Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη! Και στις 3 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας δείχνουν να έρχονται δεύτεροι αυτοί που στηρίζει ο Ερντογάν

Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής (31/3/24) έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Τουρκία, για τις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τις δημοτικές εκλογές και στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας χάνουν οι άνθρωποι που στηρίζει ο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, στην Κωνσταντινούπολη, με καταμετρημένο το 8% ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 49,5% ενώ ο Μουράτ Κουρούμ που στηρίζει ο Ερντογάν έχει κερδίσει το 42,7% των ψηφοφόρων, στις 19.30 το απόγευμα της Κυριακής.

Σε μια πρώτη δήλωση που έκανε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα.

«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και τα παρακολουθούμε με αγωνία… Η εικόνα που έχουμε ικανοποιεί πολύ αλλά δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον δήμο», ανέφερε ο Ιμάμογλου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει αποχή στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας και αυτή οφείλεται στο Ραμαζάνι, αλλά και στο γεγονός ότι… δεν υπήρχαν πολιτικές εντάσεις.

«Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τις κάλπες και τις ψήφους», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Νωρίτερα, οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

Αν κερδίσει ο Κουρούμ ο Ερντογάν αποκτά πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή. Αν χάσει αποκτά για πρώτη φορά έναν ισχυρό αντίπαλο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αν βέβαια το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη.

newsit.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ