Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της υγείας σας: 8 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής μας, αλλά και ένα παράθυρο για τη συνολική υγεία μας. Οι αλλαγές στα μάτια μπορούν να σηματοδοτήσουν προβλήματα όρασης, διαβήτη, στρες, ακόμη και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά μπορείτε πραγματικά να τα δείτε μόνοι σας, εάν φυσικά γνωρίζετε τι πρέπει να ελέγχετε.

Ενημερωθείτε λοιπόν για τα σημάδια που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείτε όσον αφορά στα μάτια σας και προλάβετε έγκαιρα τυχόν πολύ ή λιγότερο σοβαρές ασθένειες.

8 σημάδια στα μάτια που δείχνουν προβλήματα υγείας

  1. Ξαφνική θολή όραση
  2. Διογκωμένα μάτια
  3. Θολή όραση
  4. Δακτύλιος γύρω από τον κερατοειδή
  5. Βλεφαρόπτωση
  6. Κίτρινο χρώμα στα μάτια
  7. Συσπάσεις των ματιών
  8. Νυχτερινή τύφλωση

1. Ξαφνική θολή όραση

Μια απότομη και δραματική απώλεια όρασης μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με τη ροή του αίματος στα μάτια ή στον εγκέφαλό σας. Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές βλάβες, ακόμη και να σώσει τη ζωή σας. Ακόμα κι αν η όρασή σας βελτιωθεί γρήγορα, μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για εγκεφαλικό ή η αρχή μίας ημικρανίας.

2. Διογκωμένα Μάτια

Η νόσος Graves αναγκάζει τον θυρεοειδή να απελευθερώνει πάρα πολλές ορμόνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα καθώς και σε διπλωπία (διπλή όραση) και απώλεια όρασης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, απώλεια βάρους και τρέμουλο στα χέρια. Η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ποσότητας των ορμονών που παράγει ο θυρεοειδής, αλλά δεν θα θεραπεύσουν την υποκείμενη νόσο -και μπορεί να μην βοηθήσουν τα μάτια.

3. Θολή όραση

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, ο οποίος προκαλεί υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να πάθετε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (όταν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια διαρρέουν αίμα και άλλα υγρά).

Μπορεί να έχετε θολή όραση και να δυσκολεύεστε να δείτε τη νύχτα. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ για να σφραγίσουν τις διαρροές και να απαλλαγούν από ανεπιθύμητα νέα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την πλάγια όραση, αλλά μπορεί να σώσει την κεντρική.

4. Δακτύλιος γύρω από τον κερατοειδή

Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται τόξο του κερατοειδούς, προκαλεί την ανάπτυξη μιας γκρι-λευκής γραμμής εναποθέσεων λίπους στο εξωτερικό άκρο του κερατοειδούς (μια καθαρή, κυρτή επιφάνεια στο μπροστινό μέρος του ματιού που το βοηθά να εστιάζει). Μερικές φορές, οι εναποθέσεις λίπους σχηματίζουν έναν πλήρη δακτύλιο. Εάν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, μάλλον δεν είναι κάτι που να ανησυχείτε. Αλλά αν είστε κάτω των 40 ετών, θα μπορούσε να είναι σημάδι επικίνδυνα υψηλής χοληστερόλης.

5. Βλεφαρόπτωση

Αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα μυασθένειας gravis, που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται και να αποδυναμώνει τους μύες. Επηρεάζει τους μύες των ματιών, του προσώπου και του λαιμού περισσότερο από άλλους και μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση, την κατάποση ή ακόμα και την ομιλία.

Ο γιατρός μπορεί να φιλτράρει το αίμα για να ανακουφίσει τα συμπτώματα, αλλά αυτό δεν λειτουργεί για πολύ. Υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θύμου αδένα. Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτό δεν είναι η μοναδική αιτία για τα πεσμένα βλέφαρα. Επομένως, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να εντοπίσετε το πρόβλημα.

6. Κίτρινο χρώμα στα μάτια

Όταν το δέρμα και τα μάτια σας φαίνονται κίτρινα, αυτό ονομάζεται ίκτερος. Συχνά σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ και προκαλείται από υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, κάτι που το ήπαρ παράγει σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν έχει φλεγμονή ή βλάβη. Η κακή διατροφή, ο καρκίνος, οι λοιμώξεις και η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Η θεραπεία κυμαίνεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή έως μεταμοσχεύσεις ήπατος. Οι μικρές κίτρινες κηλίδες προκαλούνται από βλάβη από τον ήλιο και μπορούν να αφαιρεθούν με μια μικρή διαδικασία.

7. Συσπάσεις των ματιών

Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά κοινή και σχεδόν πάντα αβλαβής, καθώς συνήθως υποχωρεί από μόνη τους. Μπορεί να συσχετιστεί με αλκοόλ, κόπωση, καφεΐνη, έλλειψη ύπνου, άγχος ή κάπνισμα. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με το νευρικό σύστημα, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας. Αλλά αν οι συσπάσεις συνδέονται με πολλαπλή σκλήρυνση ή άλλο πρόβλημα με το νευρικό σύστημα, θα εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στο περπάτημα, στην ομιλία και στην κένωση του εντέρου.

8. Νυχτερινή τύφλωση

Εάν σας είναι δύσκολο να δείτε σε χαμηλό φωτισμό, μπορεί να χρειαστείτε γυαλιά ή μπορεί να έχετε καταρράκτη, καταστάσεις που αποτελούν φυσικό μέρος της γήρανσης. Αλλά η νυχτερινή τύφλωση δεν είναι συχνή μεταξύ των νεότερων ατόμων. Σε ασυνήθιστες συνθήκες, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Α. Αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα ή με μια δίαιτα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως γλυκοπατάτες, μοσχαρίσιο συκώτι, σπανάκι, καρότα και κολοκύθες. Μια σπάνια αιτία είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα.

Σημειώνεται ότι η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ενημερώνει πως υπάρχουν και ορισμένες απροσδόκητες καταστάσεις που μπορεί να εντοπίσει ο οφθαλμίατρος σας κατά τη διάρκεια μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης:

  • Ανεύρυσμα
  • Όγκος στον εγκέφαλο
  • Καρκίνος του ιστού, του αίματος ή του δέρματος
  • Καρδιακές παθήσεις

Πηγή: oloygeia.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ