Παιδιά: Η σχέση μεταξύ χιούμορ και ευφυΐας

Γνωρίζατε ότι τα παιδιά με χιούμορ έχουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες;

Κάθε παιδί είναι μοναδικό με τις δικές του αρετές, την προσωπικότητα και τα ξεχωριστά του ταλέντα. Υπάρχουν παιδιά που είναι περισσότερο αθλητικά, άλλα πιο καλλιτεχνικά, κάποια που έχουν εξαιρετική συλλογιστική ικανότητα και άλλα που ξέρουν πολύ καλά πώς να σκορπούν το γέλιο…

Αλήθεια, έχετε ποτέ σκεφτεί τη σχέση μεταξύ χιούμορ και νοημοσύνης;

Χιούμορ και γνωστική ανάπτυξη

Φαινομενικά, η αίσθηση του χιούμορ και το IQ φαίνεται να μην σχετίζονται. Κι αυτό γιατί πολλές φορές θεωρούμε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι… σοβαροί. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Humor» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πιο αστεία παιδιά είναι και τα πιο έξυπνα.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη νοημοσύνη σχετίζεται με μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ. Όσο πιο έξυπνο ήταν ένα παιδί, τόσο πιο δημιουργικό και πνευματώδες ήταν», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής ερευνητές.

Χιούμορ- Ένα ισχυρό «εργαλείο» ευημερίας

Η χιουμοριστική ικανότητα συνοδεύεται από ποικίλα οφέλη. Κατά τους επιστήμονες, συνδέεται με καλύτερη ψυχολογική προσαρμογή σε δύσκολες καταστάσεις και χαμηλότερα επίπεδα άγχους και θλίψης.

Η αίσθηση του χιούμορ προσφέρει έτσι μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή. Βοηθά επίσης στο να λαμβάνουν τα παιδιά θετική προσοχή από τους ενήλικες και να γίνονται εύκολα αποδεκτά από ομάδες συνομιλήκων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών.

Πώς μπορούμε να το ενθαρρύνουμε;

Προσφέροντας στα παιδιά διεγερτικές και εμπλουτιστικές εμπειρίες. Επιπλέον, βοηθώντας τα να δουν καθημερινές καταστάσεις με έναν πιο ανέμελο τρόπο, φωτίζοντας τη θετική ή την αστεία πλευρά του κάθε γεγονότος.

Εν ολίγοις, το χιούμορ είναι σημάδι και έκφραση της νοημοσύνης ενός παιδιού και ένα ισχυρό «εργαλείο» ευημερίας. Αρκεί βέβαια να είναι υγιές, πνευματώδες και αυτοβελτιωτικό.

 

imommy.gr


 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ