Νερό: Πέντε σημάδια ότι είστε αφυδατωμένοι

Το νερό είναι το Α και το Ω για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού

Αισθάνεστε αφυδατωμένοι; Είτε απολαμβάνετε τις διακοπές παρά τις υψηλές θερμοκρασίες είτε νιώθετε την επιδερμίδα σας άτονη και ξηρή μετά από μία ή δύο άγρυπνες νύχτες, η αφυδάτωση είναι πιο συχνή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς τείνουμε να πίνουμε λιγότερο νερό και να χάνουμε περισσότερα υγρά εξαιτίας της εφίδρωσης.

Αυτό γεννά το ερώτημα: Τι πρέπει να προσέξουμε; Και αν είμαστε αφυδατωμένοι, πώς θα διορθώσουμε την κατάσταση;

Από τι προκαλείται η αφυδάτωση;

Όταν χάνουμε περισσότερα σωματικά υγρά από όσα μπορούμε να αντισταθμίσουμε με νερό, ροφήματα ή τρώγοντας ενυδατικές τροφές τότε μπορεί να εμφανιστεί αφυδάτωση. Χάνουμε υγρά όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, όταν ιδρώναμε, ακόμα και όταν μιλάμε ή όταν αναπνέουμε με από το στόμα όσο κοιμόμαστε, λένε οι ειδικοί.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πράγματα που καταναλώνετε (ή κάνετε) τακτικά έχουν επίσης αφυδατωτική επίδραση στο σώμα. Συνήθεις «ένοχοι» είναι η καφεΐνη, το αλκοόλ και η έντονη άσκηση χωρίς να αναπληρώνονται τα χαμένα υγρά στη συνέχεια.

Οποιοσδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορεί να υποκύψει στην αφυδάτωση, αλλά είναι πιο επικίνδυνη για όσους είναι ηλικιωμένοι ή νεότεροι, όπως τα παιδιά. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης για να λειτουργήσει σωστά, επομένως ακόμη και μια μικρή μείωσή τους μπορεί να μειώσει την απόδοση και την συγκέντρωσή μας.

Ενδείξεις ότι είστε αφυδατωμένοι

Τα πιο ενδεικτικά σημάδια αφυδάτωσης, περιλαμβάνουν:

  • Δίψα: Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αίσθημα δίψας είναι ένα βασικό σημάδι αφυδάτωσης. Ενώ για κάποιους αυτό είναι προφανές, άλλοι –ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι– μπορεί να μην το προσέχουν τόσο πολύ.
  • Αλλαγή στο χρώμα των ούρων σας: Εάν φαίνονται σκούρο κίτρινο, πορτοκαλί ή ακόμα και ανοιχτό καφέ, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε αφυδατωμένοι. Θα πρέπει να έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το να πηγαίνετε στην τουαλέτα λιγότερο συχνά είναι ένα άλλο σημάδι.
  • Πονοκέφαλοι.
  • «Θαμπό» δέρμα: Μπορεί να φαίνεται θαμπό, να το αισθάνεστε να σας «τραβάει» και μπορεί επίσης να ξεφλουδίσει.
  • Αδυναμία συγκέντρωσης: Μπορεί να δυσκολεύεστε να εστιάσετε, να αισθάνεστε κουρασμένοι και αρκετά νωθροί.

Πώς να ενυδατωθείτε

Μερικές από τις πιο απλές μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

1. Ανταποκριθείτε στη δίψα σας

Πίνετε άφθονο νερό, προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά, όπως αγγούρι, λεμόνι, μέντα, λάιμ ή σμέουρα για να αλλάξετε τη γεύση του με υγιεινό τρόπο, που δεν σας «φορτώνει» περιττές θερμίδες και ζάχαρη.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας σχετικά με το πόσο πρέπει να πίνουμε. Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές σας ανάγκες, την φυσική σας δραστηριότητα και πόσο ζεστό ή ξηρό είναι το περιβάλλον που ζείτε.

2. Επιλέξτε ενυδατικές τροφές

Συμπεριλάβετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Τα καρπούζια, το αγγούρι και τα πορτοκάλια είναι όλα ιδανικές επιλογές που συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

3. Μην ξεχνάτε την αναπλήρωση

Τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες ή μετά από μια έντονη προπόνηση, μην ξεχνάτε να αναπληρώσετε τα υγρά που έχετε χάσει, πίνοντας άφθονο νερό αλλά και μερικούς ηλεκτρολύτες, που θα σας ενυδατώσουν ακόμα περισσότερο.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ