Υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει 35αρια και σκόνη - "Στο κόκκινο" Αχαΐα, Ηλεία - Πότε κορυφώνεται το φαινόμενο

Θα ...καεί η Δυτ. Ελλάδα και ειδικότερα Αχαΐα- Ηλεία από αύριο, με κορύφωση του φαινομένου ζέστης και σκόνης το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης προβλέπουν οι μετεωρολόγοι από αύριο εξαιτίας υποτροπικού αεροχείμαρρου που προσεγγίζει την Ελλάδα. Ενδεικτικά σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς. Τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων. Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία, η Φθιώτιδα η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα. Στην Αττική το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί σχετικά με τον αεροχείμαρρο που φέρνει την αφρικανική σκόνη ότι μοιάζει με «μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα. «Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος» σημειώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ