Μπορείτε να αντιστρέψετε το γκριζάρισμα των μαλλιών σας;

Εμφανίστηκαν οι πρώτες γκρίζες τρίχες στα μαλλιά σας και αναρωτιέστε αν θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει το γκριζάρισμα; Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς σε θέματα μαλλιών, θα μπορούσατε, αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σ’ αυτό, όπως γενετικοί, περιβαλλοντικοί, μεταβολικοί και διατροφικοί.

Ο ακριβής μηχανισμός για το γκριζάρισμα των μαλλιών δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Όπως εξηγεί η δερματολόγος και μέλος του ιατρικού συμβουλίου της Hims and Hers Dr Sara Perkins στο InStyle, «τα κύτταρα του σώματος που παράγουν χρωστική ουσία, τα λεγόμενα μελανοκύτταρα, σταματούν να παράγουν μελανίνη – τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα και τα μαλλιά το χρώμα τους – γεγονός που οδηγεί σε γκρίζα και στη συνέχεια λευκά μαλλιά. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας αρχίζουν να αποκτούν μια γκρίζα απόχρωση και σιγά σιγά να ασπρίζουν όσο χάνεται η χρωστική ουσία».

Πότε θα αρχίσετε να γκριζάρετε;

Η ηλικία στην οποία θα αρχίσετε να βλέπετε γκρίζα μαλλιά ποικίλλει ευρέως ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα, το φύλο, ακόμη και τον τρόπο ζωής. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών το οποίο, για παράδειγμα, είναι πριν από την ηλικία των 20 ετών για τους Καυκάσιους και πριν από τα 30 για τον μαύρο πληθυσμό. Αλλά ο μέσος όρος ηλικίας που θα αρχίσουν να γκριζάρουν είναι στα 30 και 40 έτη αντίστοιχα.

Όπως και οι περισσότερες αντιγηραντικές επιλογές στον χώρο της ομορφιάς, ο τρόπος ζωής μπορεί επίσης να επηρεάσει την ηλικία κατά την οποία τα μαλλιά σας θα γκριζάρουν.

Τόσο το συναισθηματικό στρες, το είδος που ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματός σας, όσο και το οξειδωτικό στρες, όταν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματος είναι χαμηλά, επηρεάζουν το γκριζάρισμα των μαλλιών σας.

Όπως εξηγεί ο Idris Rubin, δερματολόγος και ιδρυτής του SEEN Skin and Hair στο InStyle, «το στρες μπορεί να οδηγήσει σε γκρίζα μαλλιά επηρεάζοντας τα βλαστικά κύτταρα που δημιουργούν τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία και ονομάζονται μελανοκύτταρα. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η χημική ουσία νορεπινεφρίνη, που παράγεται όταν ο οργανισμός βιώνει στρες, μπορεί να μετατρέψει τα βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα χρωστικής που στη συνέχεια μετακινούνται έξω από τον θύλακα». Και προσθέτει ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή χρωστικής και μέσα στους θύλακες των τριχών.

Έτσι, είτε πρόκειται για ένα στρεσογόνο γεγονός της ζωής σας είτε μετακομίσατε κάπου με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, η πιθανότητα να βγάλετε περισσότερες γκρίζες τρίχες θα αυξηθεί.

Πρόληψη των γκρίζων μαλλιών

Η πρόληψη είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση των γκρίζων μαλλιών, σε αντίθεση με την πλήρη αντιστροφή τους.

«Μια υγιεινή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μαζί με τη διαχείριση του άγχους, μπορούν να διατηρήσουν το χρώμα των μαλλιών σας και εσάς όσο το δυνατόν πιο υγιείς» αναφέρει η Dr. Perkins.

Η τροποποίηση του τρόπου ζωής σας είναι ένας από τους λίγους παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε (σε αντίθεση με τη γήρανση και τη γενετική), οπότε αν θέλετε να καθυστερήσετε την ηλικία στην οποία θα δείτε ασημένιες τούφες, είναι καλό να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές εκθέσεις, τη διατροφή και τα επίπεδα στρες.

Η χρήση προϊόντων που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά για την καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες είναι επίσης ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την πρόληψη περισσότερων γκρίζων μαλλιών, ειδικά όταν τα μαλλιά σας έχουν ακόμα άφθονο φυσικό χρώμα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την κατάσταση και την πυκνότητα των μαλλιών σας, τα οποία μειώνονται με την ηλικία.

Και πάλι, η αντιμετώπιση των γκρίζων μαλλιών δεν είναι τόσο απλή όσο μια ξεκάθαρη λύση για την πρόληψη της απώλειας της χρωστικής ουσίας, γι’ αυτό και πολλές μάρκες περιποίησης μαλλιών εξερευνούν προηγμένες φόρμουλες.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακάλυψε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες είδαν αντιστροφή του γκριζαρίσματος όταν μειώθηκε το συναισθηματικό στρες, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά ασυνήθιστο φαινόμενο. Προκειμένου να διεγερθεί η σύνθεση της μελανίνης και, ως εκ τούτου, να αντιστραφούν τα γκρίζα μαλλιά, είτε μέσω τοπικών παραγόντων, είτε μέσω φωτοδυναμικής θεραπείας, ένα άτομο πρέπει να έχει αρκετά βλαστικά κύτταρα μελανοκυττάρων, τα οποία παράγουν τα κύτταρα της χρωστικής ουσίας για τα μαλλιά.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, είναι ευρέως αποδεκτό ότι χωρίς αυτά τα βλαστικά κύτταρα (τα οποία παύουν να λειτουργούν με την ηλικία), καμία θεραπεία δεν θα αποκαταστήσει το αρχικό χρώμα των μαλλιών, ούτε υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία για τον επαναχρωματισμό των μαλλιών σε αυτό το στάδιο. Οι επιστήμονες όμως συνεχίζουν τις μελέτες τους μέχρι να βρουν έναν τρόπο να ενεργοποιήσουν ξανά αυτά τα κύτταρα και να διατηρήσουν την παραγωγή μελανίνης κι έτσι να καθυστερήσει το γκριζάρισμα των μαλλιών σας.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ