Aυτά είναι τα top δραστικά συστατικά για λάμψη, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Με τόσα πολλά προϊόντα στην αγορά που ισχυρίζονται ότι φωτίζουν το δέρμα, μπορεί να μπερδεύεστε και να μην γνωρίζετε τι αποτέλεσμα θα έχει στο δικό σας δέρμα. Ένας παράγοντας που παίζει μεγάλο ρόλο στα συστατικά για λάμψη και είναι κατάλληλα για εσάς, είναι ο τόνος του δέρματός σας. Μιλήσαμε με κορυφαίους δερματολόγους που μας εξηγούν ποια είναι τα καλύτερα συστατικά λάμψης για κάθε τόνο δέρματος.

Τι θαμπώνει το δέρμα μας;

Η Κυριακή Παλτατζίδου, αφροδισιολόγος- δερματολόγος λέει ότι το θαμπό δέρμα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η μειωμένη απολέπιση του δέρματος, η αφυδάτωση και η βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Πώς επιδιορθώνονται; Εκτός από τα συστατικά για λάμψη, συνιστά, «μικροδερμοαπόξεση ή επιφανειακά χημικά peeling, υαλουρονικό οξύ ή ceramides που περιέχονται σε ενυδατικές κρέμες, αντηλιακή προστασία και άφθονο νερό».

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν χρησιμοποιήσετε κάποια συστατικά για λάμψη

Η δερματολόγος τονίζει τη σημασία της καθημερινής χρήσης ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος—αυτός είναι ένας απαράβατος κανόνας περιποίησης του δέρματος, αλλά ακόμη περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε συστατικά για λάμψη, καθώς προστατεύει το δέρμα σας από περαιτέρω βλάβες και βοηθά στη διατήρηση των αποτελεσμάτων του προϊόντος.

Λάβετε υπόψη ότι ο καθένας ενδέχεται να έχει διαφορετικά αποτελέσματα στη χρήση τους. «Μπορεί να χρειαστούν από 4 έως 12 εβδομάδες συνεπούς χρήσης για να δείτε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον τόνο του δέρματος και τη μείωση των σκούρων κηλίδων ή της υπερμελάγχρωσης», λέει η δερματολόγος.

Επίσης, ενδέχεται να εμφανιστεί ερεθισμός από κάποια τοπικά προϊόντα. Άτομα με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να αναπτύξουν υπομελάγχρωση (ανοιχτόχρωμα σημάδια διαφόρων εντάσεων και μεγεθών, σε διάφορα σημεία σε πρόσωπο και σώμα), και αυτή η παρενέργεια είναι αναστρέψιμη μόλις διακοπεί ο ερεθιστικός παράγοντας.

 

Συστατικά για λάμψη για όλες τις επιδερμίδες

Βιταμίνη C: Αυτό το συστατικό είναι εξαιρετικά δημοφιλές και για καλό λόγο. Σύμφωνα με τη δερματολόγο, προστατεύει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται. Η βιταμίνη C φωτίζει το δέρμα αναστέλλοντας το ένζυμο τυροσινάση και έτσι μειώνει τη σύνθεση μελανίνης., την παραγωγή χρωστικής στο δέρμα. Επιπλέον είναι αντιφλεγμονώδες και είναι συμπαράγοντας για αρκετές ενζυματικές αντιδράσεις και κυρίως για την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Νιασιναμίδη: Πρόκειται για μια μορφή βιταμίνης Β3, που μειώνει την εμφάνιση μαύρων κηλίδων και υπερμελάγχρωσης. Η Κυριακή Παλτατζίδου σημειώνει ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική υφή και τον τόνο του δέρματος και είναι ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου δέρματος.

«Μπορεί να χρειαστούν από 4 έως 12 εβδομάδες συνεπούς χρήσης για να δείτε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον τόνο του δέρματος και τη μείωση των σκούρων κηλίδων ή της υπερμελάγχρωσης», λέει η δερματολόγος.

Συστατικά για λάμψη σε πιο ανοιχτές επιδερμίδες

Κοτζικό οξύ (Kojic Acid): Αυτό το φυσικό συστατικό φωτίζει το δέρμα, εμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου τυροσινάση, aποχρωματίζει τις καφέ κηλίδες και τις πανάδες και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του μελάσματος. Θεωρείται η δεύτερη πιο δραστική λευκαντική ουσία, μετά την υδροκινόνη, Το Kojic acid είναι ασφαλές για τους περισσότερους τύπους δέρματος, αλλά μπορεί να είναι ερεθιστικό για όσους έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα.

Αλφαϋδροξυ οξέα (AHAs): Τα συγκεκριμένα οξέα απολεπίζουν το δέρμα, αποκαλύπτοντας ένα πιο φωτεινό, πιο λείο δέρμα από κάτω. Ορισμένα AHA, όπως το γλυκολικό οξύ, μπορεί να είναι ερεθιστικά για ορισμένους τύπους δέρματος, επομένως είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με χαμηλότερη συγκέντρωση και κάποιο patch test πριν τα χρησιμοποιήσετε σε ολόκληρο το πρόσωπο.

Αρμπουτίνη (arboutin): Είναι ένα φυσικής προέλευσης συστατικό με ισχυρή λευκαντική δράση που αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, μειώνοντας την παραγωγή μελανίνης (τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα χρώμα). Μπορεί να φωτίσει σκοτεινά σημεία και να εξομαλυνθεί ο τόνος του δέρματος. Είναι ασφαλές για τους περισσότερους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του ευαίσθητου.

Υδροκινόνη: Είναι το δραστικό συστατικό πολλών θεραπειών και προϊόντων λεύκανσης επειδή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την υπερμελάχρωση της επιδερμίδας, το μέλασμα, τις πανάδες και τις κηλίδες. Ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλες περιόδους. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε μια ασφαλή, εγκεκριμένη από τον δερματολόγο φόρμουλα, να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε μετά από τρεις μήνες (αλλάξτε σε αρμπουτίνη, νιασιναμίδη ή κοτζικό οξύ για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα).

Τρετινοΐνη: Εκτός από τις αντιγηραντικές της ιδιότητες, η τρετινοΐνη έχει αποδειχθεί ότι ανήκει στα δραστικά συστατικά για λάμψη. Μειώνει την εμφάνιση των μαύρων κηλίδων και της υπερμελάγχρωσης αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών των κυττάρων και απολεπίζοντας το δέρμα, κάτι που οδηγεί σε πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος.

Συστατικά για λάμψη σε πιο σκούρες επιδερμίδες

Αζελαϊκό οξύ: «Για τις πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος ορισμένα συστατικά μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να οδηγήσουν σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση (προκύπτει από αντιδράσεις δυσανεξίας σε υπερβολικά επιθετικά καλλυντικά προϊόντα ή μετά από χημική απολέπιση)», λέει η δερματολόγος. Ένα από τα συστατικά που είναι αρκετά ήπια για τους περισσότερους τύπους δέρματος είναι το αζελαϊκό οξύ, το οποίο μειώνει την εμφάνιση μαύρων κηλίδων και ουλών ακμής.

Εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας: Αυτό το φυσικό συστατικό εξομαλύνει τον του δέρματος και είναι ασφαλές για όλους τους τύπους. Ένα άλλο όφελος του εκχυλίσματος ρίζας γλυκόριζας είναι ότι διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν αποτέλεσμα στη ροδόχρου ακμή.

Μανδελικό Οξύ: Έχει μεγαλύτερο μοριακό μέγεθος σε σύγκριση με άλλα AHAs όπως το γλυκολικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι διεισδύει στο δέρμα πιο αργά και ήπια. Αυτό το καθιστά εξαιρετική επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος, που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση ή άλλες μορφές ερεθισμού.

Τρανεξαμικό οξύ (TXA): Το τρανεξαμικό οξύ αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να μειώσει την απώλεια αίματος σε ασθενείς που εμφάνισαν αιμορραγία κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, ωστόσο, το 1979, οι γιατροί άρχισαν να παρατηρούν ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τρανεξαμικό οξύ εμφάνισαν ορατή βελτίωση στον αποχρωματισμό του δέρματος. Το TXA χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία του μελάσματος ή τοπικά και ενδοδερμικά για τη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης. Είναι ένας αναστολέας της πλασμίνης και αναστολέας της τυροσινάσης. Τοπικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά ή δύο φορές την ημέρα.

Κυστεαμίνη: Πρόκειται για μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στα θηλαστικά και τον άνθρωπο, με την υψηλότερη συγκέντρωση να βρίσκεται στο γάλα. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης για το πώς λειτουργεί δεν είναι πλήρως κατανοητός, ωστόσο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι αναστολέας τυροσινάσης δηλαδή μπλοκάρει την παραγωγή μελανίνης και έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι είναι ισοδύναμο με την υδροκινόνη, αποτελεί το χρυσό πρότυπο για τη λεύκανση του δέρματος. Η κυστεαμίνη μπορεί να εφαρμοστεί καθημερινά ή το βράδυ στο πρόσωπο για 15 λεπτά και στη συνέχεια απαιτείται ξέπλυμα. Οι μικροεγχύσεις με κυστεαμίνη είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία αποχρωματισμού των πανάδων (καφέ κηλίδων) και του μελάσματος αφήνοντας την επιδερμίδα λαμπερή με ομοιόμορφο χρωματικό τόνο.

https://www.oloygeia.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ