"Χαμός" στη σύσκεψη για τον τουρισμό! Αντεγκλήσεις και εντάσεις στη σύσκεψη

ηλεια

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η χθεσινή σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων για την τουριστική προβολή του Νομού. Οι εντάσεις ανάμεσα σε αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κυριάρχησαν, ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης της ΠΔΕ για την τουριστική προβολή, Γιώργος Αγγελόπουλος, τόνισε πως βασικός άξονας στην πολιτική της Περιφέρειας στον τουρισμό είναι η Ολυμπία. Νωρίτερα – και λόγο των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα με το σύνθημα «Go West» - ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί μια από τις προτάσεις του ΣΕΤΕ όχι ως brand name. Παράλληλα σχολίασε πως στο παρελθόν η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας στερείτο ουσιαστικών προτάσεων για την προβολή των τριών νομών.

Η σύσκεψη, οπως αναφέρει το ilialive.gr, πραγματοποιήθηκε στο μικρό Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, με την παρουσία των πέντε Ηλείων Βουλευτών κ.κ. Γεωργοπούλου - Σαλτάρη, Μπαξεβανάκη, Μπαλαούρα, Τζαβάρα και Κουτσούκου, των αντιπεριφερειαρχών Οικονομικών κ. Αριστειδόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπράμου, Περιφερειακών Συμβούλων, των δημάρχων Πύργουκ. Λιατσή, Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλου, Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιά, Πηνειού κ. Καστρινού, του αντιδημάρχου Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Μίγκου των αντιδημάρχων Ολυμπίας κ. Δεββέ και Ήλιδας κ. Τζουλέκη και εκπροσώπων φορέων ξενοδόχων, εμπορικών συλλόγων και δήμων. 
 
Άγνοια για τα όσα προβλέπει η μελέτη του ΣΕΤΕ για το brand name της Δυτ. Ελλάδας δήλωσαν πολλοί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Στη συνέχεια δόθηκαν στοιχεία για τα όσα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός δράσεων για την προβολή,  όπως η συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις στο εξωτερικό, η δημιουργία ενός πολύγλωσσου portal, η παρακολούθηση των social media, η μελέτη ανάπτυξης του αεροδρομίου Αράξου, η δημιουργία 12σελιδου εντύπου, η φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων αλλά και η προβολή της Περιφέρειας μέσω του ΕΟΤ και του «marketing greece». 
Η φράση «… υπάρχει πρόβλημα όμως μεταξύ σας ασυνεννοησίας» του Γαβρίλη Λιατσή, ενώ απευθυνόταν στους αντιπεριφερειάρχες προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Αριστειδόπουλου που στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα, αφού πρώτα πρότεινε στον δήμαρχο Πύργου να αλλάξει τον Καλλικράτη για να προστεθεί η Ηλεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ώρα που ο κ. Λιατσής επέμενε στον όρο «Ολυμπία» ως βασικό άξονα στην πολιτική της τουριστικής προβολής.

Άξιο αναφοράς ήταν το σχόλιο του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσου, που ανέφερε πως η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα έπρεπε να αναθέσει αλλού και όχι στο ΣΕΤΕ την μελέτη και προβολή της Περιφέρειας και αναρωτήθηκε πως ο ίδιος μελετητής θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική πρόταση σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες – πελάτισσές του.
«Olympic Land» ήταν η πρόταση που κατέθεσε  ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και συμπλήρωσε ότι ο μελετητής θα έπρεπε να είναι από το Νομό. Ξεχωριστή ταυτότητα για το τουριστικό προϊόν της Ηλείας και ταυτόχρονη ανάδειξή του. Στην τοποθέτησή τους οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρης Μπαξεβανάκης, σχολίασαν πως απαιτούνται συντονισμένες δράσεις από τους φορείς της Ηλείας, «απαρνήθηκαν» το σύνθημα «Go West» και επισήμαναν πως θα πρέπει να αυξηθεί και να διαχειριστεί καλύτερα η τουριστική κίνηση στο νομό.

Μετά τον κ. Λιατσή, επιθετικοί προς τον κ. Γεωργιόπουλο και πολύ περισσότερο προς τον κ. Αγγελόπουλο υπήρξαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας και ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. Ο πρώτος ουσιαστηκά έθεσε το θέμα της αλλαγής περιφέρειας για την Ηλεία, αντί της Δυτ. Ελλάδας σε αυτή της Πελοποννήσου, σχολίασε την προσφορά της Περιφέρειας στην Ηλείας για να λάβει στη συνέχεια απαντήσεις με στοιχεία ιδιαίτερα για την Ολυμπία και τα κονδύλια που έχουν δαπανηθεί, από τον κ. Γεωργιόπουλο. Ο κ. Τζαβάρας υπήρξε επικριτικός στο «Go West» σχολιάζοντας στοιχεία που ο ίδιος ερεύνησε για το συγκεκριμένο σύνθημα και επιτέθηκε ευθέως στον κ. Αγγελόπουλο κάνοντας λόγο για αχαιοκεντρική πολιτική της Περιφέρειας, ενώ επιτέθηκε και στον κ. Γεωργιόπουλο.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος αφού ζήτησε από τον κ. Μπαλαούρα να καταθέσει την πρόταση του για την αλλαγή Περιφέρειας για την Ηλεία, στην τοποθέτησή του είπε ότι για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του νομού θα πρέπει να υπάρξει

Η σύσκεψη συνεχίστηκε με ένα φαύλο κύκλο συζητήσεων και αντεγκλήσεων, για να φτάσουμε λίγο πριν το φινάλε ο κ. Γεωργιόπουλος να αναλύσει τα βασικά σημεία της τουριστικής προβολής του νομού. Επισημάνθηκε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ειδική – ξεχωριστή μελέτη για την Ηλεία, λόγω της Ολυμπίας που προσδίδει τεράστια προστιθέμενη αξία σε σχέση με τους άλλους δύο νομούς, όπως επίσης ότι το όνομα «Ολυμπία» θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην τουριστική ταυτότητα της Ηλείας. Όπως είπε η διαβούλευση θα συνεχιστεί με την καταγραφή των θέσεων, απόψεων και προτάσεων των τοπικών φορέων, ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης