Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η σύσκεψη του Διεθνούς Συμβουλίου για τη Συρία

ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών

Την αναβολή της έναρξης των συζητήσεων για την επίλυση του συριακού για την Παρασκευή ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου για τον διάλογο για τη Συρία, Στάφαν ντι Μιστούρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα (25/1), ημέρα κατά την οποία είχε οριστεί η έναρξη του διεθνούς διαλόγου, έστω και χωρίς την παρουσία της πλευράς του Μπασάρ αλ Άσαντ και των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο ντι Μιστούρα ανακοίνωσε τη μετάθεση για την Παρασκευή (29/1) της έναρξης των συζητήσεων, λέγοντας πως ο λόγος της αναβολής αφορά την παρουσία χωρών όπως η Ρωσία και η Τουρκία και επιβεβαίωσε ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές στη Συρία δεν θα καθίσουν η μία απέναντι στην άλλη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων.

Ο Ιταλός διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι υπήρχε εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποφυγή τρομοκρατών ομάδων, όπως οι τζιχαντιστές και η Αλ Κάιντα, αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αποκάλυψε δε, πως οι προσκλήσεις για τις δυνάμεις που θα παραβρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων θα αποσταλούν την Τρίτη (26/1), αλλά δεν αποκάλυψε ποιες, τελικά, θα είναι και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή τους.

Στις δηλώσεις του, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται νέα αναβολή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όταν και αν ξεκινήσουμε, τουλάχιστον θα το κάνουμε με το δεξί πόδι». «Η πρώτη μας προτεραιότητα στις συζητήσεις θα είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν οι περισσότεροι Σύροι: την πιθανότητα να σβήσουμε τη φωτιά του πολέμου, να σταματήσουμε τα χτυπήματα του ISIL (σ.σ. του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε) και να διακόψουμε την ανθρωπιστική κρίση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του γκρουπ διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ