Βουλή: «Όχι» από τον Παπανδρέου στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – «Δημιουργεί νέες ανισότητες»

Αντίθετος με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση οργάνωση και λειτουργία παραρτημάτων, ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός αν και στο παρελθόν είχε υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση (όχι με τον τρόπο που την έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση) ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες  έχεις αυθαιρεσία».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τον πρώην πρωθυπουργό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Είναι μεγάλο λάθος, που σπεύδει η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», τόνισε στην παρέμβασή του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα να φτιαχτούν.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες, και «γι’ αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».

Τότε και τώρα

«Είχα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 το 2008. Έχετε ευθύνη στην ΝΔ για το ότι εδώ και 50 χρόνια δεν έχει αλλάξει» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου εστιάζοντας στον τρόπο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου. «Θα έπρεπε να προωθήσουμε συνταγματικές αλλαγές, να ξεκινήσει διαβούλευση για αλλαγή του άρθρου 16. Σε λίγους μήνες θα μπορούσε να αρχίσει η συζήτηση» πρότεινε και εκτίμησε πως η κυβέρνηση «άρον άρον προσπαθεί να νομιμοποιήσει ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

Εν κατακλείδι πρότεινε να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για άρθρο 16: «Aπελευθερώσετε τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι πολύ πιο ελεύθερα και σε λίγο θα έχουμε πολλούς νέους και ξένους στην Ελλάδα», είπε.

Πυρ ομαδόν

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» ζήτησαν τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αντίστοιχα με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συντάχθηκαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η «Νίκη» τόνισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια της Βουλής.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ