Γάζα: Συνομιλίες, σήμερα, στο Κάιρο για κατάπαυση πυρός - Φόβος νέας ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα – Ποια η συμφωνία στο τραπέζι

Αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα (29/4) στο Κάιρο από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς, καθώς οι μεσολαβητές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας ενόψει ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Ράφα.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει με τις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο την πρόταση για εκεχειρία που παρέδωσε η Χαμάς, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση περιλαμβάνει συμφωνία για την επιστροφή λιγότερων από 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και μια δεύτερη φάση εκεχειρίας με μια “περίοδο διαρκούς ηρεμίας”, κάτι που αποτελεί τη συμβιβαστική απάντηση του Ισραήλ στο αίτημα της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την πρώτη φάση, το Ισραήλ θα επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ νότιας και βόρειας Γάζας και τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Ενδεχομένως η Χαμάς να μην παραδώσει άμεση απάντηση στους διαμεσολαβητές σχετικά με την τελευταία πρόταση του Ισραήλ και να ζητήσει διευκρινίσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής έχει προσφέρει προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα περίπου 130 ομήρους και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχει δηλώσει ότι δεν θα τερματίσει τις επιχειρήσεις του μέχρι να επιτύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς.

Σχετική είδηση Μ. Ανατολή: «Tελευταία ευκαιρία» στη Χαμάς για εκεχειρία – Το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται για ένταλμα σύλληψης από τη Χάγη για τον Νετανιάχου

Ρήξεις στο συνασπισμό Νετανιάχου προκαλούν τα σχέδια εισβολής στη Ράφα

Το θέμα της εισβολής στην πόλη της Ράφα έχει δημιουργήσει ρήξεις στον συνασπισμό του Νετανιάχου. Οι υπουργοί του επιμένουν στην εισβολή στη Ράφα, ενώ οι κεντρώοι εταίροι δήλωσαν ότι η συμφωνία για τους ομήρους είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θα μπορούσε να ανασταλεί αν προκύψει συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος δεν είναι μέλος του κυβερνητικού πολεμικού συμβουλίου, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμιν Νετανιάχου να μην αναβάλει την επίθεση στη Ράφα λέγοντας ότι μια συμφωνία με τις προτάσεις της Αιγύπτου θα συνιστούσε ταπεινωτική ήττα.

Χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς, είπε ο Σμότριτς, σε βίντεο που έδωσε στον Τύπο το οποίο απευθύνεται στον Νετανιάχου, “μια κυβέρνηση με εσάς επικεφαλής δεν θα έχει κανένα δικαίωμα ύπαρξης”.

Απαντώντας ο Μπένι Γκαντζ μέλος του ισραηλινού υπουργικού πολεμικού συμβουλίου μέσω ανάρτησής του στο Χ σημείωσε: “Η είσοδος στη Ράφα είναι σημαντική στον μακρύ αγώνα κατά της Χαμάς. Η επιστροφή των απαχθέντων μας … είναι επείγουσα και πολύ μεγαλύτερης σημασίας”.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Δυτικές χώρες, ανάμεσά τους και ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ -οι ΗΠΑ- έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα λόγω των αμάχων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα μίλησαν για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο συμμαχικές χώρες “εξέτασαν λεπτομερώς τις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των ομήρων και για άμεση εκεχειρία στη Γάζα”, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μπάιντεν “επανέλαβε επίσης τη σαφή θέση του” σχετικά με μια πιθανή εισβολή στη συνοριακή πόλη της Ράφα στη Γάζα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια επιχείρηση στη Ράφα χωρίς ένα κατάλληλο και αξιόπιστο ανθρωπιστικό σχέδιο.

Λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα παρατείνει το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, συνεχίζοντας στην Ιορδανία και το Ισραήλ μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Ριάντ την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να σταματήσουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη Ράφα.

Είπε ότι αναμένει επίθεση στη Ράφα τις επόμενες ημέρες και ότι ακόμη και ένα “μικρό χτύπημα” θα ανάγκαζε τον παλαιστινιακό πληθυσμό να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας.

“Τότε θα συνέβαινε η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού”, τόνισε.

Πηγή Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης