Πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα

από τον πρώτο γύρο με 52%

Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, από το κεντροδεξιό PSD, επιβεβαιώνοντας το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις και τα exit poll.

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ενώ η μόλις δύο μηνών κυβέρνηση των Σοσιαλιστών καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες μεταξύ των αριστερών κομμάτων που την στηρίζουν διά της ανοχής και των Βρυξελλών. O 67χρονος ντε Σόουσα έχει δείξει ότι θα τηρήσει μετριοπαθή στάση και δεν προτίθεται να τραβήξει «δι' ασήμαντον αφορμή» το χαλί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Κόστα.

Ο ντε Σόουσα απέσπασε το 52% των ψήφων, αφήνοντας αρκετά πίσω του τον κοντινότερο υποψήφιο, τον Σαμπάιου ντα Νόβοα με 22,89%.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, η Μαρίσα Ματίας απέσπασε 10,13%, η Μαρία ντε Μπελέμ 4,24%, ο Έντγκαρ Σίλβα 3,95% και οι υπόλοιπες μικρότερες υποψηφιότητες συνολικά το 6,65%.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 48,84%.

Τα θεσμικά περιθώρια του προεδρικού θώκου στην Πορτογαλία είναι μόνο σχετικά ευρύτερα από ό,τι σε άλλα προεδρικά συστήματα στην νότια Ευρώπη, όμως οι δύσκολοι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο δεν αποκλείουν η Λισαβώνα να χρειαστεί κάθε παράγοντα σταθερότητας.

«Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση για την οποία οι ΠΟρτογάλοι θυσίασαν τόσα για χρόνια» είπε ο ντε Σόουσα - αναφερόμενος στην κατάσταση μετά την έξοδο από το πορτογαλικό μνημόνιο.

«Οι εκλογές αυτές κλείνουν μία πολύ μακρά εκλογική διαδικασία που τάραξε τη χώρα και δίχασε μία κοινωνία που είχε ήδη τραυματιστεί από την κρίση χρόνων» ανέφερε μετά την εκλογή του. «Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε μία οικονομική, κοινωνική και πολιτική διαδικασία ειρήνευσης» τόνισε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ