Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ στα μάτια – Τι πρέπει να ξέρετε

Ένα σύμπτωμα στα μάτια μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το UC San Francisco εντόπισε αρκετά τέτοια συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο, αλλά ένα είναι ιδιαίτερα κοινό.

Τα πρώτα σημάδια άνοιας θα μπορούσαν να εντοπιστούν στα μάτια, ακόμη και πριν αρχίσει η απώλεια μνήμης. Η οπίσθια φλοιϊκή ατροφία (PCA), γνωστή και ως σύνδρομο Benson, συχνά σηματοδοτεί την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ και μπορεί να διαγνωστεί από έναν οφθαλμίατρο εάν γνωρίζει τι να αναζητήσει.

Τι είναι η οπίσθια φλοιϊκή ατροφία, σύμφωνα με την Κλινική Mayo

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η οπίσθια φλοιϊκή ατροφία είναι ένα σύνδρομο του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος που προκαλεί τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων με την πάροδο του χρόνου. Προκαλεί προβλήματα με την όραση και την επεξεργασία οπτικών πληροφοριών.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρόβλημα με την ανάγνωση, την εκτίμηση αποστάσεων και την προσέγγιση αντικειμένων. Τα άτομα με το σύνδρομο μπορεί να μην μπορούν να αναγνωρίσουν αντικείμενα και οικεία πρόσωπα. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να κάνουν υπολογισμούς. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μείωση της μνήμης και των ικανοτήτων σκέψης, γνωστές ως γνωστικές δεξιότητες.

Η οπίσθια φλοιϊκή ατροφία προκαλεί απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Αυτή είναι η περιοχή που είναι υπεύθυνη για την οπτική επεξεργασία και τον χωρικό συλλογισμό. Αυτό αλλάζει την ικανότητα ενός ατόμου να επεξεργάζεται οπτικές και χωρικές πληροφορίες.

Σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων, η οπίσθια φλοιϊκή ατροφία οφείλεται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια του σώματος Lewy ή η φλοιοβασική εκφύλιση. Η μέση ηλικία έναρξης της οπίσθιας φλοιϊκής ατροφίας είναι τα 59 έτη, η οποία είναι μικρότερη από την ηλικία που συνήθως εμφανίζονται συμπτώματα μνήμης.

Ανάγκη για καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία

Η Δρ. Marianne Chapleau από το Τμήμα Νευρολογίας του UCSF τόνισε την ανάγκη για καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία για την οπίσθια φλοιϊκή ατροφία.

«Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν τον οφθαλμίατρό τους όταν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα στα μάτια και μπορεί να παραπεμφθούν σε έναν άλλο ειδικό ο οποίος επίσης μπορεί να μην αναγνωρίσει την οπίσθια φλοιϊκή ατροφία», ανέφερε η ειδικός και πρόσθεσε:

«Χρειαζόμαστε καλύτερα εργαλεία σε κλινικά περιβάλλοντα για να εντοπίσουμε έγκαιρα αυτούς τους ασθενείς και να τους υποβάλουμε σε θεραπεία».

Οι ασθενείς συνήθως επισκέπτονται για πρώτη φορά έναν γιατρό 3,8 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε η ήπια ή μέτρια άνοια είναι συχνά εμφανής.

Κατά τη διάγνωση, πολλοί ασθενείς εμφάνισαν σημεία δομικής δυσπραξίας, ελλείμματος αντίληψης χώρου και ταυτόχρονης αγνωσίας. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί δυσκολεύτηκαν με βασικούς μαθηματικούς υπολογισμούς και ανάγνωση.

Παρά τις κανονικές οφθαλμικές εξετάσεις, η διαταραχή παραμένει υποδιαγνωσμένη, γι’ αυτό και οι άνθρωποι καλούνται να εκπαιδευτούν σχετικά με αυτήν σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση.

https://www.oloygeia.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ