Παράταξη Κατσιφάρα: Μια πορεία με μεγάλες νίκες και πικρές ήττες, δεν υπάρχει πλέον...

 

Επιμέλεια: Απόστολος Βουλδής

 

Μια παράταξη που έγραψε τη δική της ιστορία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης ολοκληρώνει την πολιτική της διαδρομή.

Η περιφερειακή παράταξη "Δικαίωμα στην Πρόοδο" ή "παράταξη Κατσιφάρα" , όπως την λέγαμε, δεν θα έχει παρουσία στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς τερμάτισε άδοξα την πορεία της , μη έχοντας τη δυνατότητα να κατέλθει στις εκλογές του περασμένο Οκτωβρίου, οπότε και ο νυν περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε εντυπωσιακή νίκη.

Ο ιδρυτής της, Απόστολος Κατσιφάρας, ήταν αυτός που πρώτος με την παραίτησή του από επικεφαλής, αλλά και την αποχώρησή του από το περιφερειακό συμβούλιο άνοιξε το δρόμο των αποχωρήσεων, κατόπιν και των αμφίσημων θέσεων της Χαριλάου Τρικούπη.

Η παραίτηση

Ηταν Σεπτέμβριος του 2022 όταν ο πρώην βουλευτής και υπουργός έχοντας 13 σχεδόν χρόνια τα ηνία της παράταξης με μια μακροσκελή δήλωση σημειώνει πως τερματίζει την πορεία του παραμένοντας "ενεργός πολίτης" , όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τονίζοντας πως "επέλεξα συνειδητά, να ανοίξω τον δρόμο τώρα, έναν ακριβώς χρόνο πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την παράταξη μας, να εκλέξει τον νέο επικεφαλής της, να αναπτύξει τον πολιτικό σχεδιασμό της, να προετοιμαστεί για τον επόμενο στόχο που είναι η νίκη".

Ακολούθησαν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να εκλεγεί τελικά επικεφαλής ο Γιάννης Λύτρας, αλλά ήδη τα φαινόμενα διάλυσης είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Ο Παναγιώτης Μπράμος ανεξαρτητοποιήθηκε σε λίγες ημέρες (στις πρόσφατες εκλογές κατήλθε με τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη και εξελέγη).

Η παράταξη που είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον τη δυναμική των προηγούμενων ετών. Η Χαριλάου Τρικούπη δεν δίνει ξεκάθαρο στίγμα για τις αποφάσεις της. Φθάνει ο περασμένος Ιούλιος και παρότι όλοι ανέμεναν να βγεί "λευκός καπνός" και ο επικεφαλής της επιτροπής Αυτοδιοίκησης να πεί ονόματα ο Κώστας Σκανδαλίδης αποχωρεί από την σύσκεψη στην Πάτρα χωρίς να πει κουβέντα.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ δίνει στήριξη στον περιφερειακό σύμβουλο Σπύρο Σικαδαρέση, μόλις δύο μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα ο ίδιος αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το όνομα της υπάρχουσας παράταξης και να ονομάσει το εγχείρημά του "Νέα Δυτική Ελλάδα - Ενωμένοι Μπορούμε".

Το τέλος...

Η "ταφόπλακα" είχε ήδη μπει. Ετσι προχθές τα μέλη της κάθισαν για τελευταία φορά μαζί στα ίδια έδρανα, καθώς καθένας τραβά διαφορετικούς δρόμους.

Μετά από 13 χρόνια ο συνδυασμός "Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο" περνά στην πολιτική τοπική ιστορία.

Οσο για τους 15 συμβούλους της μόλις δύο θα βρεθούν στο νέο περιφερειακό συμβούλιο και αυτροί ως επικεφαλής διαφορετικών παρατάξεων.

Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης που κατήλθε ως υποψήφιος περιφερειάρχης με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Καρπέτας ως υποψήφιος περιφερειάρχης με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Μητρόπουλος έχει εκλεγεί Δήμαρχος Ζαχάρως.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Αντώνης Χαροκόπος εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι Πατρεών με τον συνδυασμό του Βασίλη Αϊβαλή.

Ο Δημήτρης Δριβίλας ασχολήθηκε στις πρόσφατες εκλογές με το Δήμο Ερυμάνθου.

Η Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ανακοίνωσε προ των πρόσφατων εκλογών ότι αποσύρεται από την πολιτική. Θυμίζουμε πως στο παρελθόν είχε διατελέσει Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Ο επικεφαλής Γιάννης Λύτρας δεν συμμετείχε στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Μιχάλης Σιδηρόπουλος και Κώστας Κόντης , που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγησαν.

Με τον Μιχάλη Σιδηρόπουλο να έχει αποχωρήσει από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δύο νίκες μια ήττα

Μιλώντας με αριθμούς να σημειώσουμε πως η παράταξη του Απόστολου Κατσιφάρα, που ήταν και ο πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης, το 2010 με την αρχή του νέυο θεσμού πέτυχε σημαντική νίκη αποσπώντας τη δεύτερη Κυριακή 56,63% και 142.891ψήφους, έναντι του Γιώργου Παπαναστασίου (νυν Δημάρχου Αγρινίου) που έλαβε 43,37% και 109.418 ψηφοδέλτια.

Το 2014 ο Απόστολος Κατσιφάρας οριακά κέρδισε τον νυν βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, μόλις με 1% διαφορά (50,50%, έναντι 49,50%)

Για να έλθει η ήττα το 2019 από το Νεκτάριο Φαρμάκη και να χάσει σχεδόν με το ίδιο ποσοστό που κέρδισε τον β' γύρο των πρώτων εκλογών.

Συγκεκριμένα ο Νεκτάριος Φαρμάκης έλαβε 56,38% και ο Απόστολος Κατσιφάρας 43,37%. Στις εκλογές μάλιστα είχε την στήεριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τις οποίες κατ' επανάληψη ο πρωήν περιφερειάρχης έχει δηλώσει πως "δεν έχασε τις εκλογές, αλλά υπονομεύτηκε", αφήνοντας αιχμές για την παράταξη Κώστα Σπηλιόπουλου που το 2019 είχε παρουσιαστεί σαν "αντίπαλο δέος".

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ