Πάτρα: Κινητοποίηση εργαζομένων σε ιδρύματα Υγείας σήμερα Πέμπτη

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας ανακοινώνονται τα εξής:

Το Κλαδικό Σωματείο Στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη, κάνοντας ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα ώστε να διεκδικήσει ο κλάδος Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που θα προστατεύει το εισόδημα και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Χαιρετίζει τους συναδέλφους ειδικά σε χώρους που συγκρούστηκαν όχι μόνο με την εργοδοσία αλλά στάθηκαν ένα βήμα πιο μπροστά ακόμα και από επιχειρησιακά σωματεία που δεν πήραν αποφάσεις συμμετοχής, όπως έκανε και η ομοσπονδία του κλάδου, η ΟΣΝΙΕ.

Μόλις λίγες μέρες πριν την πανελλαδική απεργία στις 28/2, οι εργοδότες (ΣΕΚ) ενημέρωναν το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για όλους τους εργαζόμενους και θα πληρώνουν μόνο τους καλούς εργαζόμενους, όπως θέλουν αυτοί. Προτείνουν αύξηση επί του κατώτατου μισθού, όπως αυτός θα διαμορφώνεται κάθε φορά και έως 1% χωρίς κανένα άλλο επίδομα».

Επίσης διευκρίνισαν ότι προτείνουν «να δοθούν οι αυξήσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση π.χ. 780 ευρώ και έως 1% αύξηση σε συνδυασμό με τις τριετίες όπως διαμορφώνονται στον κατώτατο μισθό και κανένα άλλο επίδομα. Δηλαδή, αν κάποιος παλιός εργαζόμενος έχει π.χ. 100 ευρώ οικειοθελείς παροχές, δεν θα συμψηφίζονται».

Οι εργοδότες στην πραγματικότητα, αφού δεν πιέστηκαν καθόλου από τις «συνεχείς οχλήσεις και πιέσεις» (!) της ΟΣΝΙΕ, στην πραγματικότητα αξιοποιούν το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έφτιαξαν όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών και καταργούν στην πράξη την έννοια της διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζοντας μόνο το βασικό κατώτατο μισθό (που και αυτός είναι πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες) λες και προσλαμβάνουν ανειδίκευτο προσωπικό!

Οι περιπτώσεις ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου σε 3 Ιδρύματα (ΜΕΡΙΜΝΑ, ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ) κυριαρχούν η «απληρωσιά», το «έναντι» και η απειλή της απόλυσης πρέπει να μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Τώρα είναι η ώρα που χρειάζεται μέσα από τη μαζική μας συμμετοχή στον διεκδικητικό αγώνα να δώσουμε απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας!

Η αγανάκτηση μας πρέπει να εκφραστεί και να ακουστεί, να βγει από τους τοίχους των χώρων δουλειάς. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να πιέσουμε, ώστε να διεκδικήσει ο κλάδος ΣΣΕ, που θα προστατεύει το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Τώρα που σε μεγάλους χώρους δουλειάς υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις και σε μεγάλους κλάδους, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, με πραγματικές αυξήσεις μισθών (όπως π.χ. COSCO, E-food, οικοδόμοι), είναι ανεπίτρεπτο στον κλάδο μας οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νεότεροι συνάδελφοι, να αμείβονται με μισθούς κάτω και από αυτόν τον κατώτατο μισθό που καθορίζεται με υπουργική απόφαση. Ήρθε η ώρα να πούμε δεν πάει άλλο! Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς χαρτζιλίκι όταν οι εργοδότες του κλάδου σπάνε τα ρεκόρ κερδοφορίας το ένα πίσω από το άλλο.

Ήρθε η ώρα να πούμε δεν πάει άλλο στην κοροϊδία της κυβέρνησης που 12 χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο συνεχίζει να καθορίζει τον κατώτατο μισθό με υπουργική απόφαση με βάση το μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου και να δίνει αύξηση που δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια ακρίβεια και την απώλεια εισοδήματος που βιώνουμε συνεχώς όλοι οι εργαζόμενοι.

Με βάση αυτούς τους μνημονιακούς νόμους αντί να ξεπαγώσει τις τριετίες, διέγραψε στην ουσία 12 χρόνια δουλειάς από το 2012 μέχρι σήμερα για τους παλιότερους συναδέλφους και τελικά καταλήγουμε στο να πάρουμε από τίποτα έως ελάχιστα. Αυτές οι απώλειες δεν καλύπτονται από τα διάφορα κυβερνητικά επιδόματα, voucher και pass, που είναι σκόνη στον άνεμο και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και πολλούς παραπάνω, οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή απεργούμε και διεκδικούμε ο ένας δίπλα στον άλλον:

Υπογραφή Ενιαίας, Καθολικής, Υποχρεωτικής, Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, με βάση την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, με γενική μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, αναγνώριση όλων των τριετιών συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023 και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.900€ κατώτερο μεικτό μισθό με επαναφορά όλων των επιδομάτων (τέκνων, γάμου, σπουδών, διαχειριστικού λάθους και οθόνης, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης, ωρίμανσης) και των ειδικών αδειών κλειστών τμημάτων και μειωμένων ωραρίων.
Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα στην Υγεία, την Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή.
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλες τις Προνοιακές δομές καλύπτοντας το 100% των αναγκών τους. Σταθερή καταβολή των μισθών και δώρων χωρίς καθυστερήσεις και «έναντι».
Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την Ψυχική Υγεία και την Δημόσια και Δωρεάν Απεξάρτηση – Ενίσχυση των «στεγνών – καθαρών» προγραμμάτων – Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ!

ΟΛΟΙ στην κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (απέναντι από το JUMBO) την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 10 το πρωί

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ