Οι καθημερινές συμβουλές ομορφιάς που οι Ιταλίδες ακολουθούν πιστά

Μαζί τους και η Μόνικα Μπελούτσι…

Η κλασική ομορφιά των ιταλίδων γυναικών, όχι μόνο των celebrities τύπου Μόνικα Μπελούτσι και Σοφία Λόρεν, αλλά και των καθημερινών, έχει μια διαφορετικότητα από τα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει. Η αύρα που αποπνέουν βγάζει μια ζεστασιά και μια γλυκύτητα, που αδιαμφισβήτητα τις κάνει να ξεχωρίζουν. Σίγουρα το DNA παίζει πάντα το ρόλο του, αλλά έχουν κάποια «κοινά μυστικά» στην καθημερινότητα, που μάλλον τους χαρίζουν αυτό το έξτρα στην εμφάνιση και την ιδιοσυγκρασία τους. Ποια είναι αυτά;

Πολύχρωμη διατροφή
Οι ειδικοί λένε ότι το δέρμα και το έντερο έχουν άμεση σχέση και δεν έχουν καθόλου άδικο. Οι Ιταλοί πιστεύουν στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, με ποιοτικά συστατικά που είναι φρέσκα και τοπικά, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια διατροφή πλούσια σε ευεργετικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για πλούσια μαλλιά και αψεγάδιαστο δέρμα. Όπως δήλωσε στο Elle Italia η ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Carolina Kostner: «Τρώω τα πάντα με ισορροπημένο τρόπο. Και ακούω πολύ το σώμα μου». Η μεσογειακή διατροφή είναι πολύχρωμη, οπότε αρκεί να βάζουμε στο πιάτο μας το ουράνιο τόξο: ελαιόλαδο, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτες, πορτοκάλια, ροδάκινα και φιστίκια... υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές. Και δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τα ζυμαρικά, το παγωτό, το κρασί και το τιραμισού, απλώς φάτε με μέτρο, αν δεν έχετε προβλήματα υγείας. Η Σοφία Λόρεν άλλωστε, το είχε πει ξεκάθαρα «ό,τι βλέπετε, το χρωστάω στα μακαρόνια».
 

 Κορίτσια στον ήλιο
Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία λατρεύουν τον ήλιο, τον οποίο απολαμβάνουν κι εκεί πολλές ημέρες τον χρόνο. Όπως με όλα, ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι το μέτρο. Περίπου 20 λεπτά την ημέρα στον ήλιο αρκούν για την καθημερινή δόση βιταμίνης D και με την προστασία του αντιηλιακού και ενός κομψού ζευγαριού γυαλιών ηλίου, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, ώστε και να «πάρει» λίγο ήλιο αλλά και χρώμα, πάντα με ασφάλεια, χωρίς ηλιοθεραπείες και solarium.

Μινιμαλιστικό μακιγιάζ
Η προσέγγιση “less is more” λειτουργεί καλά στις περισσότερες Ιταλίδες, με μια ρουτίνα μακιγιάζ που δεν περιλαμβάνει πολλά. Η ομορφιά, άλλωστε, δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το τι σας κάνει να δείχνετε ωραία, αλλά με το τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Η καθημερινή ρουτίνα της Μόνικα Μπελούτσι, για παράδειγμα είναι μινιμαλιστική: καθαρίζει το πρόσωπό της, βάζει μια ελαφριά κρέμα, μάσκαρα και λιπ γκλος. Λούζει δύο φορές την εβδομάδα τα μαλλιά της και βάζει ελαιόλαδο στις άκρες. Όπως επιβεβαίωσε το μοντέλο Mitzi Peirone στο beauty blog Byrdie, οι Ιταλίδες διατηρούν το μακιγιάζ τους ήπιο, αλλά ένα άρωμα και ένα κραγιόν με την υπογραφή τους είναι απαραίτητα και προσθέτει ότι ο κανόνας στην οικογένειάς της είναι να μην πειράζουν τα… φρύδια τους. Η καλή ενυδάτωση και 10-15 λεπτά μπροστά στον καθρέφτη είναι το μόνο που χρειάζεστε για να πετύχετε αυτό το φυσικό βλέμμα.

Χαλαρά
Το μεγαλύτερο αντιρυτιδικό μυστικό, το οποίο είναι σίγουρα πιο εύκολο να το λέμε από το να το εφαρμόζουμε, είναι η αποβολή του άγχους. Οι Ιταλίδες που υιοθετούν συνειδητά το "la vita e bella”, παρά τις αντιξοότητες της καθημερινότητας, καταφέρνουν να διατηρούν μια γλυκύτητα στο πρόσωπό τους, με λιγότερες ρυτίδες από τις εκφράσεις ανησυχίας, γι’ αυτό και ακτινοβολούν σε κάθε ηλικία. Είτε πρόκειται για χαλάρωση με ένα ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά είτε για μια ολόκληρη ώρα για μεσημεριανό γεύμα μακριά από το γραφείο, αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να επιβραδύνετε και να χαλαρώσετε. Αυτό είναι το μυστικό της αργής γήρανσης.

Έμφαση στη συμπεριφορά κι όχι στο σώμα
Μια λεπτή φιγούρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πιο ελκυστική. Η σημασία της la bella figura («όμορφη φιγούρα») δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσίαση και τη συμπεριφορά. Σίγουρα χρειάζεται έλεγχος στη focaccia, την πίτσα και τη μοτσαρέλα, αλλά γενικότερα οι ελαφριές, αλλά συχνές σωματικές δραστηριότητες, όπως το να ανεβαίνετε τις σκάλες, μια χαλαρή βόλτα μετά τα γεύματα και γενικά το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει, κάτι που εφαρμόζουν πολύ οι Ιταλοί. Ωστόσο, η la bella figura είναι κάτι περισσότερο από τη φυσική εμφάνιση. Είναι μια φιλοσοφία και αφορά την προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: προσθέτοντας ένα εντυπωσιακό φουλάρι στην εμφάνισή σας, διατηρώντας τα νύχια σας καθαρά ή ακόμη και απλά χαμογελώντας, μπορεί να είναι αρκετό για να εντυπωσιάσει. Η La bella figura συνδέεται με το να κάνετε καλή εντύπωση και με το πώς αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους με ευγένεια, γενναιοδωρία και με τον αέρα ότι αισθάνεστε άνετα. Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά η la bella figura είναι για πάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ