Σι Τζου: Κοινωνικός, στοργικός και πεισματάρης

Ο σκύλος της φυλής Σι Τζου (Shih Tzu) είναι ιδανικός για όλες τις οικογένειες, ακόμη και για ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Εκδηλώνει φιλικότητα προς όλους τους ανθρώπους και προς τα άλλα κατοικίδια.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

«Το Σι Τζου είναι ένα ήσυχο, στοργικό, φιλικό και παιχνιδιάρικο σκυλάκι. Λατρεύει την ανθρώπινη παρέα, τόσο των παιδιών όσο και των ενήλικων. Μπορεί να είναι πεισματάρικο, αλλά είναι απόλυτα αφοσιωμένο στους ιδιοκτήτες του. Επίσης, έχει πολύ καλές σχέσεις με άλλα κατοικίδια.

Τα Σι Τζου έχουν προσδόκιμο ζωής 12-16 χρόνια

Τα Σι Τζου προέρχονται από ιερά θιβετιανά σκυλιά, γνωστά ως Foo Dog (Lion Dog)

Τα Σι Τζου προσαρμόζονται με μεγάλη ευκολία στη ζωή της πόλης, αλλά και της περιφέρειας. Δεν τους αρέσει να μένουν μόνα για πολλές ώρες. Έτσι, δεν είναι η κατάλληλη φυλή για ανθρώπους που απουσιάζουν πολύ από το σπίτι».

Τα Σι Τζου είναι πολύ παρατηρητικά και έξυπνα, και, βέβαια, ερωτεύσιμα», αναφέρουν οι εκτροφείς της φυλής Σι Τζου, Γεωργία Κατσούλη και Κωνσταντίνος Χριστοδούλου

Υγεία – Ευαισθησίες

Είναι, συνήθως, μια υγιής, μακρόβια φυλή με λίγες σοβαρές κληρονομικές ασθένειες.

Οι σκύλοι Σι Τζου, όπως λένε οι εκτροφείς, είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς στα μάτια τους, καθώς έχουν μεγάλα στρογγυλά μάτια και κοντή μύτη.
Επίσης, τα μάτια τους θα πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται καθημερινά.

Υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσουν ξηροφθαλμία. Εμφανίζεται όταν οι δακρυϊκοί αδένες δεν παράγουν αρκετά δάκρυα, για να διατηρήσουν την επιφάνεια του ματιού επαρκώς ενυδατωμένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κάτι προσωρινό, που περνά με θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες.

Τα αυτιά τους θα πρέπει να ελέγχονται για τυχόν μολύνσεις, καθώς αναπτύσσονται τρίχες στο εσωτερικό τους. Τα αυτιά πρέπει να μένουν καθαρά και στεγνά, και να ελέγχονται τακτικά.

Τα βραχυκέφαλα σκυλιά μπορεί να έχουν κοντή γνάθο, αλλά ο αριθμός και το μέγεθος των δοντιών παραμένουν ίδια. Αυτό σημαίνει ότι τα δόντια τους έχουν μικρότερη ρίζα και μπορεί να τα χάνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν σοβαρά οδοντικά προβλήματα.

«Οι ομφαλοκήλες είναι αρκετά συχνές στη φυλή μας. Συνήθως προκαλούνται από την αποκοπή του ομφάλιου λώρου που βρίσκεται πολύ κοντά στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι περισσότερες ομφαλοκήλες είναι μικρές, και μικραίνουν καθώς μεγαλώνει ένα κουτάβι.

Ένας υπεύθυνος εκτροφέας πρέπει πάντα να επισημαίνει την ευαισθησία που έχουν στην κήλη.

Επίσης, τα Σι Τζου μπορεί να παρουσιάσουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λίθων της ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, αίμα στα ούρα και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. Η υποτροπή μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τον έλεγχο της δίαιτας», επισημαίνουν οι εκτροφείς.

Αλλεργίες – Δυσανεξία

Τα Σι Τζου, όπως ενημερώνουν οι εκτροφείς, μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξίες σε ορισμένες τροφές, καθώς και αλλεργίες. Οι αλλεργίες μπορεί να οφείλονται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως στη γύρη, στη σκόνη κ.ά.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι έντονος και επίμονος κνησμός.

Φροντίδα – Περιποίηση

Σύμφωνα με τους εκτροφείς, είναι ένας σκύλος με μακρύ τρίχωμα, και απαιτεί τακτική περιποίηση, ακόμη κι αν το κουρεύετε. Αν και φαίνονται υπέροχα με τον πλούσιο μανδύα τους, η προσπάθεια που απαιτείται για να διατηρηθεί καθαρός ο μανδύας, και χωρίς κόμπους, είναι ο λόγος που τα περισσότερα είναι κουρεμένα.


«Το κούρεμα ανανεώνεται, συνήθως κάθε 6-8 εβδομάδες. Χρειάζεται, όμως, οπωσδήποτε χτένισμα στο μέσο διάστημα, για να μη δημιουργούνται κόμποι. Σε περίπτωση που επιλέξετε να του κρατήσετε τον μανδύα, ετοιμαστείτε για καθημερινό χτένισμα, εβδομαδιαίο μπάνιο και απολαυστικές τριχωτές αγκαλιές. Δεν μαδάνε, και είναι κατάλληλα για όσους έχουν αλλεργία», αναφέρουν οι εκτροφείς.

Εμφάνιση – Μορφολογία

Τα Σι Τζου, όπως λένε οι εκτροφείς, πρέπει να έχουν στιβαρό σώμα, με φαρδύ, βαθύ θώρακα. Ως ενήλικα, πρέπει να έχουν μέγιστο ύψος 27 cm από το ακρώμιο και να ζυγίζουν 5-8 κιλά.

Ο μανδύας είναι πυκνός, διπλός και μακρύς. Και η τρίχα τους μακραίνει όσο την αφήσουμε.

Το κεφάλι πρέπει να είναι φαρδύ, στρογγυλό. Τα σκούρα μεγάλα μάτια τους πρέπει να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους . Η άκρη της μύτης πρέπει να είναι ευθεία, ή να γέρνει προς τα πάνω. Όταν τα κοιτάμε από μπροστά, το πάνω μέρος της μύτης πρέπει να είναι στην ίδια γραμμή με το κάτω βλέφαρο των ματιών. Το μήκος της μύτης πρέπει να είναι περίπου 2,5 πόντοι – ανάλογα με το συνολικό μέγεθος του σκύλου.

Το ύψος της καμπύλης της ουράς πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος με του λαιμού, έτσι ώστε να δίνει μια ισορροπημένη εμφάνιση.

Τα χρώματά τους είναι: Χρυσό, κόκκινο, μαύρο – και όλες οι αποχρώσεις τους, και μονόχρωμα ή δίχρωμα με λευκό. Προτιμάται να έχουν λευκά μουστάκια και λευκό ανάμεσά στα μάτια και στο μέτωπο.

Ιστορία

Όσον αφορά την ιστορία της φυλής, οι εκτροφείς μας διηγούνται:

«Ονομάστηκε Shih-Tzu στα παραδοσιακά κινέζικα, που σημαίνει κυριολεκτικά «Lion Dog», επειδή ο θρύλος λέει ότι ο Βούδας έφτασε στη Γη πάνω στην πλάτη ενός λιονταριού.

Τα Σι Τζου προέρχονται από ιερά θιβετιανά σκυλιά, γνωστά ως Foo Dog (Lion Dog), και υπάρχουν εδώ και αιώνες.

Ταξίδευαν από το Θιβέτ στην Κίνα, καθώς οι Θιβετιανοί πίστευαν ότι είχαν ψυχή μοναχού και τα προσέφεραν ως δώρα. Το ταξίδι διαρκούσε 10 μήνες.

Στην Κίνα τα Σι Τζου ζούσαν μόνο σε παλάτια, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ (1368 έως 1644 μ.Χ.).

Στη συνέχεια, λέγεται πως ο Δαλάι Λάμα δώρισε στην Dowager Empress Cixi κάποια Σι Τζου. Και έτσι, ξεκίνησε η εκτροφή της φυλής από την αυτοκράτειρα Cixi.

H αναπαραγωγή του Shih Tzu ανατέθηκε σε ορισμένους ευνούχους του παλατιού της αυτοκράτειρας Cixi, οι οποίοι συναγωνίζονταν μεταξύ τους για να παράγουν εντυπωσιακά δείγματα της φυλής. Ως ανταμοιβή, η Αυτοκράτειρα έδινε στον εκτροφέα του καλύτερου Shih Tzu, ένα μερίδιο από το εισόδημα των αγροκτημάτων ρυζιού της.

Για εκατοντάδες χρόνια, καλλιτέχνες απεικόνιζαν τα Σι Τζου σε πίνακες ζωγραφικής, που κοσμούσαν τα ανάκτορα των Αυτοκρατόρων.

Μετά την κομμουνιστική επανάσταση του 1949, σχεδόν όλα τα Σι Τζου στην Κίνα θανατώθηκαν. Επειδή συμβόλιζαν τον πλούτο. Εκείνη την εποχή η Lady Brownrigg, μια Αγγλίδα που έμενε στην Κίνα και αγαπούσε πολύ τα σκυλιά, κατάφερε να μεταφέρει στην Αγγλία δύο ασπρόμαυρα Σι Τζου: τον Hibou και την Shu-ssa. Λέγεται πως η Shu-ssa έμοιαζε με χρυσάνθεμο, λόγω του τριχώματος στο πρόσωπο της.

Επίσης, ένας Άγγλος αξιωματικός που υπηρετούσε στην Κίνα, διέσωσε μερικά Σι Τζου και ταξίδεψε μαζί τους στην Αγγλία.
Έτσι, 13 σκυλιά διασώθηκαν, και η φυλή δεν εξαφανίστηκε. Μια φυλή που τόσο αγαπάμε».

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ