Σε ποιες φυλές ανήκουν οι σπάνιες καφέ γάτες

Στα μάτια ενός παθιασμένου γατόφιλου, όλες οι γάτες είναι συναρπαστικά πλάσματα.

Σε κάθε περήφανο, χνουδωτό, μυστακοφόρο άρχοντα αξίζει να αφιερώσει κανείς ποίηση για τα μουστάκια ή τα πατουσάκια του. Είναι αλήθεια ότι κάθε οικόσιτο αιλουροειδές που συναντάμε μας μένει αξέχαστο για διαφορετικούς λόγους. Υπάρχουν κάποιες γάτες που γνωρίζουμε και, μεταξύ άλλων, μας μένουν αξέχαστες για το υπέροχο, σπάνιο, σοκολατί χρώμα τους. Τι είναι αυτό, άραγε, που καθιστά τις καφέ γάτες τόσο σπάνιες; Και ποιες φυλές γατών παρουσιάζουν πιο συχνά κάποια απόχρωση από αυτό το φάσμα; Ας δούμε πώς προκύπτουν οι καφέ γάτες:

Τι συμβαίνει με το καφέ χρώμα στις γάτες;

Υπάρχουν άπειροι χρωματικοί συνδυασμοί που μπορεί να φέρει το τρίχωμα μιας γάτας. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε με σιγουριά ότι οι καφέ γάτες είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το καφέ τρίχωμα, ειδικά όταν η απόχρωσή του είναι πλούσια και βαθιά, είναι αρκετά σπάνιο λόγω των συγκεκριμένων, υπολειπόμενων γονιδίων που καθορίζουν την εμφάνισή του.

Το χρώμα του τριχώματος των γατών προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, τα γονίδια δρουν ως οδηγός για την παραγωγή και την κατανομή των χρωστικών ουσιών στο τρίχωμα της γάτας. Οι βασικές χρωστικές στο τρίχωμα της γάτας είναι η ευμελανίνη (μαύρο ή καφέ χρώμα) και η φαιομελανίνη (κόκκινες ή κίτρινες χρωστικές). Ο συνδυασμός και η ένταση των χρωστικών αυτών, επηρεασμένα από διάφορα γονίδια, ευθύνονται για την ύπαρξη της ευρείας γκάμας χρωμάτων που έχουν οι γάτες στο τρίχωμά τους. Ακόμα, κάποια γονίδια καθορίζουν την εμφάνιση διάφορων μοτίβων όπως είναι οι ρίγες ή οι βούλες. Οι χρωστικές και τα μοτίβα στο τρίχωμα της γάτες επηρεάζονται από γονιδιακές μεταλλάξεις ή συνδυασμούς, και κάπως έτσι προκύπτουν τα σπάνια χρώματα, όπως είναι το καφέ.

Γιατί οι χαριτωμένες γάτες με τα στρογγυλά πρόσωπα και τα μεγάλα μάτια μπορεί να πονάνε

Εδώ και χρόνια οι άνθρωποι εκτρέφουν επιλεκτικά γάτες και σκύλους ώστε να παρουσιάζουν υπερβολικά χαρακτηριστικά- ιδίως στα πρόσωπά τους.

Το καφέ χρώμα στις γάτες καθορίζεται από ένα γονίδιο που επηρεάζει τον τύπο και την κατανομή της ευμελανίνης. Το γονίδιο αυτό, όταν υπάρχει στην υπολειπόμενη μορφή του, προκαλεί τη “διάλυση” της μαύρης χρωστικής σε μια πιο ανοιχτή, καφέ απόχρωση. Κάποιο άλλο γονίδιο μπορεί να επηρεάσει το βάθος του χρώματος, οδηγώντας σε διακυμάνσεις που ξεκινούν από το ανοιχτό κανελί και φτάνουν μέχρι το βαθύ σοκολατί. Αυτοί οι γενετικοί παράγοντες λειτουργούν από κοινού, δημιουργώντας την υπέροχη καφέ γούνα που μόνο σπάνια μπορεί να συναντήσουμε σε μια γατούλα.

Καθώς τα γονίδια αυτά είναι υπολειπόμενα, πρέπει να τα φέρουν και οι δύο γονείς ώστε να μπορούν να γεννήσουν μικρά με καφέ τρίχωμα, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια μέσα στις άπειρες πιθανότητες γενετικών συνδυασμών.

Σε ποιες φυλές ανήκουν οι γάτες που εμφανίζουν πιο συχνά καφέ χρώμα;

Παρότι οι καφέ γάτες είναι ιδιαίτερα σπάνιες, εμφανίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένες φυλές απ’ ότι σε άλλες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Γάτες Βιρμανίας

Οι γάτες Βιρμανίας με το βαθύ, γυαλιστερό, σοκολατί τρίχωμα, είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Κατάγονται από τη σημερινή Μυανμάρ, και από τον 20ο αιώνα και μετά παραμένουν εξαιρετικά αγαπητές και στις χώρες της Δύσης, λόγω των εξαιρετικών χαρακτήρων και της σαγηνευτικής εμφάνισής τους. Είναι γνωστές για την εξωστρέφειά τους και τη φιλική τους συμπεριφορά, καθώς συχνά παρομοιάζονται με “σκύλους σε σώμα γάτας” λόγω της τάσης τους να δένονται πολύ έντονα με τους κηδεμόνες τους. Μπορούν να τα πάνε τέλεια με όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι γνωστές για το μυώδες σώμα τους, τα μεγάλα εκφραστικά μάτια τους, και το κοντό, στιλπνό τρίχωμά τους, το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Καφέ Γάτες Αβάνας

Η καφέ γάτα Αβάνας με το βαθύ σοκολατί τρίχωμα και τα καταπράσινα μάτια της, είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη όχι μόνο ως προς την εμφάνιση, αλλά και ως προς την ιστορία της. Εμφανίστηκε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1950, μέσω ενός μελετημένου προγράμματος εκτροφής κατά το οποίο διασταυρώθηκαν Σιαμέζες με οικόσιτες μαύρες γάτες, με σκοπό τη δημιουργία μιας γάτας με καφέ τρίχωμα και σωματοδομή Σιαμέζας. Οι καφέ γάτες Αβάνας είναι γνωστές για την παιχνιδιάρικη διάθεση και τον φιλικό χαρακτήρα τους, και δένονται στενά με τους ανθρώπους τους.

York Chocolate

Κατά τη δεκαετία του 1980, στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε η Σοκολατί γάτα Υόρκης, με το πυκνό καφετί τρίχωμά της που την καθιστά μοναδική. Η φυλή αυτή ανακαλύφθηκε τυχαία από μια γέννα γατών φάρμας, και πήρε το όνομά της τόσο από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όσο και από το δημοφιλές γλυκό York Peppermint Patty με το αντίστοιχο σοκολατένιο χρώμα. Πρόκειται για φιλικές και αγαπησιάρες γατούλες που λατρεύουν τόσο το παιχνίδι όσο και τις αγκαλιές. Είναι ιδιαίτερα έξυπνες και μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα. Το μακρύ, μεταξένιο τρίχωμά τους απαιτεί συστηματικό καλλωπισμό, αλλά τους δίνει έναν μοναδικό αέρα κομψότητας.

Devon Rex

Αυτές οι γάτες που μοιάζουν με μικροί εξωγήινοι, με τα μεγάλα πεταχτά αυτιά τους και το κοντό, σγουρό τρίχωμά τους, προέρχονται από το Devonshire της Αγγλίας, όπου τη δεκαετία του 1960 εμφανίστηκαν ως προϊόν τυχαίας μετάλλαξης. Είναι εξαιρετικά φιλικές και αγαπησιάρες. Τους αρέσουν τα παιχνίδια και το να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Ακόμα, είναι υποαλλεργικές λόγω του σγουρού τριχώματός τους που δεν μαδάει ιδιαίτερα.

Βρετανικές Κοντότριχες

Οι Βρετανικές Κοντότριχες είναι γνωστές για το πυκνό, μαλακό τρίχωμά τους, και τα στρογγυλά, εκφραστικά μάτια τους. Προέρχονται από τις οικόσιτες γάτες της Ρώμης, κάτι που τις καθιστά από τις παλαιότερες αναγνωρίσιμες φυλές στον κόσμο. Είναι γεροδεμένες και ήρεμες, γνωστές ως οι “ευγενικοί γίγαντες” του βασιλείου των γατών. Η χαλαρή τους διάθεση τις καθιστά εξαιρετικές για διαβίωση σε εσωτερικό χώρο, καθώς είναι πολύ υπομονετικές και ανθρωποκεντρικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ