Εως το τέλος του μήνα ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ- Θα είναι Ελληνας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΧΩΡΟ ΠΙΘΑΝΟΝ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει επιλεγεί ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία τελεί υπό προσωρινή διοίκηση, μετά τη λήξη της θητείας Γεωργίου τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί καμία διεθνής υποψηφιότητα, ενώ  στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υποψήφιοι προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει στα χέρια της από 13-15 βιογραφικά ενδιαφερόμενων και αρχίζει την άλλη εβδομάδα  κύκλο συνεντεύξεων προκειμένου να καταλήξει στο πρόσωπο που συγκεντρώνει τα περισσότερα κριτήρια  για την κάλυψη της θέσης της πολύπαθης ΕΛΣΤΑΤ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την κάλυψη της θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, είχαν υποβληθεί 44 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ των οποίων οι 43 προέρχονταν από την Ελλάδα και η μία από την Αργεντινή.

Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί για μία μόνο φορά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. 

Υπενθυμίζεται  ότι η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου και η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε στις 23 Δεκεμβρίου.
Πρόεδρος της Επιτροπής που κάνει την αξιολόγηση και την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών, είναι ο  συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας και μέλη τους:

Πέτρο Δελλαπόρτα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή στατιστικής στο University College of London (UCL). 
Marie Bohata, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης (University of Economics and Management) της Πράγας. 
Jean-Michel Charpin, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB). 
Jil Matheson, εκπρόσωπο της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC). 

Θεωρείται δεδομένο ότι εισήγηση της Επιτροπής θα γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει ο κ. Τσακαλώτος να αιτιολογήσει την ένσταση του. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη σε περίπτωση που ο Υπουργός Οικονομικών δε συμφωνεί με την εισήγηση της Επιτροπής, μπορεί να διορίσει ως Πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον υποψήφιο που επιλέγει ο ίδιος, μετά από προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή πλήρους αιτιολογίας της επιλογής του, και αφού η Επιτροπή του γνωστοποιήσει την κρίση της σχετικά με την ανταπόκριση του υποψηφίου στα κριτήρια επιλογής. Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η αιτιολογία της τυχόν αποκλίνουσας από την εισήγηση της επιτροπής επιλογής του Υπουργού Οικονομικών και η σχετική επ’ αυτής κρίση της Επιτροπής 8 Εμπειρογνωμόνων δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. 



 

Διαβάστε επίσης