Αλεξέι Ναβάλνι: «Βασανίστηκε στο κρύο στις φυλακές πριν από τον θάνατό του»

Ανθρωπιστική ομάδα ζητεί εξέταση της σορού

Ο Αλεξέι Ναβάλνι φέρεται να βασανίστηκε σε χαμηλές θερμοκρασίες στις φυλακές Polar Wolf πριν από τον θάνατό του, ισχυρίστηκε μια ανθρωπιστική ομάδα καθώς ζητά μια ανεξάρτητη εξέταση της σορού του.

Οι κρατούμενοι βασανίζονται από την έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τους αφήνουν έξω χωρίς επαρκή ρούχα με κρύο καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις βυθίζονται σε παγωμένα λουτρά, ψεκάζονται με παγωμένο νερό ή εκτίθενται σε κρύα ρεύματα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η ρωσική οργάνωση gulagu.net – η οποία καταγγέλλει τα βασανιστήρια στις φυλακές – παρακαλεί την οικογένεια του Ναβάλνι να διασφαλίσει ότι τα δείγματα από το σώμα του Ναβάλνι θα εξεταστούν ανεξάρτητα στο εξωτερικό.

Δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θα επιτρέψουν οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα αφού ισχυρίστηκαν ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών στην αρκτική αποικία, πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, 47 ετών, ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε κατόπιν εντολής του Βλαντιμίρ Πούτιν και προηγουμένως κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι δεν έδωσαν το πτώμα στην οικογένειά του – κάτι που συνέβη μόλις μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του.

Ωστόσο, χθες, ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι ο θάνατός του μπορεί να οφείλεται σε φυσικά αίτια, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι πέθανε από «θρόμβο αίματος».

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ