Το άδηλο μέλλον της αγοράς βιβλίου

του Γιώργου Αθανασίου*

Είναι γεγονός. Από το 2010 έως και το τέλος του 2015 έκλεισαν στην Ελλάδα 400 βιβλιοπωλεία –αλλά και αυτά που παραμένουν είναι ακόμα πολλά. Ανέρχονται σε 1.500 με τα 400 από αυτά να φυτοζωούν, δεδομένου ότι στην χώρα μας, παρά την ποιοτική βελτίωση των εκδόσεων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση βιβλίων είναι στις χαμηλότερες στην Ευρώπη –μόνον η Αλβανία, η Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν είναι κάτω από εμάς.

Έτσι, με συνολικές πωλήσεις περί τα 15 εκατομμύρια βιβλία τον χρόνο, η αγορά δύσκολα μπορεί να προσφέρει κέρδη σε 1.500 βιβλιοπωλεία και 3.000 σημεία πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ-μάρκετ. Στα τελευταία, εξάλλου, κάποια βιβλία προσφέρονται για λαθρανάγνωση, αλλά όταν ο πελάτης αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά βιβλίου τον κοιτάζουν σαν εξωγήινο.

Και όμως, πριν το 2010 η αγορά βιβλίου βρισκόταν στα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο και κάποιοι ποντάριζαν σε αυτή. Ωστόσο, στις χαλεπές μέρες μας το σκηνικό αλλάζει, με τα προβλήματα του κλάδου να συσσωρεύονται.

Όπως αναφέρει η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα New Deal, πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο έκλεισαν μετά από 40 χρόνια τα βιβλιοπωλεία «Φλωράς». Από πέρυσι, ο «Ελευθερουδάκης» βρέθηκε σε αδιέξοδο, προωθώντας συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές στο πλαίσιο των διαδικασιών της πτωχευτικής διαδικασίας. Σύννεφα έχουν μαζευτεί και πάνω από την γνωστή αλυσσίδα «Παπασωτηρίου», καθώς βρέθηκε σε μία κλιμακούμενη κρίση χρεών, ενώ το προηγούμενο διάστημα καταβλήθηκαν προσπάθειες από την διοίκηση ώστε να βρεθεί λύση είτε μέσω της δικαστικής οδού, είτε μέσω συμφωνιών με τους προμηθευτές.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από τον Νοέμβριο ακόμη, όταν η αλυσσίδα «Παπασωτηρίου» αποφάσισε να κλείσει το κατάστημά της επί της οδού Παπαναστασίου στην Λάρισα. Πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για μία μη οριστική απόφαση. Όμως, οι τελευταίες εξελίξεις και με τους εργαζόμενους να αγωνιούν για την επόμενη μέρα, δείχνουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.

Στην διάρκεια του 2015 παρατηρήθηκε νέα μείωση του τζίρου κατά 20%, ενώ μόνον τον Ιούλιο, με την επιβολή των capital controls, τα μεγέθη έδειξαν 50% πτώση στα βιβλιοπωλεία και 80% στους εκδοτικούς οίκους. Και όλα αυτά την στιγμή που, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι, οι τιμές των βιβλίων έχουν πέσει περίπου 25%.

«Το μέλλον είναι άδηλον», τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Παπαζήσης, επικεφαλής ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου, που πολλά έχει προσφέρει στο ποιοτικό και επιστημονικό βιβλίο στην χώρα μας.

 

* Ελεύθερος ρεπόρτερ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ