Ανατροπή στην πτώση του αεροπλάνου της EgyptAir - Υπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας - Οι πρώτες εικόνες (ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ)

Ποιοι συμμετέχουν στις έρευνες

ΝΕΟΤΕΡΑ 23.00: Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir, με τις ελληνικές αεροπορικές αρχές να αμφισβητούν πως έχουν βρεθεί κοντά στην Κάρπαθο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε πως έλαβε επιστολή από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία επιβεβαίωνε τον εντοπισμό συντριμμιών της πτήσης MS804 κοντά στην Κάρπαθο.

Περίπου δύο ώρες αργότερα, σύμφωνα με το Associated Press, Ελληνας αξιωματούχος αμφισβητεί την εύρεση των συντριμμιών, δηλώνοντας πως αυτά δεν αντιστοιχούν στο αεροσκάφος.

ΝΕΟΤΕΡΑ 22.20: Ήρεμος και ευδιάθετος ήταν λίγο πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους του ο πιλότος της EgyptAir, όπως αποκαλύπτει η τελευταία επικοινωνία του με ελεγκτή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 

Ο πιλότος επιβεβαίωσε την θέση του και το υψόμετρο στο οποίο πετούσε το μοιραίο αεροσκάφος και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον πύργο ελέγχου. 

Η συνομιλία 

Ελεγκτής: Καλησπέρα. Επιβεβαίωσε τη διαδρομή σου και τη θέση σου. 

Πιλότος: Καλησπέρα. Σας μιλάει ο πιλότος από την πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών MSR 804 και πετάμε στα 37.000 πόδια. 

Ελεγκτής: Καλησπέρα MSR 804 είσαι σε επαφή με ραντάρ στα 37.000 πόδια; 

Πιλότος: Σε ευχαριστώ πολύ Αθήνα. 

Ελεγκτής: Σε λίγα λεπτά αφήνετε τον ελληνικό εναέριο χώρο, επιβεβαιώστε. 

Νωρίτερα σήμερα, σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε ότι το αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ, αναγνωρίστηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας να συνεχίσει την πτήση του. 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21.12: Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους, αντικείμενα πλαστικού εντόπισαν αιγυπτιακά αεροσκάφη εντός του FIR Αιγύπτου, 200-230 μίλια νότια της Κρήτης και 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίζονται συνεχώς αντικείμενα και κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι σωσίβια.

Η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ελληνικές πηγές στον τομέα της άμυνας, δεν βρέθηκαν αντικείμα στα χρώματα της EgyptAir, μπλε και άσπρο δηλαδή.

«Δεν βρήκαμε τέτοια αντικείμενα» δήλωσε εκπτρόσωπος του ελληνικού στρατού.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν αεροσκάφος P-3 Orion για να βοηθήσει στις έρευνες.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20.28: Οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν «αντικείμενα που επιπλέουν» τα οποία πιθανόν είναι συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στη Μεσόγειο, καθώς και σωσίβια, ανέφερε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στη Γαλλία δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τον ομόλογό του στην Αθήνα ότι ανακάλυψαν συντρίμμια γαλανού και λευκού χρώματος στις έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η πρεσβεία μας στην Αθήνα μας είπε ότι ήλθαν σε επαφή μαζί της οι ελληνικές αρχές οι οποίες ανέφεραν πως ανακάλυψαν συντρίμμια λευκού και μπλε χρώματος που ανταποκρίνονται στα χρώματα της EgyptAir», ανέφερε ο Ιχάμπ Μπαντάουι σε δηλώσεις του στο ιδιωτικό γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για συντρίμμια, αλλά είναι εύλογο να σκεφτούμε πως πρόκειται για συντρίμμια του αεροσκάφους» Airbus της εταιρείας που εξαφανίστηκε, πρόσθεσε.

ΝΕΟΤΕΡΑ 20.20: Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνο της EgyptAir, το οποίο αγνοείται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, από ό,τι μια τεχνική βλάβη.

«Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός δήλωσε, πάντως, πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

Νεότερη ενημέρωση 19.19' Αιγυπτιακές και γαλλικές αρχές θα αναλάβουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής

Η Αίγυπτος θα τεθεί επικεφαλής της επίσημης επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο, ανακοίνωσε ο Αϊμάν αλ Μοκάντεμ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της χώρας.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, την κατασκευάστρια χώρα του Airbus A320. Η Γαλλία είναι εξάλλου η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Η επιτροπή θα ξεκινήσει την έρευνά της για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους και θα συλλέξει στοιχεία μόλις βρεθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν επίσης προσφερθεί να βοηθήσουν στην έρευνα, πρόσθεσε ο Μοκάντεμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν έχει γίνει αποδεκτή αυτή η προσφορά.

Νεότερη ενημέρωση 19.03' Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια που δημοσιεύει το Cairo News Portal 

ci1lulvxiaagm54.jpg

Νεότερη ενημέρωση 18.55' "Βόμβα έριξε το αεροπλάνο"

Οι έρευνες συνεχίζονται, την ώρα που Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως "βόμβα έριξε το αεροσκάφος"...

Σχεδιάγραμμα με τις εθνικότητες των επιβατών

ci1j-jkweaafcwe.jpg

Νεότερη ενημέρωση 18.12' Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ του Κουβέιτ

Ο υπήκοος του Κουβέιτ που επέβαινε στο αεροσκάφος ήταν ο Abdulmohsen al-Muteiri, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. 

Νεότερη ενημέρωση 18.10' Δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες εικόνες απο τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν νωρίτερα και εικάζεται πως είναι του αεροσκάφους.

13240764_10208109009357303_6229813507911916250_n.jpg

13087675_10208109010077321_5937781453641455390_n.jpg

13244723_10208109014397429_6090605854545830012_n.jpg

Νεότερη ενημέρωση 18.09' Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αεροσκάφος Airbus A320 της αιγυπτιακής εταιρείας EgyptAir που κατέπεσε σήμερα στη Μεσόγειο από την σύμβουλό του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, την Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να ενημερώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για την εξέλιξη της κατάστασης. Επίσης, έδωσε οδηγίες σε αξιωματούχους της κυβέρνησής του να επικοινωνήσουν με τους εταίρους των ΗΠΑ και να προσφέρουν τη βοήθεια και τη στήριξη της Ουάσινγκτον, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.

Νεότερη ενημέρωση 18.00' Πλωτά μέσα της Αιγύπτου κατευθύνονται προς το σημείο, όπου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, έχει εντοπισθεί αριθμός αντικειμένων μπλε και πορτοκαλί χρώματος, του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο αγνοείτο από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

Παράλληλα, η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα αντικείμενα εντοπίσθηκαν 200-230 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ή 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών, εντός του FIR Καϊρου, από αιγυπτιακό αεροσκάφος.

Νεότερη ενημέρωση 17.21' Η προγραμματισμένη για αύριο Σύνοδος των Σοσιαλιστών Ηγετών στη Ρώμη, στην οποία επρόκειτο να λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός, αναβάλλεται έπειτα από κοινή απόφαση των συμμετεχόντων λόγω της τραγικής εξέλιξης της συντριβής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε ύστερο χρονικό σημείο.

Νεότερη ενημέρωση 17.11' Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αεροσκάφος Airbus A320 της αιγυπτιακής εταιρείας EgyptAir που κατέπεσε σήμερα στη Μεσόγειο από την σύμβουλό του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, την Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να ενημερώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για την εξέλιξη της κατάστασης. Επίσης, έδωσε οδηγίες σε αξιωματούχους της κυβέρνησής του να επικοινωνήσουν με τους εταίρους των ΗΠΑ και να προσφέρουν τη βοήθεια και τη στήριξη της Ουάσινγκτον, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.

Νεότερη ενημέρωση 17.02' Η Βρετανία προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Μεταξύ των επιβατών του A320 ήταν και ένας Βρετανός πολίτης.

Ο Χάμοντ είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν υποθέσεις για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.

egyptair_749671885.jpg

"Γνωρίζουμε ότι βρισκόταν στην πτήση ένα πρόσωπο με βρετανικό διαβατήριο, που επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο από το Παρίσι. Προσφέραμε τη βοήθειά μας στις αιγυπτιακές αρχές, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα για παροχή βοήθειας", είπε ο Βρετανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Νεότερη ενημέρωση 16.51'

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνο της EgyptAir, το οποίο αγνοείται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από ό,τι μια τεχνική βλάβη.

Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφαλεία των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της εξαφάνισης του αεροσκάφους.

Τουρκικά, ελληνικά και γαλλικά αεροσκάφη καθώς και μια ελληνική φρεγάτα συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο κατέπεσε στη Μεσόγειο ανοικτά της Καρπάθου με 66 επιβαίνοντες, δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα μέσα αναπτύχθηκαν νότια/νοτιοανατολικά της Καρπάθου, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Ντιντιέ Πιατόν, διευκρινίζοντας πως "προβλέπονται και άλλα μέσα ανάλογα με τις ανάγκες που θα εκφράσουν οι αιγυπτιακές αρχές", οι οποίες συντονίζουν τις έρευνες.

Σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις "υπάρχει μια πρώτη φάση έρευνας επιφανείας για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, των επιβατών και στη συνέχεια μια επόμενη φάση έρευνας για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων συντριμμιών και μαύρων κουτιών για τα οποία μπορεί να κληθούν να επέμβουν ειδικά μέσα όπως υποβρύχια", είπε.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποσταλούν γρήγορα μέσα ώστε η περιοχή των ερευνών να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο", πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης