Ίμπιζα: Στα ύψη τα ενοίκια, οι ντόπιοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ενοίκια στην Ίμπιζα λόγω του υπερτουρισμού, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να ξεσπιτωθούν πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι στο δημοφιλές ισπανικό νησί.

Η Ίμιζα είναι ένα από τα τέσσερα νησιά που απαρτίζουν τις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους στη Μεσόγειο. Τα άλλα τρία είναι η Μαγιόρκα, η Μενόρκα και η Φορμεντέρα.

Σύμφωνα με το BBC, η κατάσταση είναι δραματική και αφορά περίπου 160.000 κατοίκους της Ίμπιζα, με κάποιους εξ αυτών να αναγκάζονται να ζουν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του σεφ Σέζαρ Νεμπρέρα, ο οποίος έχει μετατρέψει σε «σπίτι» το αυτοκίνητό του τα τελευταία τρία χρόνια.

«Η διαμονή στην Ίμπιζα είναι πολύ ακριβή και γίνεται ολοένα και ακριβότερη. Τα ενοίκια είναι πέραν των ορίων των οικονομικών απολαβών. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση, λιγότερο άνετη, αλλά μου επιτρέπει να συνεχίσω να ζω στο νησί», αναφέρει ο Νεμπρέρα στο BBC.

Το ίδιο πρόβλημα, λόγω των αυξημένων τιμών στα ενοίκια, αντιμετωπίζουν και άλλοι επαγγελματίες στο νησί, ακόμα και αστυνομικοί. Πέρυσι το συνδικαλιστικό όργανο της Εθνικής Πολιτοφυλακής (IGC) είχε ανακοινώσει πως τρεις ή τέσσερις αστυνομικοί έμεναν στα αυτοκίνητά τους στο νησί. 

Σκηνές και παραγκουπόλεις

Άλλοι επαγγελματίες διαμένουν σε σκηνές καθώς είναι σχεδόν ακατόρθωτο να νοικιάσουν κάποιο σπίτι.

«Πολλοί καταλήγουν να βιώνουν τραγικές συνθήκες και αρχίζουμε να βλέπουμε παραγκουπόλεις σε όλο το νησί. Χωρίς τη δυνατότητα εύρεσης καταλύματος που να μας επιτρέπει να ζούμε φυσιολογικά, όσοι κατοικούμε στο νησί, έχουμε την αίσθηση ότι μας ωθούν σε αυτή τη λύση», δήλωσε στο BBC ο Ντανιέλ Γκράντα, εκπρόσωπος οργάνωσης που εκπροσωπεί τους τοπικούς ενοικιαστές.

Τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και το τσουχτερό κόστος διαβίωσης έχουν αποθαρρύνει πολλούς Ισπανούς από την αγορά ακινήτων, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για ενοικιαζόμενα καταλύματα, που με τη σειρά της έχει εκτοξεύσει το κόστος των ενοικίων.

Στα ύψη τα ενοίκια

Μόνο για φέτος, οι τιμές των ενοικίων στις Βαλεαρίδες Νήσους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 18% σε σύγκριση με τη μέση αύξηση του 12% σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στην Ίμπιζα, ως τουριστικού κόμβου, με τις αυξήσεις των ενοικίων σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν ακόμη και το 50% μόνο κατά το τελευταίο έτος.

Για παράδειγμα, το ενοίκιο για ένα δωμάτιο κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ, ενώ για ένα μέτριο η τιμή μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ το μήνα, όπως είπε η Ιζαμπέλ Μαρία Πέρεθ, ταμίας σε σούπερ μάρκετ .

Η Πέρεθ και ο σύζυγός της, εργαζόμενος σε πεντάστερο ξενοδοχείο, υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν όταν πουλήθηκε στην πεθερά της. Τώρα σκέφτονται να επιστρέψουν στην ηπειρωτική Ισπανία, λόγω του προβλήματος της στέγασης.

Με πληθυσμό μόλις 160.000 κατοίκους, η Ίμπιζα σημείωσε πέρυσι ρεκόρ αφίξεων τουριστών – κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια, ενώ το 84% της οικονομικής της δραστηριότητας έχει σχέση με τον τουρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ