Παρουσιάζεται σήμερα το βιβλίο του Λ. Σωτηρόπουλου- «Από την Καλυδώνα στο Εγνατία»

Τέσσερα κείμενα για το λιμάνι της Πάτρας

Το βιβλίο του Λεωνίδα Σωτηρόπουλου «Από την Καλυδώνα στο Εγνατία – Τέσσερα κείμενα για το λιμάνι των Πατρών» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «το δόντι») θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας (Μιχαλακοπούλου 58, Πάτρα).

Ο Λεωνίδας Σωτηρόπουλος είναι καθηγητής πολιτισμικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Προερχόμενος από οικογένεια που διατηρούσε από τις αρχές του 20ού αιώνα ναυτικό πρακτορείο στην Πάτρα, το «Χ. Κακούρης & Σια ΕΠΕ», έχει μελετήσει διεξοδικά πτυχές της ιστορίας και της σχέσης του λιμανιού της Πάτρας με την πόλη, έχοντας δημοσιεύσει σχετικά δύο βιβλία και αρκετά άρθρα.

Στο νέο του βιβλίο ο Σωτηρόπουλος φωτίζει σημαντικές πτυχές της ιστορίας του λιμανιού της Πάτρας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες και επιχειρεί έναν συσχετισμό των εμπορικών και λιμενικών διεργασιών του λιμανιού με τη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης την ίδια περίοδο. Δημοσιεύοντας πληροφορίες και ντοκουμέντα που άπτονται τόσο λεπτομερειών –όπως το τηλεγράφημα στο εξώφυλλο που απεικονίζει κρυπτογραφημένη επικοινωνία για το εμπόριο σταφίδας– όσο και γενικών θεωρήσεων, που συνθέτουν την άποψη ότι η Πάτρα μπορεί να θεωρηθεί πόλη – λιμάνι, ο συγγραφέας αποτυπώνει την εμπορική και επιβατική κίνηση του λιμανιού της Πάτρας, μέχρι και την πιο πρόσφατη σύνδεση με την Ιταλία μέσω οχηματαγωγών πλοίων.

Παράλληλα, η σύνδεση της Πάτρας με την Αιτωλοακαρνανία (Κρυνοέρι) μέσω του πλοίου «Καλυδώνα», με το οποίο επιτυγχάνονταν και η σιδηροδρομική σύνδεση των δύο περιοχών επί μισό και πλέον αιώνα, εξετάζεται μέσα από επίσημα έγγραφα, περιγραφές επιβατών και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της εποχής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο αν. καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ  Παν/μίου Πατρών Θανάσης Καραλής, ο πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠΑ Α.Ε. Νίκος Κοντοές και ο δικηγόρος - συγγραφέας Χρήστος Μούλιας. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.