Πόνος στη μέση: Οι άγνωστες αιτίες και η σωστή αντιμετώπιση – Πως θα αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα

Ο πόνος στη μέση δεν είναι τόσο σπάνιος, ο καθένας μας τον είχε κάποια στιγμή στη ζωή του νιώσει. Είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από ενόχληση ή δυσκαμψία στην οσφυϊκή περιοχή.

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, επηρεάζοντας την κινητικότητα και τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ξεκούραση, ήπια άσκηση, θεραπεία με ζεστό ή κρύο, παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και φυσικοθεραπεία. Ο επίμονος ή έντονος πόνος απαιτεί ιατρική αξιολόγηση για τον αποκλεισμό σοβαρών παθήσεων και τον καθορισμό κατάλληλων παρεμβάσεων για ανακούφιση και πρόληψη τυχόν υποτροπής.

Κακή στάση/Διαστρέμματα: Ο κύριος ύποπτος στην περίπτωση αυτή συνήθως συνήθως  είναι κάποιος τραυματισμός των μυών. Το να σηκώνετε βαριά αντικείμενα και η κακή στάση του σώματος μπορεί να καταπονήσουν υπερβολικά ή να σχίσουν τους μύες και τους συνδέσμους της περιοχής. Η συνεχής καταπόνηση στην μέση μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς σε άτομα με κακή φυσική κατάσταση.
Κατάγματα– Συχνά προκαλούνται από πτώσεις, ατυχήματα, τραύμα ή καταπόνηση και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος, τραυματισμός των οστών κ.α. Τα κατάγματα είναι ο δεύτερη συχνότερη αιτία του πόνου στην πλάτη. Καταστάσεις, όπως η σπονδυλόλυση ή η οστεοπόρωση αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων.
Αρθρίτιδα: Ένα είδος εξαιρετικά συχνής φλεγμονής των αρθρώσεων, η αρθρίτιδα συνήθως προσβάλει άτομα άνω των 50 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κοινή αιτία πόνου στη μέση. Μια στένωση του χώρου που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό, γνωστή ως σπονδυλική στένωση, μπορεί μερικές φορές να προκληθεί από σπονδυλική αρθρίτιδα.
Προβλήματα δίσκου: Ο δίσκος μαλακώνει τα οστά ανάμεσα στη σπονδυλική στήλη. Αυτά τα οστά μπορεί μερικές φορές να σπάσουν και να προκαλέσουν κήλη δίσκων ή διόγκωση και πιέζοντας κάποιο νεύρο.
Δομικά προβλήματα: Η στένωση της σπονδυλικής στήλης (νωτιαία στένωση) ή η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση) μπορεί να πιέσουν τον νωτιαίο μυελό και να προκαλέσουν χρόνιο πόνο στην πλάτη και πόνο στο ισχιακό νεύρο.
Διάφορες ασθένειες, όπως όγκοι σπονδυλικής στήλης, λοιμώξεις, καρκίνος, πέτρες στα νεφρά, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, φλεγμονώδης νόσος και συναισθηματικό στρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη.

Ο πόνος στην μέση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων, και γίνεται πιο συχνός όσο μεγαλώνετε. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος, τις ασθένειες, τις λανθασμένες τεχνικές ανύψωσης και ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ο πόνος στην μέση μπορεί επίσης να επιδεινωθεί με το κάπνισμα.

Ο πόνος στη μέση είναι ένα διαδεδομένο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή τρόπου ζωής. Μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με την ενεργητική σας δράση και την κατανόηση των αιτιών. Η τακτική άσκηση, η διατήρηση υγιούς βάρους και οι καλές συνήθειες στάσης είναι μερικά από τα μέτρα που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου πόνου στην μέση.

Για συμπτώματα που επιδεινώνονται ή επιμένουν, η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη επειδή η καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η προτεραιότητα στην υγεία της σπονδυλικής στήλης μέσω προληπτικών μέτρων και έγκαιρης παρέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή απαλλαγμένη από περιορισμούς λόγω πόνου στην μέση.

https://www.oloygeia.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ