Oι προκλήσεις και απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία του μέλλοντος

του Πέτρου Γρουμπού, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Μέσω της εφαρμογής της ΤΝ, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και στην ανάπτυξη προσωποποιημένων λύσεων που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του καθενός.

Η ΤΝ με την ταχύτατη εξέλιξή της, αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό εργαλείο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την απλούστευση διαδικασιών και την διευκόλυνση των πολιτών σε διάφορες λειτουργίες. Ωστόσο, καθώς προχωράμε σε ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται στην καθημερινότητά μας, αναδύονται σοβαρά ηθικά, δεοντολογικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Μία από τις βασικές προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίζουμε είναι η εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Καθώς οι μηχανές αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες που κάποτε αποτελούσαν ανθρώπινες ευθύνες, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας  θέσεων εργασίας.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική μας ζωή, την ασφάλεια δεδομένων και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Επίσης, η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να συνοδεύεται από σκληρούς κανονισμούς για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της διαφάνειας. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα σε όλη τη διεθνή κοινότητα. Το εγχείρημα δεν προβλέπεται να είναι εύκολο.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να εξερευνήσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές που δύναται να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία του μέλλοντος, αλλά και να αναζητήσουμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά με επιτυχία.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ