GP Αυστρίας: Pole position για τον Φερστάπεν μετά από μάχη με τον Λεκλέρ

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο ταχύτερος στις κατατακτήριες του GP Αυστρίας με τον Λεκλέρ και τον Σάινθ να τον ακολουθούν από κοντά.

Για μια ακόμα φορά η pole position θα έχει δίπλα της το όνομα του Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός ήταν ο ταχύτερος στις κατατακτήριες του GP Αυστρίας.

Μόνο που αυτή τη φορά είχε έντονο συναγωνισμό από τις δύο Ferrari με τον Λεκλέρ να είναι μόλις 48 χιλιοστά πιο αργός και ο Σάινθ ήταν τρίτος.

Τη δεύτερη σειρά του grid συμπλήρωσε ο Νόρις πραγματοποιώντας εξαιρετική προσπάθεια με την McLaren, ενώ πίσω τους θα εκκινήσουν οι Χάμιλτον και Στρολ.

Στο μεταξύ, σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δοκιμές κατάταξης του Σπίλμπεργκ βρισκόταν το θέμα της υπέρβασης των ορίων της πίστας από τους οδηγούς. Με τρεις διαδοχικές παραβάσεις του ο Σέρτζιο Πέρεζ έμεινε εκτός δεκάδας, για τρίτη φορά στους έξι τελευταίους αγώνες, ενώ στο Q2 μαζί με τον Μεξικανό αποκλείστηκε και ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes.

Αυτή τη φορά η λιακάδα των μεσημεριανών ελεύθερων δοκιμών είχε δώσει τη θέση της στη συννεφιά, και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της ασφάλτου άλλαξαν τα δεδομένα για τη θέρμανση των ελαστικών. Παρόλα αυτά, ο Φερστάπεν ήταν ταχύτερος και στις τρεις περιόδους των κατατακτήριων, αν και με ισχνές διαφορές στο τέλος.

Στην πρώτη προσπάθεια των οδηγών στο Q3 ο Λεκλέρ ήταν 0,2” πίσω από τον Ολλανδό, αλλά ο Μονεγάσκος με έναν γύρο-καμικάζι στη δεύτερη προσπάθειά του έφτασε στα 48 χιλιοστά από τον πρωταθλητή, που επίσης βελτίωσε το χρόνο του κατά ένα δέκατο.

Ο ταχύτερος χρόνος της Ferrari SF-23 -δια χειρός Κάρλος Σάινθ- στο δεύτερο τμήμα της πίστας, όπου η Red Bull εμφάνιζε τις μεγαλύτερες δυνάμεις της, είναι ένα ακόμη ενθαρρυντικό σημάδι για τη Scuderia – που ταξίδεψε στη Στύρια με νέες αναβαθμίσεις στην εμπρός πτέρυγα και στο δάπεδο.

Αν δεν βρέξει το τριήμερο, παρότι προβλέπεται το αντίθετο, η Ferrari θα έχει την ευκαιρία να δείξει ξανά την εξαίρετη διαχείριση των ελαστικών της στις συστοιχίες γύρων του αγώνα, που εμφάνισε στο τελευταίο GP του Καναδά – καθώς και βεβαίως στον περσινό περίπατο του Λεκλέρ για τη νίκη στην πίστα του Σπίλμπεργκ.

Ο εντυπωσιακός Λάντο Νόρις αξιοποίησε στο έπακρο τη μεγάλη αναβάθμιση της McLaren MCL60 σε αυτό τον αγώνα (αναβάθμιση που δεν έχει ο Όσκαρ Πιάστρι) και κατάφερε να αφήσει πίσω του τις Aston Martin και Mercedes – ελπίζοντας η ανανεωμένη McLaren να είναι εξίσου καλή και στις συνθήκες αγώνα την Κυριακή.

Σε έναν αγώνα που ο Φερνάντο Αλόνσο δείχνει να μην έχει την κλασσική του φόρμα, ο Λανς Στρολ κατάφερε να κερδίσει τον Ισπανό για μόλις δεύτερη φορά φέτος σε κατατακτήριες (παρότι ο Καναδός έχασε τον πρώτο του γύρο στο Q3 για υπέρβαση των ορίων της πίστας), ενώ και οι Νίκο Χούλκενμπεργκ και Άλεξ Άμπον έκαναν άλλη μια υπέρβαση για την είσοδο στη δεκάδα.

Στο Q2 μαζί με τον Πέρεζ και ο Φερστάπεν έχασε τον πρώτο του γύρο για τα όρια της πίστας, όπως συνέβη για τον Ολλανδό και στο Q1. Όμως ο Ολλανδός δεν επανέλαβε το λάθος στις δεύτερες προσπάθειές του. Μαζί με τον Πέρεζ στο Q2 αποκλείστηκαν οι Ράσελ, Εστεμπάν Οκόν, Όσκαρ Πιάστρι και Βάλτερι Μπότας.

Ο Ράσελ είχε την ευκαιρία για έναν δεύτερο γύρο στο Q2 και τον ολοκλήρωσε εντός των ορίων της πίστας, όμως δεν ήταν αρκετά ταχύς για να περάσει στη δεκάδα – καθώς δεν έδειξε να έχει βρει εξίσου αποδοτικές ρυθμίσεις με τον Χάμιλτον. Μαζί, και ο Οκόν με την Alpine έχασε την είσοδό του στη δεκάδα παραβιάζοντας τα όρια της πίστας.

Τέλος, το Q1 διακόπηκε με κόκκινη σημαία για λίγα λεπτά, περίπου 12 λεπτά πριν το τέλος του, όταν ο Βάλτερι Μπότας έχασε την ουρά της Alfa Romeo στην έξοδο της πρώτης στροφής – και το μονοθέσιό του έσβησε κοιτώντας ανάποδα την πίστα. Παρόλα αυτά, ο Φινλανδός επέστρεψε στα πιτς και συνέχισε, για να αποκλείσει τον Γιούκι Τσουνόντα οριακά από το Q2.

ereportaz.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ