Οι New York Times γοητεύτηκαν από τους Ορνιθες

Στο Μπρούκλιν η παράσταση της Στέγης

«Τέτοιο διονυσιασμό που δυναμιτίζει ολόκληρο το θέατρο έχουν να δουν οι Νεοϋορκέζοι από την εποχή της ακμής του καινοτόμου Living Theater στα '60s».

Με αυτά τα λόγια ο κριτικός θεάτρου των New York Times αποθεώνει τους Ορνιθες, την παράσταση του Νίκου Καραθάνου, παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη.

Η κωμωδία του Αριστοφάνη συμμετέχει στο «Φεστιβάλ των Τεχνών και των Ιδεών» που διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη, με τον τίτλο «Birds: a Festival inspired by Aristophanes».

Μετά από sold out παραστάσεις σε Επίδαυρο και Αθήνα, το 2016, με live streaming όπου συνδέθηκαν 44.000 υπολογιστές από 110 χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι Όρνιθες άνοιξαν τα φτερά τους για υπερατλαντική πτήση και παρουσιάζονται στον ετήσιο προγραμματισμό του St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έως και τις 13 Μαΐου.

H παράσταση έκανε ήδη πρεμιέρα και ο Μπεν Μπράντλεϊ, κριτικός της εφημερίδας New York Times είδε την παράσταση και περιγράφει σε ρεπορτάζ του το έργο.  «Οι Όρνιθες συχνά απλώνονται ως ένα θυμωμένο όργιο, στο οποίο είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις την αγάπη και τον πόλεμο.
Το χάος που προκύπτει από τις προσπάθειες δημιουργίας νέων πολιτικών τάξεων είναι κάτι με το οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες θα είναι σίγουρα εξοικειωμένοι. Αλλά αυτή η προσαρμογή του κειμένου του Αριστοφάνη από τον σκηνοθέτη δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ένα σχόλιο για τα σύγχρονα γεγονότα» αναφέρει στην κριτική του.
«Δεν είναι ακριβώς όμορφο, αλλά είναι σκληρό και υπνωτικό, πρωτόγονο και αιθέριο ταυτόχρονα.
Είναι η μουσική της γήινης ύπαρξης, με όλες τις μυστηριώδεις, δελεαστικές υποσχέσεις της, που περιμένουν να εκπληρωθούν και να ματαιωθούν».

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ