Κινέζοι χάκερς ευθύνονται για δύο κυβερνοεπιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε στους βουλευτές ότι υπήρξε “κακόβουλη” δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι πραγματοποιήθηκε από φορείς που “συνδέονται με το κινεζικό κράτος”.

Ο Όλιβερ Ντάουντεν ενημέρωσε το κοινοβουλευτικό σώμα ότι χάκερς που συνδέονται με το κινεζικό κράτος ευθύνονται για δύο κακόβουλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με στόχο δημοκρατικούς θεσμούς και βουλευτές.

Η πρώτη αφορούσε υποκλοπή (χάκινγκ) από την Εκλογική Επιτροπή και η δεύτερη αφορούσε δραστηριότητα που στόχευε βουλευτές. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι καμία από τις επιθέσεις δεν είχε επιτύχει, παρόλο που αρχικά θεωρούνταν ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία 40 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Όλιβερ Ντάουντεν είπε επίσης, ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας δημοσιεύει σήμερα νέες οδηγίες για να βοηθήσει τους βουλευτές και τους οργανισμούς να αποτρέψουν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. 

Ο Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε ότι οποιαδήποτε εχθρική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο που στρέφεται κατά βουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι “εντελώς απαράδεκτη”. 

Είπε ότι οι δύο επιθέσεις κατέδειξαν ένα “σαφές και επίμονο μοτίβο συμπεριφοράς που σηματοδοτεί εχθρική πρόθεση από την Κίνα”. 

Ως αποτέλεσμα, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε δύο άτομα και μια εταιρεία που συνδέονται με το κινεζικό κράτος.  

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στο Λονδίνο για να καταστήσει σαφές ότι οι ενέργειες του Πεκίνου “δεν θα γίνουν ανεκτές”.

Ο Πατ ΜακΦάντεν, ο σκιώδης υπουργός του Δουκάτου του Λάνκαστερ, δήλωσε ότι οι Εργατικοί υποστηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πρόληψη των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. 

Ο βουλευτής των Εργατικών είπε ότι, “όσον αφορά τη σχέση μας με την Κίνα ευρύτερα, νομίζω ότι τα μέλη αυτού του Σώματος θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους αυτή τη στιγμή. Είναι μια σοβαρή στιγμή”.

Και πρόσθεσε: “Θα αναλάβουμε ανάλογη δράση ως απάντηση σε αυτή την κλιμακούμενη απειλή”.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού ο πρώην ηγέτης των συντηρητικών Σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ έδωσε συνέντευξη τύπου όπου είπε ότι, ο ίδιος και άλλοι επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης δεν θα “εκφοβιστούν από το Πεκίνο για να σιωπήσουν”. 

Υποστήριξε ότι η Δύση ήταν “πολύ παθητική” στην αμφισβήτηση της Κίνας για τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό. 

Ο Ντάνκαν Σμιθ, στον οποίο η Κίνα επέβαλε κυρώσεις το 2021 επειδή μίλησε κατά των υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, είχε πει το 2023 ότι είναι “σχεδόν αστείο” το γεγονός ότι η Βρετανία δεν θα χαρακτηρίσει επίσημα την Κίνα “απειλή”.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 δύο άνδρες συνελήφθησαν βάσει του νόμου περί Επίσημων Απορρήτων εν μέσω ισχυρισμών ότι ένας κοινοβουλευτικός ερευνητής κατασκόπευε για λογαριασμό της Κίνας.

Ο ερευνητής θεωρείται ότι είχε δεσμούς με αρκετούς ανώτερους βουλευτές των Συντηρητικών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός ασφαλείας, Τομ Τάγκενατ, και η πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Αλίσια Κιρνς.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ