Πάτρα: Η Κοινο_Τοπία πρόβαλε την ταινία ‘‘Ο εχθρός μου’’ του Γιώργου Τσεμπερόπουλου

και συνομίλησε με το σκηνοθέτη

Την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου ‘‘Ο εχθρός μου’’ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δεκάδες μέλη και φίλοι της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr το Σάββατο 30 Ιανουαρίου παρουσία του σκηνοθέτη. Η προβολή έγινε στον πολυχώρο Ιντεάλ. Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με το σκηνοθέτη της ταινίας και τον πατρινής καταγωγής σκηνοθέτη Βασίλη Κοσμόπουλο που παραβρέθηκε επίσης. Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους της Κοινο_Τοπίας ο Σάκης Κάπαρης.

Η δράση αυτή είχε ως σκοπό τη γνωριμία του σκηνοθέτη και του κινηματογραφικού έργου του με το σινεφίλ κοινό της πόλης αλλά και ο προβληματισμός πάνω στη θεματική της ταινίας. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στήριξαν την καμπάνια που κάνει η οργάνωση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Προς το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν από τους συμμετέχοντες 8 κούτες τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής αξίας 540€ περίπου καθώς και το χρηματικό ποσό των 300€

Ο σκηνοθέτης των βραβευμένων «Μέγαρα», «Ξαφνικός Έρωτας», «Άντε Γειά» και «Πίσω Πόρτα» μας παρουσίασε μία ταινία«σκληρή όσο και η εποχή μας», όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, έτσι και εδώ ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος καταγράφει το πρόσωπο της σημερινής Αθήνας και των ανθρώπων της. Για τον ίδιο, «πριν δέκα χρόνια ζούσαμε στον Παράδεισο. Τώρα που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δε μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ».

Περίληψη

          Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ συμμετείχε μεταξύ άλλων στα Διεθνή Φεστιβάλ του Λονδίνου, Πεκίνου, Μόντρεαλ, Ουάσινγκτον, Τεχεράνης, Αμβούργου, Ιστανμπούλ, κ.α., όπου τιμήθηκε με ένα Χρυσό, ένα Αργυρό, δύο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου, δύο Ειδικά Βραβεία και ένα Βραβείο Κοινού. Από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου απέσπασε το 2014 τα Βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μοντάζ.

       Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Παιδί, έστηνε παιδικές παραστάσεις. Έφηβος φωτογράφιζε ρεαλιστικά. Στα 21, μπήκε στο σινεμά και δεν ξαναβγήκε. Του αρέσει η αφήγηση, το παραμύθι, οι άνθρωποι και η μουσική που τα απογειώνει.

          Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ταυτόχρονα δούλευε ως φωτογράφος. Σπούδασε σκηνοθεσία στο AFI του Los Angeles, όπου έζησε και εργάστηκε 7 χρόνια. Στην Αθήνα, ίδρυσε την Filmiki Productions SA όπου δούλεψε ως παραγωγός διαφημιστικών και ως σκηνοθέτης μεγάλου μήκους ταινιών. Πρώην μέλος του ΔΣ στο Ελληνικό Κέντρο Κινημ/φου, πρώην μέλος κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών/Παραγωγών και μέλος του ΔΣ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της Greenpeace Hellas.

Διαβάστε επίσης