Κλείνει ο κύκλος προβολών της «Σινε-Παρέας» με την ταινία ‘‘Είναι Τρελοί Αυτοί Οι Βόρειοι’’ του Dany Boon

για τη σαιζόν 2017-18

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr, ολοκληρώνει τον κύκλο προβολών της για τη φετινή χρονιά της με τη Ρομαντική κομεντί ‘‘Είναι Τρελοί Αυτοί Οι Βόρειοι’’ του Dany Boon την Τετάρτη 9 Μαΐου, ώρα 8μμ Προσέλευση 7.45μμ

H προβολή θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με δωρεάν είσοδο αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται με κλήση στο 2615.002009 γραμματεία Κοινο_Τοπίας. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την ταινία. Συντονίζουν Κώστας Νταλιάνης και Χριστίνα Σκούτα.

Bienvenue Chez Les Ch'tis ‘‘Είναι Τρελοί Αυτοί Οι Βόρειοι’’ του Dany Boon

Σκηνοθεσία: Dany Boon, Σενάριο: Dany Boon, Alexandre Charlot, Frank Magnier, Μουσική: Philippe Rombi, Χώρα:Γαλλία (2008), Διάρκεια: 106', Παίζουν: Kad Merad, Dany Boon, Zoe Felix, Lorenzo Ausilia-Foret, Anne Marivin

          Η Μαριάννα Ράντου στο site Cinema news.gr γράφει σχετικά: Ο Phillipe Abrams (Kad Merad) δουλεύει ως διευθυντής στο ταχυδρομείο της κωμόπολης Salon-de-Provence. Βρίσκεται στον ηλιόλουστο Νότο, η δουλειά του είναι ευχάριστη και περιτριγυρίζεται από κομψούς και ευγενείς ανθρώπους. Το μόνο καλύτερο από το Νότο, για τους Γάλλους, είναι ο... ακόμα πιο Νότος: δηλαδή η κοσμοπολίτικη Νίκαια, το θέρετρο που συνδυάζει την κομψότητα του Salon-de-Provence με τη θάλασσα και την ατελείωτη Κυανή Ακτή. Όταν η παραπονιάρα -και ολίγον καταθλιπτική- σύζυγος του Philipe (Zoe Felix) θα τον παρακαλέσει να κάνει προσπάθεια ώστε να μεταφερθούν προς πιο μεσογειακά κλίματα, εκείνος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πάρει την πολυπόθητη μετάθεση. Όμως τα αθέμιτα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να το επιτύχει, δε θα αργήσουν να γίνουν αντιληπτά από τους ανωτέρους του -και η τιμωρία θα είναι σκληρή, αδυσώπητη, σχεδόν αδιανόητη: ο Βορράς.

Ο Phillipe θα πάρει δυσμενή μετάθεση για το Bergues, που βρίσκεται στην πιο βόρεια περιοχή της Γαλλίας, κολλητά στο θλιβερό (κατά την πλειοψηφία των Γάλλων) Βέλγιο. Οι ηλιόλουστοι άνθρωποι της Προβηγκίας δε μπορούν καν να διανοηθούν πώς μπορεί να είναι η ζωή εκεί, με το τσουχτερό κρύο και τους άξεστους, απολίτιστους, βάρβαρους χωριάτες. Τα νέα είναι αποκαρδιωτικά και φυσικά η οικογένεια θα μείνει πίσω και θα τον αποχαιρετίσει με πόνο ψυχής -περίπου σαν να έφευγε για το μέτωπο. Έτσι ο πρωταγωνιστής μας αναχωρεί μόνος και απαρηγόρητος για τη "χώρα των Ch'ti" (αποκαλούνται έτσι λόγω της ιδιόμορφης προφοράς τους, επειδή τονίζουν με ιδιαίτερο τρόπο το σίγμα) και η ξεκαρδιστική περιπέτειά του ξεκινά.

Μέσα από γκάφες, πλάκες και απανωτές παρεξηγήσεις οι αρχικά καχύποπτοι πρωταγωνιστές θα αντιληφθούν τελικά πως οι υπαρκτές διαφορές που τους χαρακτηρίζουν δεν είναι στην πραγματικότητα εμπόδιο για να μπορέσουν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο. Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής Danny Boon, καταγόμενος και ο ίδιος από το Βορρά και όντας περήφανος που είναι ch'ti, αξιοποιεί με πανέξυπνο τρόπο τα παραπάνω υπαρκτά στερεότυπα και φτιάχνει μια ξεκαρδιστική ταινία, που διακωμωδεί τόσο τις αυθαίρετες προκαταλήψεις των Γάλλων όσο και τις υπαρκτές διαφορές μεταξύ των κατοίκων των διαφόρων περιοχών της χώρας του.

Παίζοντας με τα τοπικά ιδιώματα, τις περίεργες διαλέκτους, τις διαφορετικές συνήθειες και νοοτροπίες, δημιουργεί γνήσια κωμικές καταστάσεις που προσφέρουν απλόχερα το γέλιο, καταδεικνύοντας τελικά πως το διαφορετικό δε σημαίνει αναγκαστικά και χειρότερο. Κι αν κάποια από τα αστεία (ιδιαίτερα στις γλωσσικές παρανοήσεις) είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά εκτός Γαλλίας (άλλωστε ολόκληρο το φιλμ είναι βασισμένο σε ένα εθνικό inside joke), πολλές από τις κωμικές καταστάσεις θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ πολλές είναι οι σκηνές που δε θα χρειαστείτε κανενός είδους... λεξικό για να γελάσετε.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ