Το No1 σημάδι της διπολικής διαταραχής που αγνοούν οι περισσότεροι άνθρωποι

Συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με τη διπολική διαταραχή που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα ήθελαν να σταματήσει να πιστεύει ο κόσμος. Τα social media έχουν γίνει μια πηγή ενημέρωσης για διάφορα θέματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η διπολική διαταραχή, μια διαταραχή της ψυχικής υγείας, που εκτιμάται ότι θα βιώσει το 4% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Άτομα με διπολική διαταραχή μοιράζονται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εμπειρία τους, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων που τους βοήθησαν να καταλάβουν ότι έχουν αυτή την πάθηση. Ενώ η ανοιχτή συζήτηση για την ψυχική υγεία στο διαδίκτυο είναι ωφέλιμη, υπάρχει ο κίνδυνος της αυτοδιάγνωσης με βάση τις εμπειρίες κάποιου άλλου, ειδικά αν δεν προέρχεται από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Για οποιαδήποτε πάθηση ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδιαΑυτό είναι το πρώτο βήμα για τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

 
Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να σας εκπλήξει

 

Η διπολική διαταραχή είναι μια διαγνώσιμη πάθηση ψυχικής υγείας, κατά την οποία κάποιος βιώνει έντονες μεταπτώσεις στη διάθεση, την ενέργεια και τα επίπεδα δραστηριότητας, που επηρεάζουν την καθημερινή του ζωή όταν δεν αντιμετωπιστεί. Ενώ όλοι βιώνουμε περιόδους χαράς και λύπης, για άτομα με διπολική διαταραχή, αυτές οι μεταπτώσεις είναι πολύ πιο έντονες.

Συμπτώματα της διπολικής διαταραχής:

  • Ευερεθιστότητα και επιθετικότητα
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κατάθλιψη και μανία
  • Υπερκινητικότητα
  • Άγχος
  • Εναλλαγές της διάθεσης

Η GinaMarie Guarino, LMHC, αδειούχος θεραπεύτρια και ιδρύτρια της PsychPoint, αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως οι σημαντικές αλλαγές στα μοτίβα ύπνου (οι οποίες, όπως αναφέρει, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου) αποτελούν ένδειξη διπολικής διαταραχής.

 

«Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, ένα άτομο μπορεί να βιώνει συνεχώς αυξημένη ενέργεια και ελάχιστη επιθυμία ή ανάγκη για ύπνο. Συχνά δυσκολεύονται τα άτομα αυτά να αποκοιμηθούν και κοιμούνται λιγότερο από ό,τι όταν η διάθεσή τους είναι σταθερή», εξηγεί η ειδικός.

Η Guarino εξηγεί ότι ένα άτομο σε μανιακό επεισόδιο μπορεί να ερμηνεύσει την επιθυμία του να μην κοιμηθεί θετικά, καθώς αισθάνεται πιο ενεργητικό και με κίνητρο. Ωστόσο, τονίζει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι με λίγο ή καθόλου ύπνο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.

Ο Jacob Wilen, MA, AMFT, ψυχοθεραπευτής στο Wilen Psych, αναφέρει ότι αυτό που κάνει αυτό το σύμπτωμα ακόμη πιο δύσκολο να συνδεθεί με τη διπολική διαταραχή είναι το γεγονός ότι η κοινωνία μας αποθεώνει το επιχειρηματικό πνεύμα, το οποίο συχνά μπορεί να πάρει τη μορφή πολλών ωρών εργασίας με λίγο ύπνο. «Τα όρια μεταξύ της υγιούς φιλοδοξίας και των ενδείξεων διπολικής διαταραχής μπορεί να γίνουν δυσδιάκριτα», εξηγεί.

«Για παράδειγμα, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να εμπνεύσει κάποιον να ξεκινήσει πολλές επιχειρήσεις ταυτόχρονα και να αναλάβει σημαντικά οικονομικά ρίσκα, όλα με πολύ λίγο ύπνο. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διακριθεί από μια νύχτα χωρίς ύπνο ενός ατόμου που δεν βρίσκεται σε μανιακό επεισόδιο, που οφείλεται σε επικείμενες προθεσμίες εργασίας, άγχος και κατανάλωση καφεΐνης. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα της μανίας μπορεί να είναι καταστροφικά».

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής ή αναρωτιέστε εάν την πάσχετε, τόσο ο Wilen όσο και η Guarino συνιστούν να μιλήσετε σε θεραπευτή ή ψυχίατρο. «Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι εκπαιδευμένοι να αποκλείουν με λεπτομέρεια οποιεσδήποτε άλλες πιθανές αιτίες αιφνίδιων αλλαγών στη διάθεση», λέει ο Wilen, υπονοώντας ότι εάν πιστεύετε ότι έχετε διπολική διαταραχή, μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή παρακολούθησης της διάθεσης για να καταγράψετε τα συμπτώματά σας και να τα μοιραστείτε με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. «Ενθαρρύνω πάντα τους πελάτες μου να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, να μην φοβούνται ποτέ να κάνουν ερωτήσεις και να αντιμετωπίζουν τους θεραπευτές, τους ψυχίατρους και τους γιατρούς τους ως συνεργάτες στην ομάδα θεραπείας τους», προσθέτει.

Η Guarino προειδοποιεί ότι εάν έχετε διπολική διαταραχή, η μη αναζήτηση θεραπείας μπορεί να είναι επικίνδυνη. «Όταν ένα άτομο με διπολική διαταραχή δεν λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα, διατρέχει τον κίνδυνο παρατεταμένων προκλήσεων, όπως η παρορμητικότητα ή η επιθετικότητας και πιθανά ψυχωσικά επεισόδια που μπορούν να προκαλέσουν ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και άλλα», εξηγεί η ειδικός.

Μύθοι για τη διπολική διαταραχή που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

Όπως συμβαίνει και με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη διπολική διαταραχή. Ο Wilen τονίζει ότι η διπολική διαταραχή δεν μοιάζει με τη ζωή με διπλή ταυτότητα, όπως παρουσιάζεται στο μυθιστόρημα του Robert Louis Stevenson «Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde».

«Στο μυθιστόρημα, ο αξιόπιστος γιατρός Dr. Jekyll ζει μια ανεξέλεγκτη διπλή ζωή και μεταμορφώνεται ξαφνικά σε ένα βίαιο ‘μανιακό’ alter ego, τον Mr. Hyde. Στην πραγματικότητα, οι εναλλαγές της διάθεσης στη διπολική διαταραχή δεν αλλάζουν σαν διακόπτης. Τα μανιακά, υπομανιακά ή καταθλιπτικά επεισόδια διαρκούν συνήθως αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Γι’ αυτό, η εγρήγορση για τα πιο διακριτικά σημάδια και συμπτώματα είναι το κλειδί για την επίτευξη καλής ψυχικής υγείας στη διπολική διαταραχή», εξηγεί ο Wilen.

Η Guarino επισημαίνει ότι ένας άλλος μύθος για τη διπολική διαταραχή είναι ότι όποιος την έχει είναι αδύνατο να ζήσει μια παραγωγική και υγιεινή ζωή. Αυτό, όπως λέει, απλά δεν ισχύει. «Πολλοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή μπορούν να χτίσουν υγιείς και επιτυχημένες καριέρες και οικογενειακές ζωές, ειδικά όταν ακολουθούν υπεύθυνα τη θεραπεία για την κατάστασή τους», εξηγεί.

Η Guarino τονίζει ότι η διπολική διαταραχή είναι θεραπεύσιμη και οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, εφόσον λάβουν την κατάλληλη φροντίδα. «Το πρώτο βήμα για να αναζητήσετε βοήθεια μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής και ανακούφιση από τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας. Επομένως, εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία, αναζητήστε υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή τον γιατρό σας», αναφέρει.

Η γνώση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής είναι το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία, αλλά το δεύτερο βήμα είναι στην πραγματικότητα να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή τον γιατρό σας. Εάν έχετε διπολική διαταραχή, η σωστή θεραπεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας, κάνοντας τις διακυμάνσεις της διάθεσης πιο εύκολα διαχειρίσιμες. Όταν πρόκειται για την ψυχική σας υγεία, η πρόληψη είναι πάντα σημαντική.

  ΠΗΓΗ  

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ