μάτια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η γήρανση, ένα έντονο κλάμα, η έλλειψη ύπνου ή ακόμη και ορισμένες παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν στο πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την υπερβολική κατανάλωση αλμυρών τροφών, η οποία μπορεί να κάνει το σώμα να συγκρατεί υγρά, οδηγώντας σε πρήξιμο των ιστών.

Πώς λειτουργούν αντιγηραντικά οι φλούδες μπανάνας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στις φλούδες μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της σακούλας και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια.

Οι μαγικές ενώσεις που βρίσκονται στη φλούδα μιας μπανάνας είναι οι τανίνες, οι οποίες μπορεί να αφήνουν το δέρμα να φαίνεται πιο φωτεινό και σφριγηλό. «Οι τανίνες είναι σαν φυσικά στυπτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη σύσφιξη και τον τόνωση του δέρματος» δήλωσε στο TODAY η δερματολόγος Dr. Adeline Kikam.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, η περιεκτικότητα σε τανίνη μιας ώριμης φλούδας μπανάνας είναι 4,69%. Η περιεκτικότητα σε τανίνη είναι μεγαλύτερη, ωστόσο, σε μια μη ώριμη φλούδα, που ανέρχεται στο 6,48%.

Εκτός από την καταπολέμηση της χαλάρωσης και τη φωτεινότητα του δέρματος κάτω από τα μάτια σας, η φλούδα μπανάνας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελάττωση των φλεγμονών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Taibah University Medical Sciences, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα φλούδας μπανάνας μείωσε τη φλεγμονή των ιστών και βοήθησε στη μη ανάπτυξη βακτηρίων. Μάλιστα οι ερευνητές έκριναν ότι το εκχύλισμα φλούδας μπανάνας μπορεί να προσφέρει προστατευτικές ιδιότητες και κατά της ακμής.

Οι αλλεργικοί να αποφεύγουν τη νέα μέθοδο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες καλό είναι να μην δοκιμάσουν τη νέα μέθοδο με τις φλούδες μπανάνας στο πρόσωπό τους.

«Αν κάποιος έχει αλλεργία στις μπανάνες και την τοποθετήσει στο πρόσωπο, κινδυνεύει να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση και να επιδεινώσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια» ανέφερε η Dr. Kikam.

Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι η περιεκτικότητα σε τανίνη στις φλούδες μπανάνας μπορεί επίσης να αφυδατώσει και να ξηράνει το δέρμα.

Αν και ορισμένες κρέμες και λοσιόν περιποίησης του δέρματος περιέχουν εκχύλισμα μπανάνας, το συστατικό έχει τροποποιηθεί για βέλτιστη απορρόφηση. Έτσι, ενώ μπορεί να βιώσετε οφέλη όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα, μπορεί να μην έχετε τα ίδια αποτελέσματα από την τοπική εφαρμογή της φλούδας μπανάνας από μόνη της. Αντ’ αυτού, η Cleveland Clinic προτείνει να προτιμήσετε φυσικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά προϊόντα περιποίησης που περιέχουν έλαιο αργκάν, βιταμίνη C ή έλαιο jojoba.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ