Αχαΐα: Με χρήματα από το ΕΣΠΑ οι βελτιώσεις στα δίκτυα ύδρευσης - Δείτε ποιους δήμους αφορά το πρόγραμμα - 2,23 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

ποια είναι τα έργα

Ενα μεγάλο πρόγραμμα με στόχο τη διαχείριση των πιέσεων του νέου, τον έλεγχο των διαρροών και την τηλεδιοίκηση του δικτύου για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο της Πάτρας, προϋπολογισμού 2,23 εκατ. ευρώ ενέταξε η Περιφέρεια Δυτικής στο νέο «ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας».

Δικαιούχος του προγράμματος είναι η ΔΕΥΑ Πάτρας η οποία μέσα από το νέοΕΣΠΑ  2014-2020 θα αντιμετωπίσει προβλήματα και βλάβες του δικτύου που οφείλονται στην παλαιότητα (ένα μικρό μέρος του δικτύου στην Πάτρα παραμένει πεπαλαιωμένο) αλλά και σε σφάλματα κατασκευής, και ελαττωματικά υλικά, που μαζί με τις αυξομειώσεις της πίεσης, τις καθιζήσεις ή και μετακινήσεις του εδάφους, προκαλούν φθορές ακόμη και στο νεότερο σε ηλικία δίκτυο ύδρευσης της πόλης.
Στόχος του έργου είναι να μειωθεί δραστικά η συχνότητα των βλαβών ακόμη και με προληπτική συντήρηση όταν υπάρχουν ενδείξεις δυσλειτουργίας.

Συνολικά, με την απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα εντάχθηκαν στο νέο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, εννέα έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 16,78 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έργα αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων, ανίχνευσης διαρροών, προμήθειας εξοπλισμού για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης νερού, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και διαχείριση της λειτουργίας δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Πατρέων, Αιγίου, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, Πύργου, Ναυπακτίας, Ακτίου-Βόνιτσας, Αστακού, και Αιτωλικού.

«Στόχος μας είναι οι εργασίες αυτές να συμβάλουν στην επάρκεια του πόσιμου νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, στην αποκατάσταση των υφιστάμενων υποδομών, με ειδική μέριμνα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας πως η ένταξη των έργων έγινε βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, κριτηρίων και προϋποθέσεων του προγράμματος.
Για το Αίγιο δόθηκε το ποσό των 1,6 εκαρ. ευρώ για το έργο «Προμήθεια, Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος παρακολούθησης-τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης της ΔΕΥΑ Αιγίου».

Στη Δυτική Αχαΐα το έργο αφορά την «Αντικατάσταση Εσωτερικών Δικτύων Υδρευσης ΤΚ Αγίου Στεφάνου - Χαϊκαλίου» και στον Δήμο Ερυμάνθου τον «Εκσυγχρονισμός και Διαχείριση Δικτύου Υδρευσης του Δήμου».
 

Διαβάστε επίσης