Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κηδεμόνων κατοικιδίων

Η κατάσταση σχετικά με τη φιλοζωία και τις αντιλήψεις των ανθρώπων ξεκάθαρα εξελίσσεται.

Παρόλο που οι υιοθεσίες ζώων συνεχώς αυξάνονται, όπως και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα φιλοζωίας, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο κενό στην σωστή ενημέρωση και γνώση που εξασφαλίζει την υπεύθυνη κηδεμονία.

Τα δύο βασικά ζητήματα που απαιτούν την άμεση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κηδεμόνων κατοικιδίων, με σκοπό τόσο την ευημερία των ζώων συντροφιάς τους όσο και την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων, είναι η στείρωση και το τσιπάρισμα.

Η Έλενα Δέδε, Founder της φιλοζωικής οργάνωσης Dogs’ Voice, μας μιλά για το πως όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε κομμάτι της λύσης των αδέσποτων στη χώρα μας, και πως ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως οι φιλοζωικές δράσεις των Pet City, μπορούν να συμβάλλουν ριζικά στην λύση του προβλήματος.

Εκτός αυτού, είναι απαραίτητη η καθιέρωση της ηλεκτρονικής σήμανσης που πρέπει να φέρει κάθε ζώο, η στείρωση, και οι υπεύθυνες, ενημερωμένες υιοθεσίες.

Στείρωση

Η χώρα μας ασφυκτιά από αδέσποτα που ζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στον δρόμο, υπό άθλιες συνθήκες και με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης. Τα καταφύγια είναι γεμάτα με αδέσποτους σκύλους και γάτες, η φροντίδα των οποίων είναι κοστοβόρα με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να αδυνατούν να αναλάβουν κι άλλα ζώα.

Η μοναδική λύση που είναι πραγματικά αποτελεσματική για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων είναι η στείρωση. Το 50% των γεννών είναι μη προγραμματισμένες. Τα ανεπιθύμητα γατάκια ή σκυλάκια που γεννιούνται απρογραμμάτιστα, τόσο από αδέσποτα όσο κι από δεσποζόμενα ζώα, συχνά καταλήγουν στον δρόμο, καταδικασμένα σε μια δύσκολη ζωή ή ακόμα και στον θάνατο.

Επίσης, ένα στειρωμένο κατοικίδιο σκυλάκι ή γατάκι, κινδυνεύει πολύ λιγότερο να εμφανίσει σοβαρές κι ενίοτε απειλητικές για την υγεία ασθένειες, όπως είναι η πυομήτρα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και οι καρκίνοι των αναπαραγωγικών οργάνων.

Δυστυχώς, το 79% του κοινού δεν γνωρίζει πότε πρέπει να στειρώσει το ζώο του, κι αυτή δεν είναι η μοναδική απορία που παραμένει άλυτη. Οι κηδεμόνες συχνά αναρωτιούνται: Είναι απολύτως ασφαλής η στείρωση για το ζώο μου; Τι γίνεται σε περίπτωση που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας; Θα επηρεάσει η στείρωση το ζώο ψυχολογικά;

Τσιπάρισμα

Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί την πιθανότητα να χαθεί το ζώο του. Δυστυχώς, το 1 στα 3 ζώα συντροφιάς χάνεται κάποια στιγμή της ζωής του. Σε περίπτωση που το ζώο δεν φέρει πάνω του κάποιου είδους ταυτοποίηση, υπάρχει μόλις 10% πιθανότητα να επιστρέψει σπίτι του.

Όσο για τα τσιπαρισμένα ζώα, το 38% των γατών και το 52% των σκύλων που φέρουν μικροτσίπ πρόκειται να επιστρέψουν σπίτι τους. Η διαφορά μεταξύ των πιθανοτήτων που υπάρχουν στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι σημαντική. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο κάθε ζώο συντροφιάς να φέρει μικροτσίπ. Το κάθε μικροτσίπ έχει έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος εγγράφεται στο σύστημα. Αν το σκυλάκι ή το γατάκι σας χαθεί και το εντοπίσει κάποιος, πηγαίνοντάς το μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, μπορεί να σαρώσει το μικροτσίπ του και να έρθει σε επικοινωνία μαζί σας.

Ποια είναι η λύση;

Το κράτος, βάσει του Άρθρου 5 του Νόμου 4039/2012, προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα, κάνοντας υποχρεωτικά την στείρωση και το τσιπάρισμα, στα δεσποζόμενα ζώα. Το μέτρο αυτό κρίνεται αναποτελεσματικό, καθώς σε μεγάλη μερίδα κοινού το μέτρο φαντάζει ως επιβολή και τιμωρία. Ο λόγος είναι η ελλιπής ενημέρωση.

Στο σημείο αυτό, τα Pet City έρχονται ως σύμμαχος της Κοινωνίας των Πολιτών για να καλύψουν αυτό το κενό και να ενημερώσουν σωστά το κοινό, όπως πάντα απαντώντας στο πρόβλημα με δράσεις. Τα οφέλη της στείρωσης και του τσιπαρίσματος είναι σημαντικά, όχι μόνο για ένα κατοικίδιο αλλά και για τον κηδεμόνα του.

Πλέον, οι κηδεμόνες κατοικιδίων μπορούν να τσιπάρουν και να στειρώνουν το αγαπημένο τους ζώο συντροφιάς σε μία από τις vet clinics των Pet City σε: Αμπελόκηπους, Γλυφάδα, Ίλιον, Κηφισιά και Χαϊδάρι, σε ειδικά προνομιακές εκπτωτικές τιμές καθ’ όλη τη χρονιά. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας online για τσιπάρισμα και στείρωση στα Pet City!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ