Τι πρέπει να πίνουν τα παιδιά για να προστατευθούν από την παχυσαρκία όταν μεγαλώσουν

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι η διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο, για υπερβολικό βάρος στην ενήλικη ζωή.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Swansea παρακολούθησε 14.000 παιδιά στη Βρετανία, από τη γέννηση έως την ενηλικίωση και θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους της .

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν ανθρακούχα ποτά ή χυμούς φρούτων με ζάχαρη πριν από την ηλικία των δύο ετών πήραν περισσότερο βάρος όταν ήταν 24 ετών.

Οι χυμοί φρούτων δείχνουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον

Πιο αναλυτικά, η νέα μελέτη ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών όπως τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ροφήματα πριν από την ηλικία των δύο ετών μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους στην ηλικία των 20, ενώ τα παιδιά που πίνουν χυμούς φρούτων τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον.

Σε ηλικία τριών ετών, παρατηρήθηκε ότι τα νήπια που έπιναν αναψυκτικά κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, λίπος, πρωτεΐνες και ζάχαρη αλλά λιγότερες φυτικές ίνες, ενώ εκείνα που έπιναν φυσικό χυμό μήλου κατανάλωναν λιγότερα λίπη και ζάχαρη αλλά υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών.

Βρέθηκε επίσης μια σύνδεση μεταξύ των παιδικών ροφημάτων και των διαφορετικών διατροφικών επιλογών, με τα παιδιά που έπιναν φυσικό χυμό μήλου να τρώνε περισσότερα ψάρια, φρούτα, λαχανικά και σαλάτες, σε σύγκριση με παιδιά που έπιναν αναψυκτικά τύπου κόλα που έτρωγαν περισσότερα μπιφτέκια, λουκάνικα, πίτσα, τηγανητές πατάτες, κρέας, σοκολάτα και γλυκά.

«Η πρώιμη διατροφή καθιερώνει ένα μοτίβο διατροφής που επηρεάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής το ενδεχόμενο αύξησης του βάρους», είπε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής David Benton και συμπλήρωσε:

«Η σημαντική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι ένα παιδί αναπτύσσει μια καλή διατροφική συνήθεια: μια που προσφέρει λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη. Ένας φυσικός χυμός φρούτων προσθέτει βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτικές πολυφαινόλες».

Τα παιδιά διατρέφονται διαφορετικά ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη

Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ των ποτών με ζάχαρη και της κοινωνικής στέρησης, με τα παιδιά από πλουσιότερο περιβάλλον να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς χυμούς φρούτων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ενθαρρύνουν τους γονείς να προσέχουν περισσότερο τη διατροφή των παιδιών τους τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

«Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή ανησυχία για την υγεία, που αυξάνει τον κίνδυνο πολλών άλλων καταστάσεων. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα διατροφικά αίτια της παχυσαρκίας των ενηλίκων ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία και ότι εάν θέλουμε να την ελέγξουμε, πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στη διατροφή μας τα πρώτα χρόνια της ζωής», ανέφερε καταληκτικά ο Δρ. Hayley Young.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης