24 απολαυστικές προτάσεις με πρωταγωνιστή την μπανάνα

Λατρεύουμε τη μπανάνα, αυτό το υπέροχο φρούτο που δεν έχει εποχή, αλλά βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο. Το μόνο του κακό είναι ότι όσο ζεσταίνει ο καιρός δεν μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση για αρκετές ημέρες, αφού έχει την τάση να ωριμάζει γρήγορα και να μαυρίζει.

Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι και να μας κρατήσει για περισσότερο χρονικό διάστημα και να μη μας μαυρίσει το εσωτερικό της, ακόμη και κομμένη. Ένας τρόπος είναι να την αλείψουμε με χυμό λεμονιού, που αποτρέπει το μαύρισμά της, ενώ μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τη σωστή συντήρησή της και από το σχετικό μας άρθρο.

Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημά της είναι πως είναι ένα υλικό πασπαρτού. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το να δίνει γλυκιά γεύση και το ξεχωριστό της άρωμα σε επιδόρπια, είναι βασικό συστατικό σε υγιεινά smoothie με γάλα, γιαούρτι, αλλά και vegan υλικά, ενώ μπορεί να πρωταγωνιστήσει και σε αλμυρές εκδοχές, όπου δίνει τον εξωτικό της χαρακτήρα. Με αυτή τη λογική επιλέχθηκαν και οι συνταγές που ακολουθούν…

Αλμυρές

Χοιρινή τηγανιά με κρητικές μπανάνες και μούσμουλα
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη μπανάνα σε γλυκές συνταγές. Κι όμως ταιριάζει πολύ και με αλμυρά πιάτα, όπως αυτή η τηγανιά με κρητικές μπανάνες και μούσμουλα, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Κοτόπουλο με κουρκουμά και μπανάνα
Πιο εξωτικό δεν γίνεται! Ένα κοτόπουλο που μοσχοβολά Καραϊβική αλλά και Ινδία, που γίνεται και με τη μπανάνα που σκοπεύεις να πετάξεις γιατί έχει παραωριμάσει.

Ταμάλ κρητικής μπανάνας με κατσικίσια μυζήθρα και σταμναγκάθι
Μια μεξικάνικη πίτα ταμάλ γεμίζει με πουρέ κρητικής μπανάνας και σερβίρεται με κρητική μυζήθρα και σταμναγκάθι σε μια γευστική απόλαυση που θα θυμάστε για καιρό.

Τροπική γαλοπούλα
Τρυφερά φιλέτα από στήθος γαλοπούλας παναρισμένα και ροδοψημένα στο φούρνο που σερβίρονται με εξωτική σάλτσα από ρούμι με πορτοκάλι και μπανάνα.

Tacos με χοιρινή πανσέτα και κρητική μπανάνα
Μια συνταγή της ομάδας του Matzenta Kuzina del Sol στα Χανιά που συνδυάζει το αγαπημένο τους τοπικό φρούτο με την ψητή πανσέτα.

Γλυκές

Αυγοφέτες με μπανάνες και φράουλες
Η γαλλική ονομασία τους είναι Pain Perdu που σημαίνει το χαμένο ψωμί. Μια πολύ νόστιμη πρόταση για να αξιοποιήσετε το ψωμί της προηγούμενης μέρας ή το πασχαλινό τσουρέκι που έμεινε και ξεράθηκε με τη δροσιά της μπανάνας και των φραουλών που είναι τώρα στα καλύτερά τους.

Κρέπες με φρούτα και σάλτσα σοκολάτας
Κρέπες που τυλίγουν μέσα τους ελαφρώς καραμελωμένα φρούτα και σερβίρονται με σάλτσα σοκολάτας αρωματισμένη με μπράντι και πορτοκαλάτη αφράτη σαντιγί. Ένα επιδόρπιο πληθωρικό που συγκινεί πάντα τους ευαίσθητους… ουρανίσκους.

Πίτσα με σοκολάτα και μπανάνα
Επειδή αγαπάμε την πίτσα σε όλες τις εκδοχές της, μας αρέσει κι αυτή που σερβίρεται ως επιδόρπιο.

Μπανάνες φλαμπέ με ρούμι
Μια γλυκιά πρόταση από την Καραϊβική, που θέλει τις μπανάνες καραμελωμένες και φλαμπαρισμένες με ρούμι και σβησμένες με λάιμ.

Σοκολατένια cookies με μπανάνα χωρίς ζάχαρη
Αυτά τα cookies θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Δεν είναι απλά νόστιμα, αλλά και υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη!

Muffins με μπανάνα και μέλι
Τα μικρά αυτά κεϊκάκια συνοδεύουν ιδανικά καφέ και ζεστά ροφήματα, ενώ γίνονται και νόστιμο κολατσιό για το σχολείο και το γραφείο, με τη μπανάνα και το μέλι να τους δίνει πολύ ωραία γεύση.

Επιδόρπιο με μαντολάτο και μπανάνες
Το απόλυτα γρήγορο επιδόρπιο. Σαντιγί αρωματισμένη με λικέρ καφέ, ανακατεμένη με μπανάνες και κομματάκια από ψιλοκομμένο μαντολάτο.

Ψωμί γλυκό με μπανάνα και καρύδια
Ένα εύκολο και νόστιμο ψωμάκι που θυμίζει και κέικ και είναι ιδανικό για το πρωινό σας ή για το απογευματινό τσάι.

Μπανάνα σπλιτ
Μπανάνα κομμένη στα δύο, με παγωτό στεφανωμένο με βελούδινη κρέμα σαντιγί! Ένα χορταστικό επιδόρπιο για μικρούς και μεγάλους, που επιδέχεται επεμβάσεις, ανάλογα με το γούστο και την όρεξή σας.

Παγωτίνια μπανάνας με σοκολάτα έτοιμα σε 15 λεπτά
Αγαπάμε τη μπανάνα, αλλά ακόμα περισσότερο το παγωτό. Φανταστείτε τώρα να συνδυάσουμε αυτά τα δύο!

Κέικ αβοκάντο με μέλι και μπανάνες
Ένα πολύ ιδιαίτερο και υγιεινό κέικ με φρούτα και μέλι αντί για ζάχαρη. Θα το φτιάξετε πανεύκολα και πολύ γρήγορα και θα το απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Σοκολατόπιτα με μπανάνες
Σα banoffee μέσα σε φύλλο σφολιάτας, αυτή η γλυκιά σοκολατόπιτα με μπανάνες θα ταιριάξει υπέροχα με όποιο ζεστό (ή και κρύο) ρόφημα επιλέξετε.

Παντεσπάνι πορτοκάλι με πραλίνα και μπανάνα
Μια εύκολη τούρτα, που συνδυάζει τη σοκολατένια πραλίνα με τις μπανάνες και το πορτοκάλι, που της πάνε πολύ. Τη συγκεκριμένη συνταγή του Δημήτρη Χρονόπουλου θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Τούρτα ψυγείου μπανόφι
Μπανάνα, καραμέλα, σοκολάτα και λευκή πληθωρική κρέμα. Αυτό το γλυκό ψυγείου, παραμένει δροσερό και απολαυστικό παρά τις διαφορετικές στρώσεις του. Σερβίρεται σαν απλό επιδόρπιο, αλλά-γιατί όχι-και σαν τούρτα γενεθλίων!

Ροφήματα

Vegan smoothie φράουλα μπανάνα
Το αγαπημένο smoothie φράουλα-μπανάνα σε vegan εκδοχή με γάλα αμυγδάλου και τόφου, που του δίνει κρεμώδη υφή. Η κάθε μερίδα έχει μόλις 121 θερμίδες, ιδανικό και για περίοδο διατροφής.

Smoothie με μπανάνα, γάλα, γιαούρτι
Ένα δροσερό smoothie που θυμίζει πολύ το αγαπημένο ρόφημα των παιδικών μας χρόνων -milkshake μπανάνα- ειδικά αν αποφασίσετε να το ρίξετε έξω και αντί για γιαούρτι βάλετε παγωτό βανίλια.

Vegan smoothie με μούρα και αβοκάντο
Το καλύτερο smoothie με μούρα και μπανάνα φτιάχνεται χωρίς γιαούρτι, αλλά με αβοκάντο.

Σοκολατένιο smoothie με αβοκάντο και σπόρους chia
Υπερ-σοκολατένιο και ταυτόχρονα υγιεινό smoothie από τον Λάμπρο Βακιάρο για να ξεκινάει απολαυστικά η μέρα.

Smoothie bowl μπανάνα-μάνγκο
Ο Λάμπρος Βακιάρος μάς ετοιμάζει ένα super υγιεινό πιάτο ό,τι πρέπει για μετά το γυμναστήριο ή έντονη προπόνηση.

Δείτε όλες τις συνταγές ΕΔΩ