Όσα πρέπει να ξέρετε για τις παθήσεις του ουροποιητικού της γάτας

Τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται αρκετά συχνά στις γάτες, ειδικά όσο μεγαλώνουν σε ηλικία.

Κάποια από αυτά τα προβλήματα προκαλούν απλή ενόχληση, ενώ άλλα μπορεί να αποβούν μοιραία αν μείνουν χωρίς θεραπεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό κάθε κηδεμόνας γάτας να γνωρίζει κάποια πράγματα σχετικά με τις νόσους του ουροποιητικού, καθώς και πώς να τις προλάβει ή να τις αντιμετωπίσει αν εμφανιστούν.

Πώς μπορώ να προλάβω τις παθήσεις του ουροποιητικού στη γάτα μου;

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάθε γατογονέας ώστε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα της γάτας του.

– Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Πολλά προβλήματα στο ουροποιητικό προκύπτουν από αφυδάτωση του οργανισμού της γάτας. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να της παρέχετε συνεχώς αρκετό, φρέσκο νερό, και να συζητήσετε με τον/την κτηνίατρό σας την πιθανότητα να προσθέσετε υγρή τροφή στη διατροφή της γάτας σας.

– Ισορροπημένη διατροφή. Συζητήστε με τον/την κτηνίατρό σας ποια είναι η πιο κατάλληλη τροφή για τη γάτα σας. Αν η γάτα σας παρουσιάζει συχνά προβλήματα στο ουροποιητικό, ο/η κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει κάποια ειδική κλινική δίαιτα.

– Αποφύγετε το στρες. Και όμως, πολλά από τα προβλήματα του ουροποιητικού στις γάτες οφείλονται στο έντονο στρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσπαθήστε να παρέχετε ένα όσο το δυνατόν πιο ήρεμο και ισορροπημένο περιβάλλον στη γάτα σας.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες των προβλημάτων του ουροποιητικού στις γάτες;

Οι βασικές αιτίες των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος στις γάτες είναι:

– Ουρολοίμωξη. Οι γάτες παθαίνουν ουρολοιμώξεις αν προσβληθούν από βακτήρια στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα. Ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να διαγνώσει μια ουρολοίμωξη αναλύοντας δείγμα ούρων.

– Ουρολιθίαση (Κρύσταλλοι του ουροποιητικού). Τα ούρα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που μπορεί να συσσωρευτούν δημιουργώντας μικροσκοπικούς κρυστάλλους στην ουροδόχο κύστη της γάτας σας. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορεί να ερεθίσουν τα τοιχώματα της κύστης ή της ουρήθρας και να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης, καθώς και αίμα στα ούρα. Για να διαγνωστεί η ουρολιθίαση μπορεί να χρειαστεί ανάλυση ούρων, ακτινογραφία, ή υπερηχογράφημα.

– Έμφραξη ουρήθρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ουρήθρα της γάτας σας μπορεί να φράξει από κρυστάλλους ή από τη συσσώρευση μεταλλικών στοιχείων και ιστού. Αυτή η συνθήκη αποτελεί επείγον κτηνιατρικό περιστατικό και χρήζει άμεσης θεραπείας, αλλιώς μπορεί να απειληθεί η ζωή της γάτας σας.

– Ιδιοπαθής κυστίτιδα. Κάποιες φορές, το εσωτερικό του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας σας μπορεί να παρουσιάσει ερεθισμό χωρίς την παρουσία κρυστάλλων ή μολύνσεων. Η πάθηση αυτή ενδέχεται να προκύπτει λόγω στρες ή διατροφικών αλλαγών.

– Άλλες αιτίες. Η υγεία του ουροποιητικού συστήματος της γάτας σας μπορεί να επηρεαστεί από ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης ή ο υπερθυρεοειδισμός. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν καρκίνους στο ουροποιητικό σύστημα

Η ιδιοπαθής κυστίτιδα (FIC) στις γάτες

Εάν ξαφνικά δείτε τη γάτα σας να παρουσιάζει προβλήματα που σχετίζονται με την τουαλέτα, μην αγνοήσετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Ποια είναι τα σημάδια των προβλημάτων στο ουροποιητικό;

Η γάτα σας μπορεί να παρουσιάσει κάποια σημάδια που θα σας υποψιάσουν σχετικά με την κατάσταση της υγείας της, αλλά μπορεί και όχι. Η εμφάνιση συμπτωμάτων εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος. Τα πιο συχνά συμπτώματα που παραπέμπουν σε κάποια πάθηση του ουροποιητικού είναι:

– Ευθιξία

– Δυσκολία στην ούρηση

– Συχνή ούρηση, παραγωγή μικρής ποσότητας ούρων

– Αίμα στα ούρα

– Κλάμα/φωνές

– Απώλεια όρεξης

– Ούρηση σε ακατάλληλα σημεία

– Έντονο γλείψιμο στα γεννητικά όργανα ή στην κοιλιά

Πότε πρέπει να πάω τη γάτα μου στον/στην κτηνίατρο;

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, συνιστάται να πάτε τη γάτα σας στον/στην κτηνίατρο ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημά της και να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. Όσο γρηγορότερα παρασχεθεί βοήθεια στη γάτα σας, τόσο πιο γρήγορα θα ανακουφιστεί από την ενόχληση και τον πόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αρσενικές γάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ουροποιητικό τους σύστημα χρειάζονται άμεση κτηνιατρική παρέμβαση, καθώς μπορεί να παρουσιάσουν έμφραξη της ουρήθρας. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα αν ο γάτος σας δεν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία. Αν ο γάτος σας παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν σε προβλήματα του ουροποιητικού, πηγαίνετέ τον σε κάποιο εφημερεύον κτηνιατρείο όπου θα ελεγχθεί η κατάστασή του και θα το παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ