Η Σελήνη κάλυψε τον Ήλιο - Εντυπωσιακές εικόνες της NASA από την ολική έκλειψη (ΒΙΝΤΕΟ)

Από το Τέξας ως το Μέιν, στις ακτές του Ατλαντικού, η Σελήνη θα ρίξει για λίγα λεπτά τη σκιά της πάνω από εκατομμύρια Αμερικανούς που περιμένουν πώς και πώς την έκλειψη Ηλίου της Δευτέρας.

Στην Ευρώπη το φαινόμενο θα είναι ελάχιστα ορατό. Μπορούμε όμως να το παρακολουθήσουμε με ασφάλεια από το live της NASA.
Το σπάνιο φαινόμενο έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό και τον Καναδά που επίσης επηρεάζονται.

Δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες θα διασχίσει η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη. Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έμεινε ξενοίκιαστο διαμέρισμα για δείγμα...

Στις μεγάλες πόλεις από όπου το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό έχουν καταφτάσει χιλιάδες άνθρωποι που εύχονται να μην τους τα χαλάσει ο καιρός.
Αλλά ακόμη και στα σημεία όπου η συννεφιά θα χαλάσει τα σχέδια των παρατηρητών, θα μπορύν να αισθανθούν την πτώση της θερμοκρασίας κατά την ολικότητα που μπορεί να φτάσει και τους 10 βαθμούς.

Στα περισσότερα σημεία των ΗΠΑ η ολικότητα κρατά από ένα έως τέσσερα λεπτά. Το μέγιστο είναι σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό όπου η ολικότητα θα είναι 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Και όπως υπενθυμίζει το ABC είναι σχεδόν η διάρκεια του τραγουδιού «Total Eclipse of the Heart» της Μπόνι Τάιλερ.

Το μονοπάτι έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

protothema.gr
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ