Γιατί σπάνε τα νύχια και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε στο σπίτι

Ένα σπασμένο νύχι (ονυχοσχάση) είναι μια κάθετη ή οριζόντια ρωγμή στο νύχι. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα νύχια μπορεί επίσης να είναι απαλά, λεπτά ή εύθραυστα.

Τραυματισμοί, σκληρές χημικές ουσίες, ψωρίαση, μύκητες νυχιών ή ανεπάρκειες βιταμινών μπορούν όλα να οδηγήσουν σε σπάσιμο των νυχιών.

Οι γυναίκες εμφανίζουν σπασμένα νύχια δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες και είναι πιο συνηθισμένα σε άτομα 50 ετών και άνω. Μπορείτε να θεραπεύσετε ένα σπασμένο νύχι, αλλά εάν μια υποκείμενη πάθηση προκαλεί σπάσιμο των νυχιών, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσετε την πάθηση.

Τα σοβαρά και επαναλαμβανόμενα σπασίματα των νυχιών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και μόνιμης βλάβης στη βάση των νυχιών εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Τι προκαλεί το σπάσιμο των νυχιών; 8 λόγοι

Ένα σπασμένο νύχι μπορεί να προκληθεί από διάφορες υποκείμενες παθήσεις υγείας ή βλάβη στο νύχι.

Μύκητας νυχιών
Γήρανση
Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
Εγκυμοσύνη
Ψωρίαση νυχιών
Υπερβολική υγρασία ή έκθεση σε χημικά
Τραυματισμός νυχιών
Δάγκωμα νυχιών

1. Μύκητας νυχιών (ονυχομυκητίαση)

Όταν ο μύκητας εισέρχεται στο νύχι μέσω μικρών ρωγμών των νυχιών ή του δέρματος που περιβάλλει το νύχι, αυτό μπορεί να προκαλέσει μυκητιασική μόλυνση των νυχιών. Η μόλυνση μπορεί να κάνει τα νύχια εύθραυστα, αποχρωματισμένα και κακοσχηματισμένα. Καθώς οι μύκητες αναπτύσσονται, καταστρέφουν το νύχι, οδηγώντας σε σχίσιμο ή διαχωρισμό των νυχιών από τη βάση τους (το σαρκώδες μέρος κάτω από το νύχι).

Τα άτομα με διαβήτη, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή τραυματισμό των νυχιών είναι πιο πιθανό να πάθουν μυκητιασική λοίμωξη στα νύχια. Τα άτομα με διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης πιο πιθανό να πάθουν βακτηριακές λοιμώξεις των νυχιών.

2. Γήρανση

Καθώς μεγαλώνετε, τα νύχια σας μεγαλώνουν πιο αργά και μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να αποχρωματιστούν. Ως αποτέλεσμα, οι άκρες των νυχιών μπορεί να αρχίσουν να σπάνε και να χωρίζουν το νύχι. Τα γερασμένα νύχια μπορούν επίσης να γίνουν παχιά και να σχηματίσουν ραβδώσεις που χωρίζονται.

3. Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η βιοτίνη (βιταμίνη Β7) και το σελήνιο βοηθούν να διατηρήσετε τα νύχια σας δυνατά και υγιή. Εάν έχετε έλλειψη σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να αναπτύξετε εύθραυστα νύχια που αρχίζουν να χωρίζονται. Τα εύθραυστα νύχια είναι ιδιαίτερα συχνά σε άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου.

4. Εγκυμοσύνη

Τα νύχια σας μπορεί να γίνουν εύθραυστα και επιρρεπή σε σπασίματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες δείχνουν ότι το σπάσιμο των νυχιών που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη είναι πιο συχνό κατά τη διάρκεια 29-42 εβδομάδων εγκυμοσύνης.

Εάν είστε έγκυος και έχετε σπασμένα νύχια, μπορεί να έχετε υποκείμενη ανεπάρκεια σιδήρου. Οι έγκυες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σιδηροπενική αναιμία επειδή το σώμα παράγει περισσότερο αίμα για να βοηθήσει το μωρό να αναπτυχθεί. Αυτή η αύξηση του όγκου του αίματος απαιτεί περισσότερο σίδηρο για τη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία.

5. Ψωρίαση νυχιών

Η ψωρίαση είναι συνήθως γνωστή ως μια δερματική πάθηση που προκαλεί φαγούρα και ερεθισμένα σημεία του δέρματος. Ωστόσο, η ψωρίαση μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια σας. Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να προκαλέσει σκασίματα, αποχρωματισμό, διαχωρισμό, θρυμματισμό και σχίσιμο.

Περίπου το 10-55% των ατόμων με ψωρίαση κατά πλάκας αναπτύσσουν ψωρίαση νυχιών. Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί επίσης να εμφανιστεί λίγα χρόνια μετά την πρώτη έξαρση της ψωρίασης σε κάποιον.

6. Υπερβολική υγρασία ή έκθεση σε χημικά

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να αποδυναμώσει τα νύχια σας, με αποτέλεσμα να γίνουν εύθραυστα, μαλακά και επιρρεπή στο σπάσιμο. Η πολύ λίγη υγρασία μπορεί επίσης να κάνει τα νύχια ξηρά και εύθραυστα. Τα νύχια σας μπορεί να έχουν υπερβολική υγρασία από το πλύσιμο των πιάτων, το συχνό πλύσιμο των χεριών ή το καθάρισμα.

Σκληροί διαλύτες και χημικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού και βερνίκια νυχιών μπορεί να αφυδατώσουν τα νύχια σας, προκαλώντας το διαχωρισμό και το ράγισμά τους. Τα άτομα που φτιάχνουν τακτικά τα νύχια τους και χρησιμοποιούν βερνίκι νυχιών είναι επίσης πιο επιρρεπή σε ξηρά νύχια και ρωγμές.

7. Τραυματισμός νυχιών

Το να πιαστούν τα νύχια σας σε ένα ύφασμα, να χτυπήσετε τα δάχτυλά σας σε μια πόρτα ή να κόψετε το νύχι σας με ένα αιχμηρό αντικείμενο μπορεί όλα να προκαλέσουν σπάσιμο των νυχιών. Εκτός από ένα κατακόρυφο ή οριζόντιο σχίσιμο στο νύχι, μπορεί να σκίσετε μέρος του νυχιού, να αισθανθείτε παλλόμενο πόνο ή να παρατηρήσετε αιμορραγία κάτω ή γύρω από το νύχι.

8. Δάγκωμα νυχιών

Το να δαγκώνετε (τρώτε) τα νύχια σας μπορεί να τα βλάψει -καθιστώντας τα εύθραυστα, ανομοιόμορφα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Τα άτομα που τρώνε τα νύχια τους μπορεί να βλάψουν τους ιστούς κάτω και γύρω από το νύχι, προκαλώντας πόνο και αιμορραγία. Το δάγκωμα των νυχιών είναι συχνά μια παρενέργεια του άγχους ή του στρες.

Πώς να περιποιηθείτε ένα σπασμένο νύχι

Εάν έχετε ένα σπασμένο νύχι, μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα για να το επιδιορθώσετε στο σπίτι:

Χρησιμοποιήστε νυχοκόπτη για να κόψετε οποιοδήποτε νύχι εκτείνεται πέρα από το πλαίσιο των νυχιών.
Εάν το νύχι σας είναι σχισμένο προς το κάτω μέρος της επιδερμίδας ή κατά μήκος του πλαισίου του νυχιού, εφαρμόστε περιτυλίγματα για να ενισχύσετε το νύχι και να αποτρέψετε περαιτέρω σπάσιμο. Τα αυτοκόλλητα μεταξωτά περιτυλίγματα νυχιών μπορούν να κοπούν για να ταιριάζουν στο ακριβές μέγεθος του νυχιού και να στερεωθούν με gel ρητίνης νυχιών.
Εάν το σχίσιμο ή το σπάσιμο είναι λιγότερο σοβαρό, δοκιμάστε να εφαρμόσετε βερνίκι νυχιών με νάιλον ίνες για να ενισχύσετε το νύχι.
Εάν το σχισμένο νύχι προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη, ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών ή ψωρίαση, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για θεραπεία. Τα σχίσματα που προκαλούνται από μύκητες των νυχιών θα απαιτήσουν αντιμυκητιασικά φάρμακα για να σκοτώσουν τη μόλυνση και να αποτρέψουν μελλοντικά σπασίματα.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ