"Ο Βουραϊκός εκπέμπει SOS, ακούει κανείς;": Επικοινωνία Γιώργου Παπανδρέου - Βαγγέλη Καραχάλιου

Για τα κατολισθητικά φαινόμενα

Σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Σε επικοινωνία που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής,Γιώργος Α. Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. Τμ. Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλη Καραχάλιο, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα άμεσης δρομολόγησης παρεμβάσεων για την ανάσχεση των κατολισθητικών φαινομένων στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Στόχος είναι τα δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου να ξεκινήσουν και πάλι το συντομότερο δυνατό και ταυτόχρονα, να διεξάγονται με απόλυτη ασφάλεια για τους επιβάτες. 

Διαπιστώθηκε επίσης, η ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις συνολικότερης αντιπλημμυρικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικής αξίας.  

Παρεμβάσεις που θα εξαλείψουν τα προβλήματα στο τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών κοντά στο Διακοπτό, όπως στην οδό Πούντας – Καλαβρύτων και αυτά  που δημιουργούνται από μπαζώματα στις εκβολές.

Προβλήματα που ήταν βέβαιο ότι θα υπάρχουν ως απόρροια των πυρκαγιών του καλοκαιριού και της κλιματικής κρίσης γενικότερα και τα οποία θα μπορούσαν εν μέρει να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα με πρόσκαιρα έστω μέτρα προστασίας και μακροπρόθεσμα με πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.

Η ολιγωρία αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης, πρέπει να λάβει τέλος για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό για την συντεταγμένη Πολιτεία (Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημόσιοι φορείς) να συνεργάζεται με τους θεσμοθετημένους συμβούλους της Πολιτείας, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο. Και αυτό είτε για το συγκεκριμένο ζήτημα του οδοντωτού και των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή - κάτι που δεν έχει γίνει, είτε και γενικότερα για παρόμοια ζητήματα τεχνογνωσίας που κατέχει το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το Επιμελητήριο είναι πάντα πρόθυμο και ικανό να διατυπώσει γνώμη για την άμεση συνεισφορά των μελών του στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως και προβλημάτων για τα οποία το Τ.Ε.Ε. έχει εμπεριστατωμένη γνώση.  

Η συνεχής διαβούλευση είναι αδήριτη ανάγκη. Η κοινή δράση, η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που είναι διαθέσιμα, θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα και στην συντεταγμένη στόχευση που απαιτείται για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.

Η περιοχή μας δεν στερείται πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού με γνώση και εμπειρία. Στην εποχή μας, εποχήνέων και σύνθετων προκλήσεων, απαιτείται να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες της περιοχή μας μέσα από τον διάλογο, την κοινή προσπάθεια και δράση όλων μας.

Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Τμ. Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ