Παγκόσμια Ημέρα Χάμστερ - Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αποκτήσετε ένα μικροσκοπικό τρωκτικό

Στις 12 Απριλίου, πολλοί φιλόζωοι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χάμστερ.

Ναι, καλά διαβάσατε, έχουν και τα χάμστερ τη δική τους Παγκόσμια Ημέρα. Και γιατί όχι, άλλωστε; Είναι αξιολάτρευτα, υπέροχα κατοικίδια, που χαρίζουν αμέτρητες στιγμές χαράς σε όλη την οικογένεια.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, είναι ευκαιρία να δούμε κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να φέρετε ένα χάμστερ στην οικογένειά σας. Συχνά γίνεται το λάθος να υιοθετηθεί ένα χάμστερ με επιπολαιότητα, χωρίς επίγνωση των αναγκών φροντίδας του. Δεν είναι δύσκολο να μας έλξει ένα χάμστερ: πρόκειται για αξιολάτρευτα, μικροσκοπικά, πανέξυπνα ζωάκια τα οποία, φαινομενικά, είναι ιδανικά για ανθρώπους που δεν μπορούν να επωμιστούν την τεράστια ευθύνη που συνοδεύει την κηδεμονία ενός σκύλου ή μιας γάτας. Στην πραγματικότητα, όμως, και τα μικρά αυτά τρωκτικά απαιτούν προσοχή, χρόνο, και αφοσίωση κατά τη διάρκεια της μικρής ζωής τους.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα χάμστερ:

Τα χάμστερ ζουν κατά μέσο όρο 2-3 έτη, αλλά υπάρχει περίπτωση το χάμστερ σας να ζήσει περισσότερα χρόνια, οπότε όταν αποκτά κανείς χάμστερ πρέπει να είναι προετοιμασμένος/η για την πιθανότητα να δεσμεύεται για αρκετά χρόνια. Σε περίπτωση που έχετε παιδιά τα οποία δεν είναι συνηθισμένα στην απώλεια, το γεγονός ότι τα χάμστερ είναι τόσο βραχύβια μπορεί να αποδειχτεί προβληματικό.

Τα χάμστερ είναι νυχτόβια, που σημαίνει ότι είναι πιο ενεργητικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν κοιμάστε ελαφρά, μπορεί να μην εκτιμήσετε ιδιαίτερα τον ήχο μιας ρόδας που γυρίζει στις 2 τα ξημερώματα. Αν, από την άλλη, είστε άνθρωπος της νύχτας, τότε θα κάνετε τρομερή παρέα!

Χάμστερ και παιδιά

Το μικρό μέγεθος των χάμστερ ευθύνεται για το γεγονός ότι συχνά προορίζονται για φιλαράκια μικρών παιδιών, που θέλουν να παίζουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της μέρας. Παρόλα αυτά, η ώρα του ύπνου των παιδιών σας είναι η ώρα που το χάμστερ πρέπει να ξυπνάει. Αν το παιδί σας ξυπνήσει το χάμστερ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να το δαγκώσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα παιδιά κάτω των 8 ετών πρέπει να χειρίζονται το χάμστερ μόνο με την επίβλεψη ενηλίκων. Ακόμα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι τα μικρά αυτά ζωάκια χρειάζονται πολύ προσεχτικό χειρισμό και απαλό άγγιγμα, καθώς φοβούνται τις ξαφνικές κινήσεις και τους δυνατούς ήχους.

Οι κινητικές δεξιότητες των παιδιών κάτω των 8 ετών συνήθως δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένες ώστε να μπορούν να χειριστούν με προσοχή ένα χάμστερ, κάνοντάς το να νιώθει άνετα. Τα μικρά παιδιά μπορεί κατά λάθος να ρίξουν το χάμστερ, να το πιέσουν, ή να το φοβίσουν προκαλώντας το να δαγκώσει.

Επίσης, τα μικρά παιδιά είναι πιο εκτεθειμένα από τους ενήλικες σε ζωονόσους που μπορεί να κολλήσουν από ένα χάμστερ, λόγω των υποανάπτυκτων ανοσοποιητικών συστημάτων τους, και λόγω της τάσης τους να έρχονται σε επαφή με κατοικίδια χωρίς να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Ειδικά τα παιδιά κάτω των 5 ετών κινδυνεύουν από σαλμονέλα, και πιο σπάνια από λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα, η οποία μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή.

Ζητήματα υγείας

Όπως προαναφέρθηκε, τα χάμστερ μπορεί να είναι φορείς σαλμονέλας, η οποία θεραπεύεται σε ενήλικες ασθενείς, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση που μια έγκυος γυναίκα τη μεταφέρει στο αγέννητο παιδί της. Επιπλέον, η σαλμονέλα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή σε ανοσοκατασταλμένους και εξασθενημένους οργανισμούς.

Αντίστοιχα με τη σαλμονέλα είναι αυτά που ισχύουν για τη λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα: σε υγιείς ενήλικες, ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης ή καθόλου συμπτώματα, αλλά αν μεταφερθεί από μια έγκυο μητέρα στο αγέννητο παιδί, ή αν προσβάλει ανοσοκατασταλμένο άτομο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Απαιτήσεις ως προς τον χώρο

Τα χάμστερ Συρίας είναι μοναχικά ζώα που μπορούν να γίνουν πολύ κτητικά με τον χώρο τους, κι έχουν ανάγκη τον δικό τους χώρο για να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν. Αν βάλετε παραπάνω από ένα χάμστερ στον ίδιο χώρο, ενδέχεται να τσακωθούν και να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς το ένα στο άλλο. Ένα θηλυκό χάμστερ που γεννά μπορεί να σκοτώσει και να φάει τα μωρά της αν ενοχληθεί, και γενικά δεν συνιστάται να ζευγαρώνουμε τα οικόσιτα χάμστερ. Τα χάμστερ νάνοι, από την άλλη, υπάρχει περίπτωση να συμβιώσουν αρμονικά αν η γνωριμία μεταξύ τους γίνει με τον σωστό τρόπο.

Υλικές απαιτήσεις

Θα χρειαστείτε αρκετές προμήθειες για τη φιλοξενία ενός χάμστερ. Αρχικά, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε:

-Κλουβί, ενυδρείο, ή άλλου είδος περιφραγμένο περιβάλλον

-Υλικό για κρεβάτι και χτίσιμο φωλιάς

-Κουτί για φωλιά

-Τροχό άσκησης

-Πιάτο φαγητού

-Μπουκάλι νερού

-Τροφή

-Λιχουδιές

-Παιχνίδια

Παρότι το κόστος υιοθεσίας ενός χάμστερ δεν είναι υψηλό, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι, εκτός από τα παραπάνω, στα ετήσια έξοδά σας θα προστεθούν και τα έξοδα του κτηνιάτρου, τα οποία μπορεί να γίνουν αρκετά υψηλά σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού ή χρόνιας νόσου.

Απαιτήσεις ως προς τον χρόνο

Τα χάμστερ είναι αρκετά αυτόνομα και περνούν καλά μόνα τους για πολλές ώρες, αρκεί να έχουν αρκετά παιχνίδια, κρεβάτι, και τη δυνατότητα να σκαρφαλώνουν και να φωλιάζουν μέσα στο σπιτάκι τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι απαραίτητος για την ευημερία του ο καθημερινός χειρισμός και η αλληλεπίδραση. Ακόμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειάζεται να καθαρίζετε σχολαστικά το κλουβί του χάμστερ σας κάθε εβδομάδα.

topetmou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ