Ιράκ: Σε σιιτική οργάνωση στρέφονται οι έρευνες για την απαγωγή των τριών Αμερικανών

το Σάββατο

 

 

Σε ένοπλη ομάδα σιιτών εξτρεμιστών στρέφουν την προσοχή τους οι αρχές του Ιράκ και των ΗΠΑ για τον εντοπισμό των τριών Αμερικανών που έπεσαν θύματα απαγωγής στη Βαγδάτη, το Σάββατο (16/1).

Σύμφωνα με διαρροές, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν απαχθεί από την ιρανικής προέλευσης σιτική οργάνωση League of the Righteous, η οποία εδρεύει στο Ιράκ και είχε απαγάγει το 2007 τον Βρετανό Πίτερ Μουρ και τους τέσσερις σωματοφύλακές του, τους οποίους και εκτέλεσαν.

Η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα θεωρείται μία από τις πιο σκληρές στην περιοχή και είναι η μία από τις δύο ύποπτες για την απαγωγή των τριών Αμερικανών. Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η ενέργεια αυτή είχε στόχο να πλήξει την καλή σχέση μεταξύ της αμερικανικής και της ιρακινής κυβέρνησης. Η League of the Righteous μάχεται μαζί με τους τζιχαντιστές κατά των δυτικών δυνάμεων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες ένοπλες ομάδες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Άραβες την αποκαλούν Ασαΐμπ Αχλ αλ-Χακ. Στην απαγωγή των Βρετανών το 2007, είχαν εκτελέσει τους τέσσερις σωματοφύλακες του Πίτερ Μουρ, τον οποίο απελευθέρωσαν δύο χρόνια μετά, σε μία από τις χειρότερες ιστορίες απαγωγής στην ιστορία της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ