“Tamales” από το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο

Στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο, το «tamales» είναι το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο.

 

Είναι πίτες φτιαγμένες με αλεύρι καλαμποκιού και γέμιση κρεατικών και λαχανικών.

 

Υλικά:

1/2 φλ. ελαιόλαδο

350 γραμμάρια φιλέτο στήθος κοτόπουλου, ψιλοκομμένο

250 γραμμάρια μοσχαρίσιο φιλέτο, ψιλοκομμένο

250 γραμμάρια χοιρινό φιλέτο, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

2 πράσινες ή κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι, (προαιρετικά)

3/4 φλιτζανιού ντομάτα, ψιλοκομμένη

2½ φλιτζανιού ζωμός κοτόπουλου

1/3 φλιτζανιού ξίδι από κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1/2 φλυτζάνι σταφίδες

1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα, σε φέτες

λίγο φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

1½ φλυτζάνι πουρέ κίτρινης κολοκύθας

2 αβγά, βραστά, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 φλυτζάνια αλεύρι καλαμποκιού

100 ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση:

Βάλε μισή κουταλιά λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και ψήσε για περίπου 5 λεπτά. Αφαίρεσέ το από το τηγάνι. Κάνε την ίδια διαδικασία για να ψήσεις το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας. Αφού αφαιρέσεις τα κρεατικά από τη=ο τηγάνι βάλε το πράσο, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σκόρδο και σώταρε για 5 λεπτά. Πρόσθεσε το πιπέρι και το τσίλι και σώταρε για λίγο ακόμα. Πρόσθεσε την ντομάτα και μαγείρεψε για 5 λεπτά ακόμα. Πρόσθεσε στο τηγάνι τον μισό ζωμό, το ξίδι, την καστανή ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι, ανέβασε σε υψηλή θερμοκρασία και άφησέ τα να βράσουν. Πρόσθεσε και τα κρεατικά, χαμήλωσε λίγο τη θερμοκρασία και σιγόβρασε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Απόσυρε από το μάτι της κουζίνας και μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα πρόσθεσε μέσα το ξερό κρεμμύδι, σε φέτες, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε ελαφρά τον υπόλοιπο ζωμό και ρίξε τον στο μπλέντερ μαζί με τον πουρέ κολοκύθας, το αλεύρι καλαμποκιού και λίγο αλάτι. Χτύπα καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη. Άσε τη ζύμη αυτή καλυμμένη για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη χώρισέ τη σε περίπου 15 μπαλάκια, διαμέτρου 5 εκ. Στρώσε μια επιφάνεια κοπής με πλαστική μεμβράνη, βάλε εκεί τις μπάλες και σκέπασέ τες με νωπή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.

Για κάθε tamale βάλε 1 τετράγωνο φύλλο αλουμινόχαρτου σε μια επιφάνεια εργασίας και τοποθέτησε 1 μπάλα ζύμης στο κέντρο. Άνοιξε τη ζύμη με τα δάχτυλά σου ώστε να δημιουργηθεί ένα φύλλο 15 εκ. και πρόσθεσε 1/3 του φλυτζανιού γέμισης στο κέντρο, αφήνοντας 1,5 εκατοστό περίπου περιθώριο στις άκρες. Τοποθέτησε από πάνω από μία φέτα αβγού.

Χρησιμοποίησε το αλουμινόχαρτο για να αναδιπλώσεις τη ζύμη πάνω από τη γέμιση, από πάνω προς τα κάτω, και μετά από πλευρά σε πλευρά. Τύλιξε το αλουμινόχαρτο γύρω από τα tamales δημιουργώντας κάτι σαν μικρά φακελάκια. Μαγείρεψε τα tamales στον ατμό για 1-1½ ώρα ή έως ότου η ζύμη να είναι σταθερή. Ξετύλιξε όταν είναι έτοιμα για σερβίρισμα και εάν θέλεις πρόσθεσε από πάνω λίγη κρέμα γάλακτος.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης