Πάτρα: Να τα πούμε; Κάλαντα με μάσκες και ρεβεγιόν με τεστ - Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

 

Οι πιτσιρικάδες θα ξεχυθούν σήμερα από νωρίς το πρωϊ, στους δρόμους της Πάτρας για να πουν τα κάλαντα. Παραμονή Χριστουγέννων και όπως απαιτεί η παράδοση οι πόρτες των σπιτιών θα χτυπούν και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών θα αντηχούν με την χαρακτηριστική ερώτηση: Να τα πούμε;

Μόνο που και φέτος οι γιορτές θα έχουν χρώμα ...κορονοϊού και τα παιδιά μικρά και μεγαλύτερα θα φορούν τις προστατευτικές μάσκες τους και με αυτές θα μας πουν τα κάλαντα!

Γιατί πέραν της ανάγκης προστασίας, παραμονεύει και το πρόστιμο των 300 ευρώ για όποιον δεν φορά από σήμερα στις 6 το πρωϊ μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Μια ακόμη χρονιά με την πανδημία να μας απειλεί και μάλιστα έχοντας "σύμμαχό" της την μετάλλαξη Όμικρον!

Τα μέτρα
Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωϊ αφορούν εμβολιασμένους και μη.
Τα μέτρα λαμβάνονται στη «σκιά» της Όμικρον που εξαπλώνεται με σταθερούς ρυθμούς και ανησυχεί τους επιστήμονες.
Έτσι, αναμένονται μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει από το πρωί της Παρασκευής και να αναμένεται να διαρκέσει έως και τις 2 Ιανουαρίου.

Πλέον, η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των γυμναστηρίων και τους κλειστούς χώρους εστίασης -μέχρι να κάτσει κάποιος στο τραπέζι του.
Ειδικότερα, στην περίπτωση της εστίασης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας μέχρι να κάτσει κάποιος στο τραπέζι του, ενώ διατηρείται το πρόστιμο για μη χρήση της.
Την ίδια ώρα, υποχρεωτική γίνεται η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης, γίνεται ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.
Τέλος, ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους δήμων.

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Σύμφωνα και με όσα ανακοινώθηκαν τα Χριστούγεννα θα εορταστούν με μικρούς περιορισμούς, αλλά πιο «ελεύθερα» σε σχέση με πέρσι.
Όπως έχει ανακοινωθεί, το ρεβεγιόν συνιστάται να γίνει με self test. Έτσι, η κυβέρνηση δίνει δωρεάν στους πολίτες δύο τεστ, συνιστώντας να πραγματοποιηθούν πριν τα ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά αλλά και μετά την αλλαγή του χρόνου.
Τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα ψώνια και η διασκέδαση των ημερών θα πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς, για παράδειγμα, στην πρώτη περίπτωση τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ