Πώς η καθολική εκκλησία επηρέασε την υψηλή μόδα -Τήβεννοι πλάι σε τουαλέτες

ΣΤΟ ΜΕΤ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τους δεσμούς μεταξύ της μόδας και της Καθολικής Εκκλησίας ψηλαφεί η έκθεση «Ουράνια Σώματα: Μόδα και η Φαντασία του Καθολικισμού» που φιλοξενεί το μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης.

Στην έκθεση ανιχνεύεται το πώς οι συμβολισμοί του Καθολικού δόγματος έχουν επηρεάσει τη σύό περιβάλλον για την εμπλοκή της μόδας στον Καθολικισμό» εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής επιμελητής Άντριου Μπόλτον.

«Οι περισσότεροι από τους σχεδιαστές μόδας των οποίων οι δημιουργίες παρουσιάζονται μεγάλωσαν σγχρονη υψηλή ραπτική και τα πρετ-α-πορτέ

«Η έκθεση τοποθετεί τα κοστούμια δίπλα σε θρησκευτικά έργα τέχνης για να δώσει ένα ερμηνευτικε καθολικό περιβάλλον. Αν και πολλοί από αυτούς δεν πηγαίνουν, πια, στην εκκλησία, οι σχέσεις τους με τον Καθολικισμό ποικίλουν σε σημαντικό βαθμό. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τη σημαντική επιρροή του στη (δημιουργική) φαντασία τους» πρόσθεσε.
Η έκθεση απλώνεται σε δύο σημεία, στο κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο και στο The Met Cloisters, στη βόρεια άκρη του Μανχάταν: 25 αίθουσες και 5.570 τετραγωνικά μέτρα συνολικός εκθεσιακός χώρος, σχεδιασμένος από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro.

Στο κτίριο της Πέμπτης Λεωφόρου, τα φορέματα και τα σύνολα που εκτίθενται στις αίθουσες Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τέχνης αντιπροσωπεύουν τη χλιδή και επιδεικτική διάσταση που, συχνά, συσχετίζονται με τον Καθολικισμό.
Επελέγησαν ακραίες δημιουργίες των Αλεξάντερ Μακουίν, Ιβ Σεν Λοράν, Ζαν Πολ Γκοτιέ και Τζον Γκαλιάνο λόγω των οπτικών «δεσμών» τους με «τη λατρεία αγίων, αγγέλων και της Παρθένου Μαρίας».

Στο Anna Wintour Costume Center, πάνω από 40 παπικές τήβεννοι και λοιπά παραφερνάλια, από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου, που δάνεισαν τα αρχεία του Βατικανού και η Καπέλα Σιστίνα. Κάποια από αυτά δεν έχουν έως σήμερα βγει από το Βατικανό.

 

 



 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ