Σε μακρά προεκλογική περίοδο η Βρετανία αφού ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των ερχόμενων γενικών εκλογών

Σε μακρά προεκλογική περίοδο έχει μπει η Βρετανία αφού ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των ερχόμενων γενικών εκλογών που πρέπει να γίνουν το αργότερο στις 28 Ιανουαρίου 2025.

Ο Ρίσι Σούνακ έχει πει ότι “τις βλέπει” τον Φθινόπωρο, ο Κιρ Στάρμερ τις ζητάει το συντομότερο δυνατό (τις είχε ζητήσει για τις 2 Μαίου αλλά έναν πλέον αργά για αυτή την ημερομηνία) και ο υπουργός οικονομικών είπε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο. 

Οι Συντηρητικοί βλέπουν τα ποσοστά τους να βουλιάζουν σε απύθμενα βάθη με έως και περισσότερο από 20% διαφορά από τους Εργατικούς χωρίς ορατή προοπτική να αντιιστραφεί το κλίμα. Ήδη μεγάλος αριθμός βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος είτε έχουν παραιτηθεί είτε ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. 

Παρά την ανακούφιση των φοροαπαλλαγών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κόσμος δεν φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση όχι γιατί ο Κιρ Στάρμερ είναι γοητευτικός ηγέτης αλλά διότι τα σκάνδαλα που προηγήθηκαν (κορονοπάρτι, σεξουαλικά αδικήματα, διαφθορά) μαζί με την καταστροφική σύντομη θητεία-ρεκόρ της Λιζ Τρας και τα άλυτα μεγάλα θέματα της δημόσιας υγείας και του μεταναστευτικού, δεν ευνοούν μεταστροφή του κλίματος για τον Σούνακ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο άνθρωπος που αποδεδειγμένα επηρεάζει το εκλογικό τοπίο,  και επίτιμος πρόεδρος του Reform UK προέβλεψε ότι το κόμμα του θα λάβει περισσότερες ψήφους από τους Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές, αλλά το “πώς αυτό θα αποτυπωθεί σε επίπεδο εδρών είναι απολύτως αδύνατον να το μαντέψει κανείς”. Πάντως θεωρεί ότι έως τις εκλογές περισσότεροι Τόρις θα αυτομολήσουν προς το Reform UK που ιδρύθηκε το 2018 (μετάλλαξη του πρώην Brexit Party) ως “σκληρά ευρωσκεπτικιστικό” κόμμα που υποστηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Το κόμμα έχει ήδη έναν βουλευτή, τον Λι Άντερσον, ο οποίος εξελέγη το 2019 ως βουλευτής των Συντηρητικών, και αυτομόλησε στο Reform UK τον Μάρτιο του 2024.

Σε συνέντευξη του για τους συνδρομητές της Τέλεγκραφ ο Φάρατζ ισχυρίστηκε ότι “βοήθησε” του Συντηρητικούς να κερδίσουν το 2019 (υπό τον Μπόρις Τζόνσον) ογδόντα έδρες και “να έχουν τον κόσμο στα πόδια τους”. Ο πρώην επικεφαλής της επιτυχημένης καμπάνιας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το κόμμα των Συντηρητικών καταδικασμένο σε βαριά ήττα.

“Αν επέστρεφε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και πάλι είναι καταδικασμένοι στις επόμενες εκλογές”, είπε σήμερα (8/4/24).

Με τη χαρακτηριστική του άνεση ο  Νάιτζελ Φάρατζ ανέφερε ότι θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση των Εργατικών ως εκπρόσωπος της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον, αν ο Ντόναλντ Τραμπ γινόταν πρόεδρος. 

Επικεφαλής του Reform UK είναι ο Ρίτσαρντς Τάις, πολυεκατομμυριούχος, πρώην χορηγός του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Φάρατζ προέβλεψε “ολέθρια” αποτελέσματα για τους Τόρις στις τοπικές εκλογές της 2ας Μαΐου. “Θα γίνουν εκλογές για την ηγεσία, ο Ρίσι θα κερδίσει, θα κουτσαίνει… Δεν υπάρχουν καλά νέα για τους Συντηρητικούς”, είπε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Reform UK.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ