Πάτρα: Το νερό ...άναψε φωτιές - Το δημοσίευμα για την ακαταλληλότητά του και οι απαντήσεις

 

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες σε αρκετούς πατρινούς - ιδιαιτέρως γονείς - μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το νερό σε αρκετές πόλεις της χώρας έχει ακατάλληλες ποσότητες νιτρικών.

Ανάμεσα σε αυτές εμφανίζεται και η Πάτρα, με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συσχέτιση ασθενειών σε παιδιά και βρέφη με την παρουσία υψηλής ποσότητας νιτρικών στο νερό.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, το νερό κρίνεται επικίνδυνο για βρέφη και παιδιά, όταν εντοπίζονται ποσότητες νιτρικών μεγαλύτερες των 10 mg/l. 

Την ίδια ώρα στην Πάτρα η ποσότητα που δείχνουν οι μετρήσεις ανέρχεται στα 12 mg/l.

Ανδρέας Παπανικήτας: "Είμαστε πολύ πιο χαμηλά από τα όρια"

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας: "Τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι επαναλαμβανόμενα και δεν γνωρίζω τον λόγο. Εμείς από πλευράς μας γνωρίζουμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του ΠΟΥ και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού οργανισμού.

Και οι 2 αυτοί φορείς αναγράφουν ως μέγιστο όριο για τα νιτρικά τα 50 mg/l. Στην Πάτρα οι μετρήσεις δείχνουν 12 mg/l. Άρα μιλάμε για μια πολύ χαμηλή τιμή."

865.jpg

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ξεκαθαρίζει ότι η επιχείρηση είναι πάντα εναρμοσνισμένη με τις τελευταίες οδηγίες των επίσημων φορέων όπως ο Παγκόσμιος και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας και το Υπουργείο Υγείας.

"Αν αυτή η τιμή έχει επιπτώσεις σε βρέφη και μικρά παιδιά είναι κάτι το οποίο εμείς δεν το γνωρίζουμε. Αν όντως όμως οι επιστήμονες στις μελέτες τους καταγράφουν αυτή τη σύνδεση (σ.σ. αυξημένος κίνδυνος ασθενειών σε παιδιά για ποσότητες άνω του 10mg/l) τότε θα πρέπει να ενημερωθούμε επίσημα, για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα του νερού μας", επισημαίνει.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μπορώ να πω με κάθε βεβαιότητα ότι έχουμε ένα πολύ χαμηλό όριο νιτρικών, στο νερό της Πάτρας. Οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες που γίνονται είναι ιδιαιτέρως τακτικοί και τα αποτελέσματά τους είναι όλα αναρτημένα τόσο στον ιστότοπο της ΔΕΥΑΠ όσο και στους αντίστοιχους ιστοτόπους της Ένωσης των ΔΕΥΑ αλλά και του Υπουργείου Υγείας."

Η επιστολή στον Βασίλη Κικίλια

«Οι ισχυρισμοί είναι τελείως ανυπόστατοι, αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/1 για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα, ψηφίστηκε η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία, για το πόσιμο νερό (2184/2020/Ε.Ε.) που προβλέπει
επίσης, το όριο των 50 mg/1 για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με τη σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερα από 30 χρόνια.

Κύριε Υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεσθε, τα παραπάνω άρθρα, εκπορεύονται από ιδιωτικά συμφέροντα υπέρ των εμφιαλωμένων νερών και θίγουν άμεσα το Υπουργείο σας, ως θεσμικά αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας από τους
πάροχους ύδρευσης."

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, με τους Προέδρους των ΔΕΥΑ να ανησυχούν για το γεγονός ότι παρά την καλή ποιότητα του νερού, τέτοιου είδους δημοσιεύματα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και δημιουργούν πανικό, χωρίς να υφίσταται λόγος.

 

 

Διαβάστε επίσης