Είναι ασφαλές να έχετε τριαντάφυλλα κοντά σε γάτες; Τι μπορεί να συμβεί αν τα φάνε

Τα τριαντάφυλλα είναι από τα αγαπημένα μας λουλούδια, τα οποία δεν λείπουν από τα περισσότερα σπίτια. Τι γίνεται όμως αν έχουμε γάτες; Και μάλιστα ιδιαίτερα περίεργες και άτακτες που θέλουν όλα να τα πειράζουν και να τα μασάνε; Κάποια, όπως γνωρίζουμε, λουλούδια και φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδιά μας και θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα έχουμε σπίτι μας. Τι γίνεται όμως με τα πανέμορφα τριαντάφυλλα;

Είναι τα τριαντάφυλλα τοξικά για τις γάτες μας;

Τα καλά νέα είναι ότι γενικά τα τριαντάφυλλα δεν είναι επικίνδυνα για να τα έχετε στο σπίτι σας, όταν ζείτε με μια γατούλα. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε προτού την αφήσετε να περιφέρεται στις τριανταφυλλιές χωρίς επίβλεψη, το οποίο είναι αν υπάρχει τοξικότητα σε αυτά τα λουλούδια. Και σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να αποτελέσουν απειλή για αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα τριαντάφυλλα από μόνα τους δεν είναι τοξικά για τις γάτες– ωστόσο, η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει στις γάτες στομαχικές διαταραχές αλλά και άλλα προβλήματα, όπως εμετό, διάρροια καθώς και πιο σοβαρά θέματα. Και ο λόγος για αυτό είναι τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που ψεκάζονται στα τριαντάφυλλα και που είναι δηλητηριώδη αν τα καταπιείς.

Έτσι, αν η γατούλα σας φάει τριαντάφυλλα- αλλά και οποιοδήποτε άλλο φυτό ή λουλούδι- και στη συνέχεια παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό, διάρροια, λήθαργο ή επιληπτικές κρίσεις, πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο για να την αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει πιθανή δηλητηρίαση.

Από την πλευρά σας μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα τριαντάφυλλα και τα άλλα φυτά στο σπίτι είναι ασφαλή για τη γάτα σας με το να μην έχουν φυτοφάρμακα. Οπότε προτιμήστε κάτι φυσικό, οικολογικό και φιλικό με το περιβάλλον για να τα ψεκάσετε.

Όπως όμως και να έχει, προσπαθήστε, αν μπορείτε, να μην αφήνετε τη γάτα σας να μασουλάει τριαντάφυλλα ή άλλα λουλούδια.

Να θυμάστε επίσης ότι τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια. Προσέξτε λοιπόν να μην τραυματιστεί η γάτα σας παίζοντας με μια αγκαθωτή τριανταφυλλιά.

Είναι τα τριαντάφυλλα τοξικά για τους σκύλους

Αν τώρα είστε κηδεμόνας σκύλου, ίσως αναρωτιέστε το ίδιο πράγμα. Είναι τα τριαντάφυλλα τοξικά για αυτόν; Σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς τα τριαντάφυλλα δεν είναι τοξικά ούτε για τους σκύλους. Αρκεί φυσικά και σε αυτή την περίπτωση να μην έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα γιατί τότε ενδέχεται να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Και όπως και στις γάτες, τα αγκάθια μπορούν να προκαλέσουν άσχημα κοψίματα στα σκυλιά, οπότε καλό είναι να προσέχετε. Οι κηδεμόνες σκύλων βέβαια πρέπει να προσέχουν διπλά καθώς υπάρχει και η καθημερινή βόλτα έξω με το ζώο που αυξάνει τους κινδύνους.

Η γάτα μου έφαγε τριαντάφυλλα. Τι να κάνω;

Ευτυχώς, όπως αναφέραμε, τα ίδια τα τριαντάφυλλα δεν είναι τοξικά. Εάν όμως η γάτα σας έχει φάει οποιοδήποτε μέρος του τριανταφυλλιάς ή του λουλουδιού, η τοξικότητα λόγω φυτοφαρμάκων είναι ανησυχητική. Εάν υπάρχει τέτοια ανησυχία, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας χωρίς να αφήσετε χρόνο να περάσει.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί αρχικά να παρατηρήσετε εμετό που θα έχει μέσα ροδοπέταλα. Εάν ο εμετός συνεχιστεί ή αν το ζώο σας έχει καταπιεί αγκάθια, συνιστάται άμεσα η επίσκεψη σε κτηνίατρο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές.

Για μικρές πληγές που προκαλούνται από αγκάθια τριανταφυλλιάς, καθαρίστε την περιοχή χρησιμοποιώντας αντιμικροβιακά μαντηλάκια που είναι ασφαλή για τα κατοικίδια ή ένα καθαριστικό πληγών, ασφαλές και αυτό για τα κατοικίδια. Και φυσικά μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας συμβουλέψει περαιτέρω.

topetmou.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ