Άσκηση μεγάλης κλίμακας από το διευρυμένο ΝΑΤΟ

Στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας, διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων, στη νέα διευρυμένη βόρεια περιοχή του άρχισε το ΝΑΤΟ σήμερα (4/3) Δευτέρα. Λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 κράτη σε ασκήσεις στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. «Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Στις ασκήσεις υπό τον τίτλο Nordic Response 24, υπό την ηγεσία της Νορβηγίας συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 Φινλανδοί στρατιώτες. «Για πρώτη φορά, η Φινλανδία θα συμμετάσχει ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας των περιοχών της συμμαχίας», ανέφεραν οι φινλανδικές δυνάμεις άμυνας σε ανακοίνωσή τους. Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι περίπου 4.500 άτομα από την πολεμική αεροπορία, τον στρατό και το ναυτικό θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεξάγεται σε απαιτητικές χειμερινές συνθήκες της Αρκτικής.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η κοινή γνώμη παρέμεινε σταθερά κατά της πλήρους ένταξης μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μη προσχώρηση θεωρήθηκε ως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία, τον ισχυρό γείτονά τους στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Όμως η ρωσική επίθεση προκάλεσε δραματική μεταστροφή της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες και υπέβαλαν από κοινού αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022.

Για χρόνια, η εξαμηνιαία άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στις ακραίες αρκτικές περιοχές της βόρειας Νορβηγίας, ονομαζόταν “Cold Response”.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις στην ιστοσελίδα τους χάρη στην επέκταση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τελικά τη Σουηδία η άσκηση ονομάζεται “Nordic Response” και φιλοξενείται εξίσου από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Η παν-σκανδιναβική άσκηση αποτελεί μέρος του Steadfast Defender 24, της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή έως και 90.000 στρατιωτών για αρκετούς μήνες που έχουν ως στόχο να δείξουν ότι η Συμμαχία μπορεί να υπερασπιστεί όλο το έδαφός της μέχρι τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Τα κράτη που συμμετέχουν στην τρέχουσα άσκηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου τα μισά από τα συμμετέχοντα στρατεύματα θα κάνουν ασκήσεις στην ξηρά. Τα υπόλοιπα θα εκπαιδευτούν στη θάλασσα, σε 50 πολεμικά πλοία – υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και διάφορα αμφίβια σκάφη – και στον αέρα σε περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, μεταφορικά αεροσκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και ελικόπτερα.

Η συνδυασμένη κοινή εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην άμυνα και την προστασία της σκανδιναβικής περιοχής, δήλωσαν Νορβηγοί στρατιωτικοί.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε και να σταματήσουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας, τις αξίες και τη δημοκρατία», δήλωσε ο ταξίαρχος Tron Strand της Βασιλικής Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας και διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων. «Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ», πρόσθεσε.

«H περιοχή της Αρκτικής αντιπροσωπεύει μια σημαντική και στρατηγικής σημασίας περιοχή για το ΝΑΤΟ» και η άσκηση Nordic Response 2024 «αυξάνει την ετοιμότητα και την ικανότητα των Σκανδιναβών να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε δύσκολες καιρικές και κλιματικές συνθήκες», ανέφερε το ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του.

Πηγή: Associated Press

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ